Opening Herstelacademie Kralingen-Crooswijk-Noord
5 september 2024
Op dinsdag 3 september vond de feestelijke opening plaats van alweer de vijfde Herstelacademie in Rotterdam. Een bijzondere plek, waar bewoners de ruimte krijgen om op een laagdrempelige manier, samen met ervaringsdeskundigen, te werken aan (psychisch) herstel en persoonlijke ontwikkeling.
De Herstelacademie Kralingen-Crooswijk-Noord ging begin maart al van start. Na een warm welkom door coördinator Chris Andeweg blikten deelnemers dinsdag terug op mooie (persoonlijke) ervaringen en ontwikkelingen die de afgelopen maanden al hebben opgeleverd:
“Bij de Herstelacademie heb ik een plek gevonden om thuis te komen. Van ‘mezelf verloren’ naar ‘mezelf weer gevonden‘”
“Doordat ik nu zelf alles meer op een rijtje heb, kan ik makkelijker mijn hulpvraag stellen“
Ook bezoekers hebben deze middag mogen ervaren hoe het is om open en kwetsbaar met elkaar in gesprek te gaan en elkaar zonder oordeel écht te zien. Want dat is wat de Herstelacademie doet: deelnemers de ruimte geven om naar elkaar te luisteren en een plek bieden waar ze zichzelf mogen zijn, zodat er ruimte ontstaat voor herstel en persoonlijke groei.
De Herstelacademies in Rotterdam
De Herstelacademies in Rotterdam is een initiatief van Win010 – Welzijn in Rotterdam, Reakt, Pameijer en Basisberaad en zijn ondergebracht bij de lokale welzijnspartijen in Rotterdam. De Herstelacademie Kralingen-Crooswijk-Noord is een samenwerking tussen DOCK en SOL.
Ben je nieuwsgierig naar wat de Herstelacademie Kralingen-Crooswijk-Noord te bieden heeft? Je bent van harte welkom om eens langs te komen en de sfeer te proeven! Je vindt ons in Huis van de Wijk de Nieuwe Branding in Oud-Crooswijk en in Huis van de Wijk De Banier in de Agniesebuurt.
Of kijk op deherstelacademie.nl voor meer info over alle Herstelacademies in Rotterdam.
Festival ‘Be the Future’ voor brugklassers in Rotterdam
20 augustus 2024
De overgang van groep 8 naar de brugklas is een spannende tijd vol veranderingen. Op vrijdag 23 augustus trappen we het nieuwe schooljaar af met Brugklas Festival ‘Be the Future’, speciaal voor jongeren die na de zomervakantie hun middelbare schoolavontuur starten.
Het festival bestaat uit een programma vol leuke activiteiten, spetterende optredens en waardevolle informatie. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig, maar let op: toegang is alleen mogelijk op vertoon van de uitnodiging die alle groep achters van afgelopen jaar hebben ontvangen. Met ‘Be The Future’ beginnen duizenden brugklassers uit Rotterdam goed voorbereid aan deze spannende nieuwe fase!
Jongerenwerk op de kaart
Onze jongerenwerkers zijn tijdens het festival aanwezig met een informatiestand over het jongerenwerk van SOL in Feijenoord, IJsselmonde en Noord. Ze gaan laagdrempelig met de jongeren in gesprek en geven hen informatie over bij wie ze terecht kunnen als ze vragen hebben of als het even minder gaat en ze hulp nodig hebben. Daarnaast zijn er informatiestands van o.a. de Rotterdamse welzijnsorganisaties, CJG Rijnmond en SMWR. Samen bieden we jongeren en hun ouders informatie en ondersteuning over onderwerpen als mentale gezondheid en de overgang naar de middelbare school.
