SOL Nieuwsbrief | winter 2025
21 februari 2025
De SOL Nieuwsbrief is weer uit! Met hierin de volgende onderwerpen:
- Project Slagk8
- Van wanhoop naar inspiratie
- MVS maakt impact!
- Wijkwaarden Oude Noorden
- Start Herstelacademie Feijenoord
- Samen Eten in IJsselmonde
- Zeg ja bij dementie
- Voorjaarsplezier in Leiden en Rotterdam!
- Verlenging opdracht Leiden
- Toekenning Lokaal Budget
- Terugblik: Ondersteuning voor bewoners IJsselmonde
- Terugblik: Opening Jongerenhub Vreewijk
- Terugblik: Kerstpakketten met Feyenoord-spelers
Blijf op de hoogte!
Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste ins en outs van SOL? Meld je aan met je e-mailadres en ontvang de volgende nieuwsbrief direct in je inbox.
Overzicht SOL nieuwsbrieven
Zeg “ja” bij dementie: DementEvent 2025
19 februari 2025
Op vrijdag 21 februari organiseren we het DementEvent in Podium Islemunda. Dit evenement is bedoeld voor bewoners en professionals die meer willen leren over dementie en hoe zij kunnen bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving.
Tijdens deze middag staat bewustwording en ondersteuning bij dementie centraal. Er is een informatieve markt in de foyer en in de theaterzaal wordt het interactieve theatercollege ‘Zeg ja bij dementie’ opgevoerd. Dit college laat op een herkenbare en toegankelijke manier zien hoe dementie zich uit in het dagelijks leven en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Een interactieve voorstelling
Het theatercollege wordt verzorgd door Freya Flach en Hanneke van de Pol van Zeg Ja bij dementie en wisselt praktijkvoorbeelden af met scènes en oefeningen die het publiek kan meedoen. Het kleurrijke decor maakt zichtbaar hoe mensen met dementie soms in een andere realiteit leven. De voorstelling biedt handvatten om op een positieve manier met dementie om te gaan en stralend te (laten) falen.
Hoe reageer je als iemand naar zijn moeder wil? Wat doe je als je wordt beschuldigd van diefstal? En wat heeft iemand met dementie écht nodig om een betekenisvol leven te leiden?
Programma DementEvent 2025
Locatie: Podium Islemunda, Herenwaard 17, Rotterdam
Datum: 21 februari 2025
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Tijdschema
13:00 – 14:00 uur: Inloop en informatiemarkt in de foyer
14:00 – 14:45 uur: Theatercollege deel 1
14:45 – 15:15 uur: Pauze
15:15 – 16:00 uur: Theatercollege deel 2
16:00 – 17:00 uur: Uitloop en informatiemarkt
Gratis toegang – Let op: vol = vol!
De toegang tot het DementEvent is gratis, maar er geldt een maximale capaciteit van 137 personen. Wees op tijd, want na aanvang van het theatercollege is toegang niet meer mogelijk.
Meer weten?
Kom langs en ontdek hoe jij een verschil kunt maken in het leven van mensen met dementie. Samen bouwen we aan een dementievriendelijke samenleving. Vragen en info bij Saskia van der Zijden via svanderzijden@solnetwerk.nl of 06 – 24 35 22 26.
Benieuwd naar meer van onze activiteiten in IJsselmonde?
Samen Eten brengt ouderen samen in Lombardijen
Elke dinsdag om 17:00 schuiven ouderen aan bij Samen Eten in Huis van de Wijk Lombardijen. Wat begon als een initiatief voor een gezonde maaltijd, is uitgegroeid tot een hechte gemeenschap waarin mensen naar elkaar omkijken. Hier draait het niet alleen om eten, maar ook om verbinding en steun.
Een warme en hechte groep
Bij Samen Eten is iedereen welkom. Ouderen die alleen wonen, vinden hier een gezellige groep en een moment van samenzijn. “Het is een fijn clubje, we zorgen ervoor dat niemand vergeten wordt,” vertellen de zussen Van Trierum, die al jarenlang betrokken zijn. Ze helpen anderen met het inschrijven, brengen andere ouderen veilig thuis en als iemand ziek is, wordt er een maaltijd meegenomen. Zo ontstaat er een sociaal vangnet dat ouderen de zekerheid geeft dat ze er niet alleen voor staan.
Eten met aandacht
Samen Eten biedt geen snelle hap, maar versbereide gerechten met aandacht voor smaak en kwaliteit. Denk aan Surinaamse tomatensoep, spruitjes met vis of een huisgemaakte taart bij de koffie. “Soms voelt het net als een restaurant,” zeggen de zussen. Ook studenten van het Albeda College koken soms mee, wat niet alleen leerzaam is voor hen, maar ook een mooie ontmoeting tussen jong en oud oplevert.
Een initiatief met impact
Ouderen die samen eten, voelen zich gelukkiger en blijven langer gezond. Toch verdwijnen eetmomenten vaak als eerste uit het aanbod. De zussen Van Trierum zien dit met lede ogen aan. “Het is belangrijk dat dit blijft bestaan. Een maaltijd lijkt iets kleins, maar voor veel ouderen betekent het enorm veel.”
Bij Samen Eten komen liefde, lef en passie samen: een initiatief dat niet alleen voedt, maar ook verbindt.
Schuift u graag een keer aan?
Neem contact op met Aureliana Cruz via acruz@solnetwerk.nl of 06 – 28 78 79 65.
Benieuwd naar meer van onze activiteiten in IJsselmonde?
Slagkr8 helpt jongeren naar een stabiele toekomst
18 februari 2025
Veel jongeren in Rotterdam zijn getroffen door het toeslagenschandaal, waardoor een stabiele toekomst niet vanzelfsprekend is. Slagkr8 biedt ondersteuning aan jongeren van 16 tot 30 jaar die onder de kindregeling UHT vallen. Met individuele begeleiding helpt Slagkr8 hen grip te krijgen op hun leven.
In samenwerking met de gemeente Rotterdam en alliantiepartners SOL, JOZ, Urban Skillsz en MAIT ondersteunen we jongeren die door de toeslagenaffaire in de problemen zijn gekomen. Op dit moment bieden we hulp aan ruim 30 jongeren, en de verwachting is dat dit aantal in de komende maanden groeit naar minimaal 75.
Begeleiding op vijf leefgebieden
Slagkr8 biedt jongeren ondersteuning op vijf belangrijke leefgebieden:
- Wonen
- Financiën
- Gezin
- Gezondheid
- Werk en opleiding
SOL is verantwoordelijk voor de begeleiding van jongeren in Feijenoord, IJsselmonde en Noord.
Bijeenkomsten en theaterstuk Verloren Jeugd
Slagkr8 organiseert regelmatig inspirerende bijeenkomsten, waar jongeren elkaar ontmoeten en in contact komen met samenwerkingspartners. In 2024 vonden al twee edities plaats, en in 2025 volgen er meer.
Daarnaast brengen we samen met het Rotterdams Wijktheater het theaterstuk Verloren Jeugd. Hierin worden waargebeurde verhalen verteld van jongeren die door het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst. De voorstelling is te zien op woensdag 19 en donderdag 20 februari in Huis van de Wijk ’t Klooster aan het Afrikaanderplein.
Benieuwd naar ons project Slagkr8?
Neem contact op met Said Feddahi via sfeddahi@solnetwerk.nl of 06 – 14 71 15 43.
Meer weten over de kindregeling UHT?
Bronnen
Samen bouwen aan een sterke wijk in het Oude Noorden
17 februari 2025
In het Oude Noorden van Rotterdam staan vier wijkwaarden centraal in de ontwikkeling van kinderen: positiviteit, creativiteit, autonomie en respect. Deze waarden hebben we gezamenlijk opgesteld met basisscholen, speeltuinen en sportverenigingen in de wijk. Het doel is om kinderen te ondersteunen in hun groei tot gezonde, gelukkige individuen die het beste uit zichzelf halen.
Een mooi voorbeeld van hoe deze wijkwaarden worden toegepast, zijn de Bruisende Woensdagen. Op deze middagen kunnen kinderen op verschillende pleinen in de wijk deelnemen aan workshops, sport en optredens. Hierdoor werken zij spelenderwijs aan hun creativiteit, zelfvertrouwen en respect voor elkaar. De Bruisende Woensdagen worden georganiseerd in samenwerking met Kinderparadijs Meidoorn, het Rotterdams Volkstheater, SOL en lokale scholen.
Komende Bruisende Woensdagen
- 19 februari 2025 – Week van positiviteit, Johan Idaplein (Hildegardisschool)
- 9 april 2025 – Week van creativiteit, Koningsvelden (SOL)
- 11 juni 2025 – Week van autonomie, Snellemanplein (Prinses Julianaschool)
- 12 november 2025 – Week van respect, Klimopplein (Kipa en Klimop)
Deze evenementen bieden kinderen de kans om hun talenten te ontdekken en samen met buurtbewoners te werken aan een sterke, betrokken wijk.
Meer weten over de Wijkwaarden?
Neem contact op met Latifa Montassir via lmontassir@solnetwerk.nl of 06 43 90 27 48 of met Bilal Aklyyi via baklyyi@solnetwerk.nl of 06 – 28 79 14 71.
De voorjaarsvakantie belooft veel leuks. Kom je ook?!
Woon je in Leiden, Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde of Noord? Check alle leuke activiteiten bij jou in de buurt en kom gezellig langs!
Bekijk het programma in jouw gebied:

Kom gezellig film kijken, padellen, chillen met de girls, koken, voetballen of oliebollen eten. Er is voor ieder wat wils, dus bekijk snel het programma in jouw wijk!

