Een Vangnetwerk voor Rotterdam Noord

22 oktober 2021

Iedereen heeft talenten, als je ze maar ziet. In mei van dit jaar zijn we gestart met een Vangnetwerk voor Rotterdam Noord; een plek waar mensen met ontoereikende sociale vaardigheden op een veilige manier met anderen in contact kunnen komen en waar zij (opnieuw) kunnen ervaren hoe het voelt om betekenisvol te zijn voor een ander.

โ€œWe kijken niet naar hun problemen, maar juist naar hun talenten. En dat kan van alles zijn: van koken en tuinieren, tot heel goed zijn in luisterenโ€, aldus SOL activeringscoach Miriam Garrido Otero. โ€œHet gaat om een groep bewoners van Rotterdam Noord, die zeer kwetsbaar zijn en voor wie meedoen in de samenleving een grote stap is.โ€ Onlangs maakte het Oranjefonds bekend dit initiatief te willen steunen vanuit haar Corona sociaal herstelfonds. Daarnaast ontvingen we een mooie financiรซle bijdrage vanuit het Luistergoud Fonds.

Methode ‘Vangnetwerken’

De methode ‘Vangnetwerken‘ werd in 2013 in Rotterdam ontwikkeld door Jenny Zwijnenburg. Bij een vangnetwerk organiseert een groep van vijftien of meer deelnemers wekelijks activiteiten voor en met elkaar in een wijkcentrum. Zij worden daarbij ondersteund door een sociaal werker. Het geven en nemen vindt Miriam ook het mooiste aan Vangnetwerken. โ€œWat geef je aan een ander en wat kom je halen? Iedereen doet ertoe. Iedereen mag er zijn, ook mensen met beperkingen.โ€

Prestatie010

De deelnemers aan het Vangnetwerk in Rotterdam Noord doen dit onder andere vanuit Prestatie010; het programma van de Gemeente Rotterdam, waarmee belemmeringen voor de stap naar betaalde arbeid actief worden aangepakt met passende dienstverlening voor elke Rotterdammer. Zij werken voor minimaal 20 uur per week of naar vermogen. Daarbij doen ze vaardigheden op en vergroten hun kans op het vinden van betaald werk. Mensen kiezen zelf een activiteit die bij hen past, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg, taalcursus of werken aan persoonlijke problemen, bijvoorbeeld aan hun schulden of gezondheid.

In gesprek met…

Met de steun vanuit het Corona sociaal herstelfonds van het Oranjefonds en vanuit het Luistergoud Fonds kunnen we het Vangnetwerk verder uitbouwen. Het Oranjefonds sprak met Selma (een van de deelnemers aan het Vangnetwerk), Jenny Zwijnenburg (initiatiefnemer van Vangnetwerken) en Miriam Garrido Otero (activeringscoach bij SOL).

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over onze diensten, dan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen of mailen.

bel mij terug
stuur een bericht

Vrijwilliger worden bij SOL?

Ben je dol op koken, vind je het leuk om kinderen de geheimen van het schaken bij te brengen, weet je alles van de computer of sta je mensen graag te woord? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons helpen onze activiteiten uit te voeren. Want zonder vrijwilligers lukt dat ons niet! Wat bieden wij in ruil aan?

lees meer aanmelden