Wat dacht je van een gezellige filmmiddag of een middag magische sneeuwpoppen maken? Voor de gamers onder ons is er ook genoeg te doen. Wil je liever sporten? Doe dan mee met het voetbaltoernooi.

Verzin samen een wens voor je wijk en versier de Opzomerboom. Of ga je liever schaatsen met de meiden of je geluk beproeven bij de winterbingo?

Kom klooien bij het kite-klooi-kollege of beleef een dag vol muziek, dans en gezelligheid bij HET Indoor Festival voor Meiden. Of kies je voor relaxed chillen bij Movietime of in het diepe springen bij de voorstelling ‘Diep in de Zee’ bij Studio de Bakkerij?
MVS groeit en maakt impact!
11 februari 2025
Sinds onze start in oktober 2020 zijn we in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam uitgegroeid van 0 naar maar liefst 90 cliënten. Een prachtige ontwikkeling die laat zien hoe waardevol persoonlijke ondersteuning is. Dankzij maatwerk en betrokkenheid kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen, ervaren ze meer plezier in het leven en bouwen ze nieuwe sociale contacten op. Samen zorgen we voor meer gezelligheid en een sterke gemeenschap.
Aandacht voor persoonlijke ondersteuning
Bij MVS draait alles om zorg op maat, waarbij kleine gebaren een groot verschil maken. Een simpel gesprek over muziek, sport of hobby’s kan al veel betekenen. Voor sommige ouderen is sociaal contact niet vanzelfsprekend, waardoor een luisterend oor of een wandeling een waardevolle bijdrage kan leveren aan hun dagelijks leven. Tegelijkertijd biedt deze aandacht mantelzorgers de ruimte om even op adem te komen.
Op zoek naar verbinding
MVS denkt buiten de kaders en zoekt altijd naar nieuwe verbindingen tussen ouderen, samenwerkingspartners en vrijwilligers. Door maatwerk en samenwerking zorgen we ervoor dat ouderen structureel de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld een wekelijks wandelmaatje zijn, maar ook een netwerkpartner die een structureel aanbod verzorgt. Persoonlijke aandacht en passende hulp staan hierbij centraal.
Toekomstplannen
MVS blijft groeien en heeft voor 2025 ambitieuze doelen. We zetten in op verdere uitbreiding van zorg op maat, het versterken van netwerkpartners en het organiseren van betekenisvolle interventies. Daarnaast werken we aan de opening van het Geheugenpaleis in Vlaardingen, met als doel om vóór juni 2025 naar een nieuwe locatie te verhuizen.
Meer weten over Ondersteuning op Maat?
Herstelacademie Feijenoord van start!
6 februari 2025
Iedereen krijgt in het leven te maken met tegenslagen. Soms is er een steuntje in de rug nodig om weer vooruit te komen. De Herstelacademie Feijenoord biedt een laagdrempelige plek waar mensen in hun eigen tempo kunnen werken aan hun herstel en persoonlijke ontwikkeling.
Sinds november 2024 is de Herstelacademie Feijenoord officieel van start gegaan. Dit is de zesde herstelacademie in Rotterdam en eind 2025 zullen het er acht zijn. In Feijenoord is de academie ondergebracht bij SOL, met als doel een toegankelijke en veilige plek te bieden voor iedereen die wil werken aan zelfontwikkeling en veerkracht.
Wat is een herstelacademie?
Een herstelacademie is een plek waar deelnemers zelf de regie nemen over hun herstelproces. Hier kunnen ze ontdekken wat ze nodig hebben om verder te komen in het leven, samen met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben. Alle medewerkers van de Herstelacademie zijn zelf (opgeleid) ervaringsdeskundige. De academie is er voor iedereen opnieuw richting wil geven aan het leven. Een verwijzing is niet nodig en deelname is gratis.
Een gevarieerd programma
Het programma van de Herstelacademie Feijenoord wisselt per kwartaal en sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen van deelnemers. Voor alle activiteiten behalve de vrije inloop is vooraf aanmelden wenselijk. Het aanbod bestaat uit:
- Supportgroepen – Voor wie steun zoekt bij gelijkgestemden. Iedere dinsdagmiddag is er bijvoorbeeld van 12:45 – 15:00 een Powervrouwengroep.
- Cursussen, workshops en trainingen – Gericht op persoonlijke ontwikkeling, groei, nieuwe kennis en vaardigheden. Op maandagmiddag, wisselend aanbod en data.
- Vrije inloop met soep – Voor een kop koffie, kom soep, een goed gesprek en ontmoeting met anderen. Iedere donderdag van 13:00 – 15:00.
- Individuele (kennismakings)gesprekken – Voor wie zich wil oriënteren op welke activiteiten passend zijn. Of als deelnemen aan een groep nog te spannend is.
Locaties
Vanaf maart 2025 vinden de activiteiten op maandagmiddag plaats bij Verzamelgebouw ’t Klooster, Afrikaanderplein 7. En op de dinsdagmiddag en donderdagochtend en middag bij de Regenboog, Zwederstraat 16 in Bloemhof-Noord. Op donderdag 27 maart is er van 15:00 – 17:00 een feestelijke opening van de Herstelacademie bij de Regenboog.
Jongeren
Later in 2025 starten er ook activiteiten voor jongeren (16-23 jaar) Hiermee willen we een plek creëren waar ook jongere deelnemers ‘samen op eigen kracht’ aan herstel kunnen werken.
Contact en informatie over het actuele programma:
Gaby du Pon – Coördinator Herstelacademie
feijenoord@herstelacademie.nl
06 34 38 21 88
Van wanhoop naar inspiratie: het verhaal van een jonge ondernemer
4 februari 2025
Een jongerenwerker van SOL in Leiden kwam in 2023 in contact met een 17-jarige jongen uit de wijk. De jongen worstelde met mentale problemen. Onze jongerenwerker voerde gesprekken met hem, hielp hem zijn eigen kracht te ontdekken en gaf hem het vertrouwen om zijn leven weer op te pakken.
Bij SOL geloven we dat we jongeren met liefde, lef en passie perspectief kunnen bieden en hen kunnen begeleiden naar een hoopvolle toekomst. Samen met de jongere, de familie en iedereen die dichtbij staat, zorgen we dat de jongere (weer) met beide benen op de grond staat en dromen kan waarmaken.
De jongen uit Leiden heeft inmiddels een succesvolle eigen onderneming opgezet! Maar zijn ambitie reikt verder: hij wil zich inzetten voor andere jongeren en een carrière opbouwen in de welzijnssector, geïnspireerd door de ondersteuning die hij zelf heeft ontvangen. Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk het is om jongeren op het juiste moment te ondersteunen met de juiste aandacht en oprechte betrokkenheid.
Meer lezen over wat wij doen in Leiden?
Toekenning Lokaal Budget 2025 in IJsselmonde
20 januari 2025
De lokale partijen die Lokaal Budget 2025 ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in IJsselmonde van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!
Toekenningen Lokaal Budget IJsselmonde
- Speelotheek in speeltuin Stormpolder – Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam (BSW)
In de Speelotheek kunnen kinderen (en hun ouders) in de speeltuin gebruikmaken van leuke en leerzame spellen, leesboekjes en speelmateriaal en deze spullen ook lenen en mee naar huis nemen. De ouders hoeven de spellen, boekjes en materialen dus niet zelf aan te schaffen, maar gebruiken deze een bepaalde tijd en brengen ze weer terug, waarna volgende kinderen en ouders er gebruik van kunnen maken. Om de kansen van kinderen te vergroten, is het belangrijk om te investeren in leren binnen de thuissituatie, waarbij het leerplezier centraal staat, doordat de ouders de kinderen aanmoedigen.
- Biv Girls – Edrieen Tolud
Het ‘Biv Girls’-project sluit direct aan op de welzijnsopdracht in Beverwaard door een probleem aan te pakken dat actueel en urgent is: seksuele straatintimidatie (SSI). Het project biedt een preventieve en educatieve benadering, door jonge meiden weerbaarder te maken, zowel fysiek als mentaal.
- Boost Your Skills IJsselmonde – Siham terrahi
Door jongeren actief te betrekken bij workshops die zij zelf hebben gekozen, voelen zij zich gehoord en gesteund in hun eigen ontwikkeling. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen en een gevoel van controle over hun toekomst. Door vaardigheden aan te leren op het gebied van creativiteit, koken, sollicitatietechnieken en persoonlijke verzorging (beauty en barber), kunnen jongeren bijdragen aan hun eigen succes.
- Kanu Experience – Kanu Experience
Dit project leert jongeren om stil te staan bij de keuzes die zij kunnen maken om de veiligheid te verhogen. Dit doen zij door levenssituaties in de gymzaal of buiten op een pleintje na te bootsen.
- Sportcommunity – Buurtsteunpunt/Youth for Christ
Dit project is een ontmoetingsplek waar de buurt samenkomt en mensen met elkaar sporten die elkaar anders voorbij zouden lopen.
- Koningsdag bij Aafje – Aafje de Twee Bruggen
Aafje viert op donderdag 24 april 2025 koningsdag. Op deze dag nodigen zij ook graag de bewoners uit de wijk uit om met een leuk evenement verbinding te maken tussen de wijkbewoners en de bewoners van hun verpleeghuis. Tijdens deze middag organiseren zij speeddates tussen wijkbewoners en verpleeghuisbewoners, zodat hier hopelijk leuke maatjes / vriendschappen uit voortkomen.
- Socialiseren met educatie, muziek maken en samen eten – Stichting BLIJ
Het project bestaat uit drie activiteiten die op elkaar afgestemd worden. Bewoners helpen elkaar met Nederlandse taal, muziek maken en een wijkmaaltijd, die door bewoners en voor bewoners wordt verzorgd.
- Doorontwikkeling Jongerenraad HQ – Jongerenraad HQ
De jongerenraad van de Jongerenhub HQ wil zich verder ontwikkelen als een actieve stem voor jongeren in IJsselmonde. De jongerenraadsleden willen zich versterken door middel van trainingen, teambuilding en het opzetten van een inspirerende campagne die jongeren stimuleert om zich te verenigen en hun stem te laten horen.
- Van Pannen naar Plannen – Stichting Chance to Influence
Dit project is een van de onderdelen van het grote Skills Lab van Chance to influence, waarbij jongeren inzicht krijgen in hun talenten en diverse ondernemingsvaardigheden kunnen oefenen. Bij dit specifieke project, van Pannen naar Plannen, staat koken centraal. Door middel van kookworkshops ontwikkelen de jongeren niet alleen hun culinaire vaardigheden, maar ook hun ondernemerschap. Ze creëren samen de mooiste recepten, en verzamelen die in een kookboek.
- Creatief IJsselmonde – Anita Kornman
Bezig zijn en iets nog voor elkaar krijgen is voor veel ouderen prettig. Door het samen te doen wordt het iets om voor naartoe te gaan. Zij willen daarom een serie thema gerichte workshops organiseren waar ze met de ouderen aan de slag gaan. Voor mensen die de deur niet uit kunnen, doen zij dat aan huis.
- Zakgeldproject – Stichting JOZ
Het Zakgeldproject is een initiatief waar jongeren niet alleen een extra zakcentje verdienen, maar ook een positieve impact maken in hun eigen buurt. In dit project zetten jongeren zich in om tuinen op te knappen van buurtbewoners die zelf niet in staat zijn om hun tuin bij te houden. Denk aan oudere bewoners, mensen met een beperking of buurtgenoten die wat hulp kunnen gebruiken. Onder begeleiding van jongerenwerkers krijgen jongeren de kans om praktische vaardigheden op te doen.
- Extra kracht voor de Buurttuin Oeverloos – Stichting Oeverloos
Vroeger wist je nog wie er in het blok of de flat woonde en kende je de buren bij naam, maar door de individualisering van de maatschappij leven mensen soms in anonimiteit naast elkaar. Door buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, o.a. door het faciliteren van laagdrempelige activiteiten en samenkomsten, leren zij elkaar steeds beter kennen, waardoor de sociale cohesie en samenhang in de wijk kan worden bevorderd.
- I Believe i have a dream – Boksschool I Believe
Als inmiddels Thuishaven voor veel doelgroepen (jeugd, jongvolwassenen, volwassenen, senioren in het gebied/de omliggende wijken, zijn de projecten en activiteiten bevorderend voor de onderlinge sociale cohesie binnen de wijken en onderling tussen de (buurt)bewoners. Een ieder maakt contact(en) d.m.v. onder andere sport en spel, jeugd komt wat meer achter de PC’s en telefoons vandaan, alleenstaanden komen onder de mensen, waardoor eenzaamheid vaak het hoofd kan worden geboden.
Lokaal Budget 2025 – ronde 2
Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag van de tweede ronde Lokaal Budget in 2025? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie. Zodra de planning bekend is, kun je dat op die pagina terugvinden.
Toekenning Lokaal Budget 2025 in Noord
De lokale partijen die Lokaal Budget 2025 ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in Noord van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!
Toekenningen Lokaal Budget Noord
- Doorbreken van eenzaamheid bij senioren – Ed de Meyer
In het Jan van der Ploeghuis worden workshops en culturele evenementen aangeboden voor senioren. Het doel is het doorbreken van eenzaamheid door activering, het aanboren van talenten en interesses en door regelmatig contact met anderen. Noorderzon010 zal het programma communiceren.
- Groene huiskamer – Marja Versteeg
Iedere maandag is er van 10.00 tot 12.00 koffie/thee en worden er activiteiten aangeboden in Huiskamer Blijdorp. Met enige regelmaat zijn er ook workshops: zaden schonen, bomenwandeling, planten verspenen, mozaïeken, kerstversiering maken, et cetera. Gezellig samenkomen en op zoek gaan naar interesses en talenten.
- Meet and greet – Riet Krijgsman
Elke dinsdagochtend zijn bewoners welkom voor het ontbijt in Huis van de Wijk Mozaïek. Lekker en gezond eten, buren ontmoeten, verhalen delen en partijen ontmoeten die werkzaam zijn in de wijk en wellicht iets kunnen betekenen.
- Ontbijt Propeller – Mustafa Palit
Elke vrijdagochtend zijn bewoners welkom voor het ontbijt in Huis van de Wijk Propeller. Lekker en gezond eten, buren ontmoeten, verhalen delen en partijen ontmoeten die werkzaam zijn in de wijk en wellicht iets kunnen betekenen.
- Zondagmiddagsoos en CultuurClub – Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten
De zondagmiddagsoos is een gezellige culturele middag voor ouderen in Huis van de Wijk de Banier, die eens in de 2 maanden plaatsvindt. Er wordt opgetreden met liedjes, gedichten, verhalen en dans. Niet alleen oudere talenten treden op, ook is er iedere keer een optreden van een jong talent uit de wijk. Dit zorgt voor kruisbestuiving. Elke keer staat een ander thema centraal, wordt er een workshop aangeboden en nadien is er tijdens de lunch ruimte om samen na te praten. Er wordt een eigen bijdrage van 3,00 euro gevraagd. Daarnaast vindt elke dinsdagochtend in Studio De Bakkerij de CultuurClub plaats. De deelnemers krijgen een workshop dans, zingen, theater of schrijven aangeboden en daarna wordt er samen geluncht en nagepraat. Een mooie manier om gelijkgestemden te ontmoeten en samen iets moois te maken. Er wordt een eigen bijdrage van 2,50 euro voor de lunch gevraagd.
- Community Corner – Craciella Castelen
De Community Corner is een fysieke ontmoetingsplek voor jong en oud in de Agniesebuurt, Huis van de wijk de Banier, tweewekelijks op woensdag van 13.00 tot 15.00 uur. Bewoners zijn welkom om een hapje mee te eten en in gesprek te gaan over diverse onderwerpen die leven onder de bewoners. Het gesprek wordt opgenomen in de Venting Room-podcast. De samenkomst kan leiden tot een sterkere gemeenschapsband en een gevoel van sociale cohesie, waarbij mensen zich gesteund voelen door de gemeenschap en elkaar.
- Cofinanciering Maatschappelijke Diensttijd Trajecten (MDT) – WijkBV Agniesebuurt
In 2025 worden Maatschappelijke Diensttijd Trajecten aangeboden aan jongeren. Deze trajecten bestaan allemaal uit een aantal vaste componenten: talentontwikkeling, ontmoeting en iets doen voor een ander. Iedere jongere die deelneemt aan een traject wordt persoonlijk begeleid. Daarnaast worden er workshops en excursies georganiseerd met verschillende thema’s. Bovendien kunnen jongeren deelnemen aan cursussen zoals VCA, waarmee ze een certificaat kunnen behalen. Een belangrijk onderdeel van de trajecten vormt het vrijwilligerswerk, wat bijdraagt aan de verbinding tussen de jongeren en hun leefomgeving en de samenleving als geheel.
- Meters Maken! – YMCA
Maandelijks vindt een sportieve workshop en een workshop voor diversiteit in talentontwikkeling plaats op het buitenterrein. Hiermee kunnen kinderen en jongeren zich ontplooien. Met alle digitalisering waarmee kinderen omringd worden, is het goed actief te blijven; niet alleen voor doorbloeding, ademhaling en conditie, maar ook voor het behalen van successen. Het wekt een positief zelfbeeld op en voorkomt angsten en zelfs depressie. De activiteiten zijn niet alleen leuk, maar vaak ook leerzaam, doordat kinderen diverse vaardigheden ontwikkelen op het gebied van o.a. handvaardigheid en muziek. Daarnaast heeft het een sociaal aspect: samen spelen, samen (ervaringen) delen en samen normen en waarden ontwikkelen.
- New Noord – Armand Samuel
Het percussieproject New Noord stimuleert jongeren om hun muzikale en culturele talenten te ontdekken, terwijl het tegelijkertijd hun sociale netwerken vergroot door hen in contact te brengen met leeftijdsgenoten en rolmodellen. Deze muzieklessen dragen bij aan het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van deelnemers, wat hen helpt een stap vooruit te zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. Het biedt jongeren een veilige en stimulerende omgeving waar zij, naast muziek, ook sociale vaardigheden ontwikkelen die hen helpen hun netwerk en toekomstperspectieven te versterken. Door deze focus op zowel persoonlijke als sociale ontwikkeling, vervult het project een cruciale rol binnen het welzijnsaanbod in de wijk en biedt het een aanvulling op bestaande activiteiten die zich niet specifiek richten op de culturele identiteit en muziekbeleving van deze doelgroep en de kracht van muziek voor het welbevinden.
- Sterker dan Ooit – Mohamed Laachach
Het project Sterker dan Ooit biedt een uitgebreid programma voor jongeren in Rotterdam Noord, gericht op het ontwikkelen van fysieke en mentale weerbaarheid en het opbouwen van een positieve identiteit. Dit wordt bereikt door een combinatie van wekelijkse zelfverdedigingstrainingen, workshops en inspirerende gastsprekers, met als doel jongeren sterker en zelfbewuster te maken in hun dagelijks leven.
Lokaal Budget 2025 – ronde 2
Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag van de tweede ronde Lokaal Budget in 2025? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie. Zodra de planning bekend is, kun je dat op die pagina terugvinden.
Toekenning Lokaal Budget 2025 in Feijenoord
De lokale partijen die Lokaal Budget 2025 ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in Feijenoord van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!
Toekenningen Lokaal Budget Feijenoord
- G’s2Gents – Keven Neel; bewustwording van straatgeweld.
- Sanad – Mustapha Kardal; divers aanbod ouderen.
- Goud & Nieuw Katendrecht – Els Desmet; ontmoetingen tussen nieuwe en goude bewoners
- Sing-Along Quiz voor Ouderen – Wim Abbing; muziekquiz.
- Nos Grandesa 2 – Ruthmila Cicilia; aanbod voor Caribische ouderen.
- Let me FEEL GOOD! – Malika Bouchkhackhekhe; programma voor (geïsoleerde) moeders met sport en ontmoeting.
- Bruggen slaan – Latifa Rahoui Chairi; diverse voorlichtingen en kappers mini-opleiding.
- Stichting Yasmina – Zineb Mimouni; divers programma Marokkaanse vrouwen en kinderen.
- Talentenatelier – Inge Schippers; creatief aanbod voor diverse bewonersgroepen.
- Voorlichting aan ouderen – Mohamed Saidi; voorlichting aan ouderen.
- Melodieën Verweven: De Magie van Muziek – Parisa Akbarzadehpoladi; voor Talent en Diversiteit in Feijenoord.
- Josh-United – Sharmilla Kluivert; activiteiten voor en door jongeren.
- Koken voor ouderen/ Dialoogsessies – Mohamed Belkassem; koken en info voor Marokkaanse ouderen, tegen eenzaamheid.
- De Koepels – Mitchel Samson; diverse workshops voor jongeren.
- StudieBoost – Frieda Franke; huiswerk-/studiebegeleiding.
- Feijenoord indoor outdoor – Kursat Kayhan; materiaalkosten voor jongerenactiviteiten.
- Eilandatelier – Urvee Kulkarni; creatief aanbod voor kinderen en ouders op eiland van Brienenoord.
- Het Feijenoord Stop Motion Initiatief – Sasha Herman; animatiefilmpjes maken voor kinderen.
- Samen vieren we een muzikale Valentijnsdag – Miranda Rademaker; een muzikale Valentijnsdag.
- Stichting Tante Helen – Stichting Tante Helen; divers aanbod voor Afro-Surinaamse ouderen.
- Grow up, glow up op de Middenstip – Markus Heymach; ouderbetrokkenheid en activiteiten en beheer speeltuin de Middenstip.
Lokaal Budget 2025 – ronde 2
Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag van de tweede ronde Lokaal Budget in 2025? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie. Zodra de planning bekend is, kun je dat op die pagina terugvinden.
Toekenning Lokaal Budget 2025 (ronde 1)
De lokale partijen die Lokaal Budget 2025 (ronde 1) ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in Feijenoord, IJsselmonde en Noord van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!
Direct naar:
Toekenningen Lokaal Budget Feijenoord
- G’s2Gents – Keven Neel; bewustwording van straatgeweld.
- Sanad – Mustapha Kardal; divers aanbod ouderen.
- Goud & Nieuw Katendrecht – Els Desmet; ontmoetingen tussen nieuwe en goude bewoners
- Sing-Along Quiz voor Ouderen – Wim Abbing; muziekquiz.
- Nos Grandesa 2 – Ruthmila Cicilia; aanbod voor Caribische ouderen.
- Let me FEEL GOOD! – Malika Bouchkhackhekhe; programma voor (geïsoleerde) moeders met sport en ontmoeting.
- Bruggen slaan – Latifa Rahoui Chairi; diverse voorlichtingen en kappers mini-opleiding.
- Stichting Yasmina – Zineb Mimouni; divers programma Marokkaanse vrouwen en kinderen.
- Talentenatelier – Inge Schippers; creatief aanbod voor diverse bewonersgroepen.
- Voorlichting aan ouderen – Mohamed Saidi; voorlichting aan ouderen.
- Melodieën Verweven: De Magie van Muziek – Parisa Akbarzadehpoladi; voor Talent en Diversiteit in Feijenoord.
- Josh-United – Sharmilla Kluivert; activiteiten voor en door jongeren.
- Koken voor ouderen/ Dialoogsessies – Mohamed Belkassem; koken en info voor Marokkaanse ouderen, tegen eenzaamheid.
- De Koepels – Mitchel Samson; diverse workshops voor jongeren.
- StudieBoost – Frieda Franke; huiswerk-/studiebegeleiding.
- Feijenoord indoor outdoor – Kursat Kayhan; materiaalkosten voor jongerenactiviteiten.
- Eilandatelier – Urvee Kulkarni; creatief aanbod voor kinderen en ouders op eiland van Brienenoord.
- Het Feijenoord Stop Motion Initiatief – Sasha Herman; animatiefilmpjes maken voor kinderen.
- Samen vieren we een muzikale Valentijnsdag – Miranda Rademaker; een muzikale Valentijnsdag.
- Stichting Tante Helen – Stichting Tante Helen; divers aanbod voor Afro-Surinaamse ouderen.
- Grow up, glow up op de Middenstip – Markus Heymach; ouderbetrokkenheid en activiteiten en beheer speeltuin de Middenstip.
Toekenningen Lokaal Budget IJsselmonde
- Speelotheek in speeltuin Stormpolder – Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam (BSW)
In de Speelotheek kunnen kinderen (en hun ouders) in de speeltuin gebruikmaken van leuke en leerzame spellen, leesboekjes en speelmateriaal en deze spullen ook lenen en mee naar huis nemen. De ouders hoeven de spellen, boekjes en materialen dus niet zelf aan te schaffen, maar gebruiken deze een bepaalde tijd en brengen ze weer terug, waarna volgende kinderen en ouders er gebruik van kunnen maken. Om de kansen van kinderen te vergroten, is het belangrijk om te investeren in leren binnen de thuissituatie, waarbij het leerplezier centraal staat, doordat de ouders de kinderen aanmoedigen.
- Biv Girls – Edrieen Tolud
Het ‘Biv Girls’-project sluit direct aan op de welzijnsopdracht in Beverwaard door een probleem aan te pakken dat actueel en urgent is: seksuele straatintimidatie (SSI). Het project biedt een preventieve en educatieve benadering, door jonge meiden weerbaarder te maken, zowel fysiek als mentaal.
- Boost Your Skills IJsselmonde – Siham terrahi
Door jongeren actief te betrekken bij workshops die zij zelf hebben gekozen, voelen zij zich gehoord en gesteund in hun eigen ontwikkeling. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen en een gevoel van controle over hun toekomst. Door vaardigheden aan te leren op het gebied van creativiteit, koken, sollicitatietechnieken en persoonlijke verzorging (beauty en barber), kunnen jongeren bijdragen aan hun eigen succes.
- Kanu Experience – Kanu Experience
Dit project leert jongeren om stil te staan bij de keuzes die zij kunnen maken om de veiligheid te verhogen. Dit doen zij door levenssituaties in de gymzaal of buiten op een pleintje na te bootsen.
- Sportcommunity – Buurtsteunpunt/Youth for Christ
Dit project is een ontmoetingsplek waar de buurt samenkomt en mensen met elkaar sporten die elkaar anders voorbij zouden lopen.
- Koningsdag bij Aafje – Aafje de Twee Bruggen
Aafje viert op donderdag 24 april 2025 koningsdag. Op deze dag nodigen zij ook graag de bewoners uit de wijk uit om met een leuk evenement verbinding te maken tussen de wijkbewoners en de bewoners van hun verpleeghuis. Tijdens deze middag organiseren zij speeddates tussen wijkbewoners en verpleeghuisbewoners, zodat hier hopelijk leuke maatjes / vriendschappen uit voortkomen.
- Socialiseren met educatie, muziek maken en samen eten – Stichting BLIJ
Het project bestaat uit drie activiteiten die op elkaar afgestemd worden. Bewoners helpen elkaar met Nederlandse taal, muziek maken en een wijkmaaltijd, die door bewoners en voor bewoners wordt verzorgd.
- Doorontwikkeling Jongerenraad HQ – Jongerenraad HQ
De jongerenraad van de Jongerenhub HQ wil zich verder ontwikkelen als een actieve stem voor jongeren in IJsselmonde. De jongerenraadsleden willen zich versterken door middel van trainingen, teambuilding en het opzetten van een inspirerende campagne die jongeren stimuleert om zich te verenigen en hun stem te laten horen.
- Van Pannen naar Plannen – Stichting Chance to Influence
Dit project is een van de onderdelen van het grote Skills Lab van Chance to influence, waarbij jongeren inzicht krijgen in hun talenten en diverse ondernemingsvaardigheden kunnen oefenen. Bij dit specifieke project, van Pannen naar Plannen, staat koken centraal. Door middel van kookworkshops ontwikkelen de jongeren niet alleen hun culinaire vaardigheden, maar ook hun ondernemerschap. Ze creëren samen de mooiste recepten, en verzamelen die in een kookboek.
- Creatief IJsselmonde – Anita Kornman
Bezig zijn en iets nog voor elkaar krijgen is voor veel ouderen prettig. Door het samen te doen wordt het iets om voor naartoe te gaan. Zij willen daarom een serie thema gerichte workshops organiseren waar ze met de ouderen aan de slag gaan. Voor mensen die de deur niet uit kunnen, doen zij dat aan huis.
- Zakgeldproject – Stichting JOZ
Het Zakgeldproject is een initiatief waar jongeren niet alleen een extra zakcentje verdienen, maar ook een positieve impact maken in hun eigen buurt. In dit project zetten jongeren zich in om tuinen op te knappen van buurtbewoners die zelf niet in staat zijn om hun tuin bij te houden. Denk aan oudere bewoners, mensen met een beperking of buurtgenoten die wat hulp kunnen gebruiken. Onder begeleiding van jongerenwerkers krijgen jongeren de kans om praktische vaardigheden op te doen.
- Extra kracht voor de Buurttuin Oeverloos – Stichting Oeverloos
Vroeger wist je nog wie er in het blok of de flat woonde en kende je de buren bij naam, maar door de individualisering van de maatschappij leven mensen soms in anonimiteit naast elkaar. Door buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, o.a. door het faciliteren van laagdrempelige activiteiten en samenkomsten, leren zij elkaar steeds beter kennen, waardoor de sociale cohesie en samenhang in de wijk kan worden bevorderd.
- I Believe i have a dream – Boksschool I Believe
Als inmiddels Thuishaven voor veel doelgroepen (jeugd, jongvolwassenen, volwassenen, senioren in het gebied/de omliggende wijken, zijn de projecten en activiteiten bevorderend voor de onderlinge sociale cohesie binnen de wijken en onderling tussen de (buurt)bewoners. Een ieder maakt contact(en) d.m.v. onder andere sport en spel, jeugd komt wat meer achter de PC’s en telefoons vandaan, alleenstaanden komen onder de mensen, waardoor eenzaamheid vaak het hoofd kan worden geboden.
Toekenningen Lokaal Budget Noord
- Doorbreken van eenzaamheid bij senioren – Ed de Meyer
In het Jan van der Ploeghuis worden workshops en culturele evenementen aangeboden voor senioren. Het doel is het doorbreken van eenzaamheid door activering, het aanboren van talenten en interesses en door regelmatig contact met anderen. Noorderzon010 zal het programma communiceren.
- Groene huiskamer – Marja Versteeg
Iedere maandag is er van 10.00 tot 12.00 koffie/thee en worden er activiteiten aangeboden in Huiskamer Blijdorp. Met enige regelmaat zijn er ook workshops: zaden schonen, bomenwandeling, planten verspenen, mozaïeken, kerstversiering maken, et cetera. Gezellig samenkomen en op zoek gaan naar interesses en talenten.
- Meet and greet – Riet Krijgsman
Elke dinsdagochtend zijn bewoners welkom voor het ontbijt in Huis van de Wijk Mozaïek. Lekker en gezond eten, buren ontmoeten, verhalen delen en partijen ontmoeten die werkzaam zijn in de wijk en wellicht iets kunnen betekenen.
- Ontbijt Propeller – Mustafa Palit
Elke vrijdagochtend zijn bewoners welkom voor het ontbijt in Huis van de Wijk Propeller. Lekker en gezond eten, buren ontmoeten, verhalen delen en partijen ontmoeten die werkzaam zijn in de wijk en wellicht iets kunnen betekenen.
- Zondagmiddagsoos en CultuurClub – Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten
De zondagmiddagsoos is een gezellige culturele middag voor ouderen in Huis van de Wijk de Banier, die eens in de 2 maanden plaatsvindt. Er wordt opgetreden met liedjes, gedichten, verhalen en dans. Niet alleen oudere talenten treden op, ook is er iedere keer een optreden van een jong talent uit de wijk. Dit zorgt voor kruisbestuiving. Elke keer staat een ander thema centraal, wordt er een workshop aangeboden en nadien is er tijdens de lunch ruimte om samen na te praten. Er wordt een eigen bijdrage van 3,00 euro gevraagd. Daarnaast vindt elke dinsdagochtend in Studio De Bakkerij de CultuurClub plaats. De deelnemers krijgen een workshop dans, zingen, theater of schrijven aangeboden en daarna wordt er samen geluncht en nagepraat. Een mooie manier om gelijkgestemden te ontmoeten en samen iets moois te maken. Er wordt een eigen bijdrage van 2,50 euro voor de lunch gevraagd.
- Community Corner – Craciella Castelen
De Community Corner is een fysieke ontmoetingsplek voor jong en oud in de Agniesebuurt, Huis van de wijk de Banier, tweewekelijks op woensdag van 13.00 tot 15.00 uur. Bewoners zijn welkom om een hapje mee te eten en in gesprek te gaan over diverse onderwerpen die leven onder de bewoners. Het gesprek wordt opgenomen in de Venting Room-podcast. De samenkomst kan leiden tot een sterkere gemeenschapsband en een gevoel van sociale cohesie, waarbij mensen zich gesteund voelen door de gemeenschap en elkaar.
- Cofinanciering Maatschappelijke Diensttijd Trajecten (MDT) – WijkBV Agniesebuurt
In 2025 worden Maatschappelijke Diensttijd Trajecten aangeboden aan jongeren. Deze trajecten bestaan allemaal uit een aantal vaste componenten: talentontwikkeling, ontmoeting en iets doen voor een ander. Iedere jongere die deelneemt aan een traject wordt persoonlijk begeleid. Daarnaast worden er workshops en excursies georganiseerd met verschillende thema’s. Bovendien kunnen jongeren deelnemen aan cursussen zoals VCA, waarmee ze een certificaat kunnen behalen. Een belangrijk onderdeel van de trajecten vormt het vrijwilligerswerk, wat bijdraagt aan de verbinding tussen de jongeren en hun leefomgeving en de samenleving als geheel.
- Meters Maken! – YMCA
Maandelijks vindt een sportieve workshop en een workshop voor diversiteit in talentontwikkeling plaats op het buitenterrein. Hiermee kunnen kinderen en jongeren zich ontplooien. Met alle digitalisering waarmee kinderen omringd worden, is het goed actief te blijven; niet alleen voor doorbloeding, ademhaling en conditie, maar ook voor het behalen van successen. Het wekt een positief zelfbeeld op en voorkomt angsten en zelfs depressie. De activiteiten zijn niet alleen leuk, maar vaak ook leerzaam, doordat kinderen diverse vaardigheden ontwikkelen op het gebied van o.a. handvaardigheid en muziek. Daarnaast heeft het een sociaal aspect: samen spelen, samen (ervaringen) delen en samen normen en waarden ontwikkelen.
- New Noord – Armand Samuel
Het percussieproject New Noord stimuleert jongeren om hun muzikale en culturele talenten te ontdekken, terwijl het tegelijkertijd hun sociale netwerken vergroot door hen in contact te brengen met leeftijdsgenoten en rolmodellen. Deze muzieklessen dragen bij aan het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van deelnemers, wat hen helpt een stap vooruit te zetten in hun persoonlijke ontwikkeling. Het biedt jongeren een veilige en stimulerende omgeving waar zij, naast muziek, ook sociale vaardigheden ontwikkelen die hen helpen hun netwerk en toekomstperspectieven te versterken. Door deze focus op zowel persoonlijke als sociale ontwikkeling, vervult het project een cruciale rol binnen het welzijnsaanbod in de wijk en biedt het een aanvulling op bestaande activiteiten die zich niet specifiek richten op de culturele identiteit en muziekbeleving van deze doelgroep en de kracht van muziek voor het welbevinden.
- Sterker dan Ooit – Mohamed Laachach
Het project Sterker dan Ooit biedt een uitgebreid programma voor jongeren in Rotterdam Noord, gericht op het ontwikkelen van fysieke en mentale weerbaarheid en het opbouwen van een positieve identiteit. Dit wordt bereikt door een combinatie van wekelijkse zelfverdedigingstrainingen, workshops en inspirerende gastsprekers, met als doel jongeren sterker en zelfbewuster te maken in hun dagelijks leven.
Lokaal Budget 2025 – ronde 2
Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag en toekenning van Lokaal Budget? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie.
Ondersteuning voor bewoners IJsselmonde
3 januari 2025
De afgelopen dagen is IJsselmonde opgeschrikt door de vreselijke gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van drie bewoners. Vanuit SOL leven wij mee met de families van de slachtoffers.
De afgelopen week hebben wij ons ingezet om onze bewoners zover als mogelijk te ondersteunen. Ook nu staan onze medewerkers in de Huizen van de Wijk klaar voor ieder die behoefte heeft aan een luisterend oor. Wij nodigen onze bewoners dan ook uit om langs te komen voor een kop koffie.
Wij beseffen ons dat deze gebeurtenissen tot veel angst hebben geleid onder bewoners, daarom gaan wij de komende dagen actief de wijken in om eenieder die dat nodig heeft ondersteuning en hulp te bieden.
Opening Jongerenhub Vreewijk
27 december 2024
Hoe kortgeleden nog opende SOL haar 1e Jongerenhub. En afgelopen week alweer nummer 8, dit keer in Vreewijk! Het was een mooie opening met vele Vreewijkse jongeren die van de gemeente een geldbedrag kregen van maar liefst vijfhonderd euro om van de hub echt hun plek te maken. Dat bedrag werd direct verdubbeld door de Wijkhub Vreewijk, wijkmanager Han van Dam en wijknetwerker Jamal Abib, zodat ideeën sneller kunnen worden gerealiseerd.
SOL en Free to Move verzorgen samen met de Vreewijkse jongeren de programmering van de hub. De Hub is een plek waar vooral meiden zich goed thuis voelen en zal dan ook vooral gericht zijn op activiteiten binnen het meidenwerk.
Kerstpakketten met Feyenoord-spelers
24 december 2024
December is voor iedereen een dure maand. Daarom sloegen Prijsvrij en Jumbo de handen ineen en deelden afgelopen week in Huis van de Wijk De Focus kerstpakketten uit. En hoe mooi is het dan om die te krijgen van je favoriete Feyenoordspeler!
Voor veel kinderen was het heel bijzonder om hun idool in het echt te ontmoeten. Sommigen waren dan ook best zenuwachtig. Maar dat ging snel over. Zowel de spelers als oud-speler John de Wolf maakten grapjes en wisten iedereen op hun gemak te stellen. Met een handtekening op zak kan de kerstvakantie voor veel kinderen niet meer stuk!
SOL Nieuwsbrief | winter 2024
20 december 2024
SOL Durf(t) te doen!
Lees onze nieuwsbrief met hierin de volgende onderwerpen:
Overzicht SOL nieuwsbrieven
Verlenging opdracht Leiden tot medio 2029
19 december 2024
Met trots delen we het nieuws dat onze opdracht in Leiden is verlengd tot medio 2029. Een waardevolle erkenning van het vertrouwen dat de Gemeente Leiden heeft in onze aanpak. Het succes van deze opdracht is te danken aan de inzet, betrokkenheid en samenwerking van ons enthousiaste team in Leiden en onze partners BuZz Leiden en Incluzio Leiden.
Samen hebben we de afgelopen jaren laten zien wat we kunnen betekenen voor de Sterke Sociale Basis in Leiden, en daar zijn we ontzettend trots op! Samen met de jeugd en jongeren, ouders, partners en de gemeente zorgen we ervoor dat kinderen in Leiden opgroeien tot zelfstandige en krachtige jongvolwassenen. We kijken ernaar uit om de komende jaren door te bouwen aan een nog sterkere sociale basis, waarbij we er zijn voor alle inwoners van Leiden. Dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Meer lezen over wat wij doen in Leiden?
SOL verwelkomt nieuwe elektrische bus!
18 december 2024
Met trots kunnen we aankondigen dat wij een volledig elektrische SOL bedrijfsbus in gebruik hebben genomen. Deze stap past perfect binnen onze ambitie om duurzamer te werken en bij te dragen aan een groenere toekomst!
Waarom dit zo’n belangrijke mijlpaal is?
- Duurzaamheid
Op de eerste plaats vinden we het bij SOL belangrijk om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. De elektrische bus stoot geen CO2 uit tijdens het rijden, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor de luchtkwaliteit in onze omgeving. - Zero emissie zone
Een praktische overweging is ook dat er vanaf 1 januari 2025 in Rotterdam een zero emissie zone geldt voor bedrijfs- en bestelbusjes. Met onze nieuwe bus kunnen we binnen heel Rotterdam deze zone binnen rijden. - Kostenbesparing en innovatie
Elektrisch rijden is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de portemonnee. De onderhoudskosten zijn lager dan bij een traditionele diesel- of benzinebus, en de laadkosten zijn aanzienlijk lager dan de brandstofkosten. Bovendien is het voor ons een mooie kans om te laten zien dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. - Een betere rijervaring
Onze chauffeurs hebben al enthousiast gereageerd op de eerste ritten. De elektrische bus rijdt stil, soepel en is uitgerust met de nieuwste technologieën. Dit maakt het niet alleen een plezier om in te rijden, maar zorgt ook voor een comfortabele ervaring voor de passagiers.
Met de komst van de elektrische bus zetten we een belangrijke stap richting een duurzamer SOL!
Steunouders laten Erik en Amira op adem komen
16 december 2024
In 2024 heeft het project Steunouder in Feijenoord veel gezinnen ondersteund die tijdelijk een helpende hand nodig hadden. Zoals het gezin van Erik* en het gezin van Amira. Wekelijks vingen Steunouders de kinderen uit deze gezinnen liefdevol op en boden hen een veilige, vertrouwde omgeving om te spelen en te ontspannen. Erik en Amira vertellen hoe hun gezinnen ruimte kregen om even op adem te komen en hierdoor meer in balans kwamen.
Genieten met volle teugen
Erik is slechtziend en de verzorging van zijn dochter van zes maanden vraagt om behoorlijk wat inspanning. Zijn eigen gezondheid is momenteel niet goed en ook zijn vrouw zit niet goed in haar vel. Gelukkig komt Annabel sinds kort wekelijks bij het gezin langs om baby Stefanie een halve dag mee op pad te nemen. Ze genieten hier beiden met volle teugen van. Annabel omdat ze zelf (nog) geen kinderen heeft en Stefanie omdat er zoveel nieuws te ontdekken valt. Erik en zijn vrouw vinden het fijn dat er zo goed voor haar gezorgd wordt en kunnen op deze momenten echt even tot rust komen. Een échte win-winsituatie.
Ruimte voor lezen
Amira is een alleenstaande moeder van drie kinderen, waarvan de ene dochter wat extra aandacht vraagt. Haar dochter zou wat meer ondersteuning moeten krijgen met lezen, maar dit lukt thuis niet. Onlangs is steunouder Leonora ingeschakeld om Amira’s dochter te begeleiden. Leonora maakt er een gezellige middag van – soms samen met haar eigen kleinkinderen – waarbij zij ook ruimte maakt voor het lezen.
De verhalen van Erik en Amira laten zien wat een steunouder kan betekenen voor gezinnen waarbij het eigen netwerk beperkt is. We zijn dankbaar voor alle steunouders die zich dit jaar hebben ingezet en kijken ernaar uit om in 2025 nog meer gezinnen te ondersteunen.
Wil jij steunouder worden of zoek je hulp?
Neem contact op met Marjan van Gameren via mvangameren@solnetwerk.nl of 06 – 24 35 03 51.
* Alle namen zijn gefingeerd.
Meer weten over het project Steunouder?
Fit & Fun voor vrouwen
13 december 2024
Dansschool Footstepz is in 2022 ontstaan om armoede en beweegarmoede te bestrijden. Inmiddels werken ze vanuit zeven locaties in Rotterdam en sinds oktober ook in samenwerking met SOL in Huis van de Wijk Lombardijen. Tijdens de Fit & Fun-lessen staat de vrouw centraal.
De vrouwelijke deelnemers werken tijdens de lessen aan kracht, dans en zelfvertrouwen. De focus ligt op het verbeteren van hun mentale veerkracht. De fysieke inspanning wordt aangepast naar individueel niveau. Iedere vrouw vanaf 18 jaar kan meedoen. De lessen vinden plaats iedere donderdag van 11.30 tot 12.30 uur, met uitzondering van de schoolvakanties.
Na de kerstvakantie starten we met nieuwe lessen voor zowel mannen als vrouwen. Iedere dinsdag kun je dan van 19.30 tot 20.30 uur deelnemen aan de Dance Fit SOCA/Brazil-lessen bij Huis van de Wijk Lombardijen. Tijdens deze intensieve conditietraining zal er flink gezweet en gewerkt worden aan conditie- en krachtopbouw. Met de sferen van het Rotterdamse carnaval wordt het een écht dansfeestje waarbij de tijd voorbij vliegt.
Dans je met ons mee?!

Meer lezen?
Leren over kinderrechten bij Meidenclub Katendrecht
11 december 2024
Bij Meidenclub Katendrecht staat het thema kinderrechten centraal. Onder begeleiding van trainer Parisa Akbarzadeh Poladi gaan de meiden actief aan de slag om meer te leren over hun rechten en hoe zij deze kunnen toepassen in het dagelijks leven. Op een speelse én serieuze manier ontdekken zij wat het betekent om gehoord, gezien en beschermd te worden.
Sinds toekenning van het Lokaal Budget, zet Parisa wekelijks kunst en poëzie in om de meiden uit Feijenoord op zoek te laten gaan naar hun eigen krachten en talenten. Tijdens het tekenen of het maken van poëzie, krijgen de meiden informatie over hun rechten.
Wat is bijvoorbeeld het recht van meningsuiting en hoe ga je daar goed mee om? Mag je dan zomaar alles zeggen? Wat betekent artikel 1 van de Grondwet voor ons? De meiden maken ondertussen kennis met verschillende vormen van kunst en poëzie. Zo sluiten ze hun ogen om een tekening te maken en vervolgens leren ze aandachtig te kijken naar hun tekening. Wat zie je precies in je wirwar van lijnen? Welke andere vormen, voorwerpen en/of dieren kun je ontdekken als je goed kijkt? Zie je andere dingen als je er van een afstandje naar kijkt? En hoe kun je dit toepassen in het dagelijks leven?
Kijk voor meer informatie over de creatieve workshop kinderrechten op de Instagram pagina van Parisa:
Dit bericht op Instagram bekijken
Meer weten over Lokaal Budget?
De kerstvakantie staat voor de deur. Kom je ook?!
6 december 2024
Woon je in Leiden, Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde of Noord? Check alle leuke activiteiten bij jou in de buurt en kom gezellig langs!
Bekijk het programma in jouw gebied:

Kom gezellig film kijken, padellen, chillen met de girls, koken, voetballen of oliebollen eten. Er is voor ieder wat wils, dus bekijk snel het programma in jouw wijk!

Wat dacht je van een gezellige filmmiddag of een middag magische sneeuwpoppen maken? Voor de gamers onder ons is er ook genoeg te doen. Wil je liever sporten? Doe dan mee met het voetbaltoernooi.

Verzin samen een wens voor je wijk en versier de Opzomerboom. Of ga je liever schaatsen met de meiden of je geluk beproeven bij de winterbingo?

Kom klooien bij het kite-klooi-kollege of beleef een dag vol muziek, dans en gezelligheid bij HET Indoor Festival voor Meiden. Of kies je voor relaxed chillen bij Movietime of in het diepe springen bij de voorstelling ‘Diep in de Zee’ bij Studio de Bakkerij?
Terugblik Dag van de Vrijwilliger
5 december 2024
Alle SOL-vrijwilligers uit Rotterdam werden op 2, 3 en 4 december in het zonnetje gezet tijdens een driegangenlunch bij Restaurant Sultan. Drie dagen van erkenning en verbinding, waarin we iedereen bedankten die zich belangeloos inzet voor een betere wijk!
Naast heerlijk eten werden de vrijwilligers gevoed met dankbare woorden. Clyde Pinas sprak waardering naar hen uit voor het mooie en vooral diverse werk dat zij verrichten. Van het aanbieden van sportlessen tot het bereiden van broodjes, niets is ze te veel. Zonder hun toewijding zouden vele activiteiten en projecten niet mogelijk zijn.
Met liefde, lef en een warm gebaar
Als dank voor het harde werk kregen al onze vrijwilligers een kleinigheidje en een kaartje met een mooi gedicht:
Met liefde, lef en een warm gebaar,
Sta jij altijd voor anderen klaar.
Jouw passie geeft kleur aan wat wij doen,
Bij elke glimlach groeit hoop, elk seizoen.Je ziet kansen waar anderen niet durven gaan,
Geeft richting, moed en helpt om op te staan.
Samen brengen we bewoners dichter bij elkaar,
En zorgen we voor een plek waar iedereen zich thuis voelt, jaar na jaar.Vandaag zeggen we dank, recht vanuit ons hart,
Voor jouw inzet, die keer op keer iets bijzonders start.
Jouw kracht, jouw licht, verbindt en inspireert,
Dankzij jou wordt onze stad steeds meer gewaardeerd.
Het was een gezellige bijeenkomst waarbij iedereen genoot van lekkere hapjes, geïnspireerd op de Turkse en internationale keuken. Met als hoogtepunt de heerlijke Mezze-plank om te delen! Vrijwilligers praatten bij, ontmoetten nieuwe mensen en haalden inspiratie op uit elkaars werk.
Ook in 2025 blijven vrijwilligers het hart van onze organisatie vormen!
Meer weten over de mogelijkheden tot vrijwilligerswerk?
Actie Pepernoot: 85 blije kinderen!
2 december 2024
De feestdagen staan voor veel mensen voor gezelligheid, samenzijn, een glimlach op ieders gezicht en het geven en krijgen van cadeautjes. Dit is niet voor ieder gezin vanzelfsprekend. Met veel enthousiasme heeft onze afdeling Gezinsondersteuning daarom deelgenomen aan Actie Pepernoot.
In Rotterdam heeft maar liefst één op de vijf kinderen te maken met armoede. Tijdens de feestdagen worden deze kinderen extra met hun neus op de feiten gedrukt. We zijn daarom ontzettend trots dat we maar liefst 85 gezinnen van Instapje, Opstapje en Samen Leren blij kunnen maken met leuke cadeautjes. Ook deze kinderen verdienen het geluksgevoel en een beetje extra warmte en vreugde in deze tijd van het jaar!
Door onze deelname aan Actie Pepernoot laten we ouders voelen dat we – naast ondersteuning met educatieve trajecten – betrokken zijn bij het welzijn en het gevoel van geluk bij de gezinnen. Ouders staan er niet alleen voor; onze coaches Gezinsondersteuning bieden hen hulp wanneer zij het moeilijk hebben. Zo streven we samen naar meer gelijke kansen voor ieder kind.

Meer lezen over dit project en/of gezinsarmoede?
Toekenning subsidie wijkrestaurants 2025
30 november 2024
Op vrijdag 29 november mochten we wethouder Ronald Buijt verwelkomen in Huis van de Wijk Grote Hagen in IJsselmonde. Deze middag maakte hij bekend welke zorg- en wijkrestaurants in 2025 subsidie ontvangen. Samen met 11 andere organisaties werden we feestelijk in het zonnetje gezet!
De zorg- en wijkrestaurants in Rotterdam zijn een plek waar ouderen kunnen genieten van gezonde, lekkere en betaalbare maaltijden, in gezelschap van andere buurtgenoten. Zo ook onze wijkrestaurants in samenwerking met Mensa Mensa. Het was mooi om alle gasten deze dag te kunnen laten proeven van deze smaakvolle samenwerking. We zijn dankbaar voor de steun vanuit de Gemeente Rotterdam.
Uitreiking subsidies wijkrestaurants Grote Hagen (🎥 Lianne Bakker)

Kom je de kerstsfeer proeven in Grote Hagen?
28 november 2024
December staat in Grote Hagen in het teken van kerstboom versieren, kerststukjes maken, kerstdiner en natuurlijk oliebollen! Kom je ook? Naast kerstactiviteiten organiseren we nog meer; bekijk hiervoor de volledige agenda van Grote Hagen.

‘Dit ben ik’
21 november 2024
Op de Prinses Margrietschool zijn Schoolmaatschappelijk werkers Zainab en Zakia gestart met een reeks themabijeenkomsten voor de leerlingen van groep 6 en 7. De reeks begon met het thema ‘Dit ben ik’, waarbij leerlingen aan de slag gingen met het ontdekken van zichzelf en het delen van wie ze zijn, zowel binnen als buiten de klas.
Over de streep
Tijdens de themabijeenkomst kregen de leerlingen opdracht om zichzelf in één woord te beschrijven, hun positieve eigenschappen te benoemen en elkaar een inkijkje te geven in hun thuissituatie. Dit deden zij in een kringgesprek en met de activiteit ‘over de streep’, waarbij ze over een lijn moesten stappen wanneer ze eigenschappen/verhalen van de ander herkennen.
De komende weken behandelen onze schoolmaatschappelijk werkers nog meer waardevolle thema’s, zoals pesten, keuzes maken, omgaan met relaties en het besef van jezelf en de ander. Thema’s die niet alleen de groepsdynamiek versterken en de kinderen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook een veilige en respectvolle omgeving creëren, waarin elke leerling zich gehoord en begrepen voelt.
Met de themabijeenkomsten willen Zainab en Zakia de leerlingen niet alleen bewust maken van hun eigen rol in de groep, maar hen ook leren hoe ze op een positieve manier kunnen omgaan met elkaar. De open gesprekken, creatieve werkvormen en groepsactiviteiten versterken het zelfvertrouwen van de kinderen en bevorderen wederzijds respect in de klas.
Wil je meer weten over het Schoolmaatschappelijk werk van SOL?

Terugblik Dag van de Mantelzorg
14 november 2024
Tijdens de Dag van de Mantelzorg op zondag 10 november hebben we ruim zestig mantelzorgers in het zonnetje gezet. De dag stond in het teken van rust, erkenning en verbinding. Mantelzorgers genoten van een stadstour, een heerlijke lunch en waardevolle gesprekken met elkaar en met professionals.
Vanuit Huis van de Wijk Grote Hagen vertrokken we met de mantelzorgers naar de tramhalte, waar speciaal voor hen een historische VIP-tram klaarstond voor een compleet verzorgde rondrit door Rotterdam. Onder het genot van een kop koffie/thee met huisgemaakte appeltaart werden er herinneringen aan vroeger opgehaald. Van dansen tot in de vroege uurtjes bij Le Bateau, tot werken bij het belastingkantoor in de Pluk me Kaal-straat. Alles kwam voorbij! De gids wist over een grote variëteit aan locaties te vertellen, zodat de mantelzorgers ook meer leerden over de plekken waar zij minder bekend waren.
Na een tour vol bewondering arriveerden we na ruim anderhalf uur weer bij Grote Hagen, waar vrijwilligers voor heerlijke tapas hadden gezorgd. De hele ervaring kon uitgebreid worden nabesproken. En Junior, een student van Codarts, maakte het feest compleet met een muzikale uitvoering.
We kijken terug op een succesvolle dag waarop mantelzorgers zich gehoord en gewaardeerd voelden. Deze leuke dag weg heeft de drempel verlaagd voor mantelzorgers om steun en hulp te vinden bij elkaar.
Heb je de bijeenkomst gemist, maar wil je meer weten over ondersteuning voor mantelzorgers? Neem dan contact op met Wilma Pasmooij, Sociaal Makelaar bij SOL, via wpasmooij@solnetwerk.nl of 06 – 33 37 21 14.

Puberbeurs & Weerbaar Opvoeden in Leiden
12 november 2024
In Leiden stond het puberwerk de afgelopen maanden extra op onze agenda. Op donderdag 7 november organiseerden wij samen met het CJG Leiden weer een puberbeurs voor ouders en verzorgers. Daarnaast boden we ouders en opvoeders weer de mogelijkheid om de thematische training Weerbaar Opvoeden te volgen.
‘Wat pubers doen, maar jou niet vertellen’
Zo luidde het thema van puberbeurs #4 over de veranderende rol als opvoeder; van opvoeden, naar coachen, naar loslaten. De GGD nam bezoekers mee in de verschillende fases die pubers doormaken. Tijdens de avond speelde Theatergroep ’t Lev een interactieve voorstelling van ‘Lering en Vermaak‘, met herkenbare opvoedsituaties uit de praktijk. De scenes vormden de inspiratiebron om met elkaar in gesprek te gaan over je rol als opvoeder van pubers. Hoe laat je je puber veilig los? Hoe houd je contact met je puber in deze roerige fase?
Eén van de scènes ging over een dochter die thuiskwam na een avond stappen en de volgende dag heel laat met een kater haar bed uitkwam. De vader reageerde daar vervolgens vrij onhandig op, wat komische reacties veroorzaakte van opvoeders uit het publiek. Het publiek mocht aangeven wat de acteurs anders zouden kunnen doen en zo kwamen ze tot een scene die voor iedereen passend was.
Voor en na de voorstelling konden bezoekers informatie krijgen over onder andere opvoeden, drugsgebruik en activiteiten voor pubers. Volgend jaar juni zal er weer een puberbeurs plaatsvinden, meer informatie hierover volgt.

Weerbaar Opvoeden
De training Weerbaar Opvoeden helpt ouders en opvoeders om zelfverzekerd en effectief grenzen te stellen, terwijl ze de eigenwaarde en zelfstandigheid van hun kind versterken. Het richt zich op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en zelfvertrouwen in uitdagende opvoedsituaties. Tijdens de training behandelen we vijf thema’s, waaronder waardenopvoeding, verschil tussen jongens en meisjes, eerlijkheid in de opvoeding, discriminatie en uitsluiting en ‘mijn puber en ik’.
De training brengt moeders uit diverse achtergronden samen om open over opvoeding te praten. Van onbekenden veranderen zij in een hechte groep die elkaar beter begrijpt, steun biedt en herkenning vindt bij elkaar. Ze bouwen een netwerk op waarop ze kunnen terugvallen en na iedere bijeenkomst gaan ze met nieuwe inzichten en positieve energie naar huis.