Focus op Digitale Weerbaarheid
Met het Brugklas Festival bereiden we jongeren goed voor op hun middelbare schooltijd. In deze tijd, waarin digitaal leven steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om jongeren bewust te maken van de uitdagingen die online aanwezigheid met zich meebrengt. Hoewel veel jongeren al vertrouwd zijn met het online werken, blijft het een uitdaging om dit op een gezonde manier te doen. Tijdens het festival spelen we hierop in met diverse informatiestands over digitale middelen, vaardigheden en (e)sport, waar jongeren meer kunnen leren over online veiligheid en weerbaarheid.
Muziek, optredens en iconische Banlieue-tas
Naast de informatieve stands kunnen jongeren genieten van verrassingsoptredens van bekende artiesten. Ook ontvangen alle aanwezige brugklassers een unieke Banlieue-tas. Deze tas, speciaal ontworpen voor het festival, is goed gevuld met schoolspullen, een agenda, en informatie over plekken en organisaties waar jongeren altijd terechtkunnen (Let op: alleen beschikbaar voor leerlingen die vorig jaar nog geen tas hebben ontvangen!).
Praktische info en programma
Het Brugklas Festival ‘Be the Future’ vindt plaats van 12.00 tot 20.00 uur in wijkpark Het Oude Westen aan de Kruiskade. Om de grote toestroom van brugklassers te kunnen reguleren is het festival opgesplitst in twee tijdsblokken:
- 12.00 – 15.30 uur
voor leerlingen uit Rotterdam-Zuid (postcodes 3070 en hoger) - 16.30 – 20.00 uur
voor leerlingen uit Rotterdam-Noord (postcodes 3070 en lager)
Ook ouders en verzorgers zijn van harte welkom om deel te nemen aan het festival en zo hun kinderen te ondersteunen bij deze belangrijke overgang!
Samenwerking en toekomstplannen
Het ‘Be the Future’-festival is tot stand gekomen door de samenwerking tussen verschillende Rotterdamse organisaties, waaronder Banlieue, SMWR, SOL en de gemeente Rotterdam. Als organisatie hopen we dat dit festival een jaarlijks terugkerend evenement wordt!
Fitfestival: hét evenement voor 55+ers
7 augustus 2024
Gezond en Vitaal ouder worden: dat willen we allemaal! Om u als Rotterdammer op weg te helpen, organiseren wij op zaterdag 5 september een Fitfestival in IJsselmonde. Hét evenement voor 55+ers en netwerkpartners uit Rotterdam. Leer elkaar kennen en hoor en zie wat er te doen is in uw stad, wijk en buurt.
Het Fitfestival staat in het teken van gezondheid, dagelijks leven, zingeving, mee (kunnen) doen, rondkomen en (vergroten) van uw eigen regie en zelfredzaamheid. Kortom: alles om gezond en vitaal ouder te worden. Iedereen is uitgenodigd om het Fitfestival voor u compleet te maken: actieve bewoners, stedelijke partners, partners uit het gebied, actieve clubs en natuurlijk onze eigen professionals.
Doe een gezondheidstest of hoor alles over handige snufjes op het gebied van eHealth (ook de SOL DigiKoffer is aanwezig). Heeft u vragen over rondkomen, zingeving, activiteiten of vrijwilligerswerk? Stel ze gerust!
Graag een training volgen m.b.t. uw smartphone, tablet of computer? Kom langs en meld u aan. Of kunt u wel wat advies gebruiken bij gezond eten en bewegen? Wij helpen u ter plekke.
Voor wie op zoek is naar (verborgen) talent, hebben we een leuke Talentenscan: tijd om uw talenten (verder) te ontplooien!
Praktische informatie
Datum
Donderdag 5 september
Tijd
Van 12.00 tot 16.00 uur
Locatie
Winkelcentrum Keizerswaard
Keizerswaard 55, Rotterdam
Tot ziens bij het Fitfestival op 5 september!
Flyer Fitfestival: hét evenement voor 55+ers!
SOL Nieuwsbrief | zomer 2024
9 juli 2024
SOL Durf(t) te doen!
Lees onze nieuwsbrief met hierin de volgende onderwerpen:
- Krachthuis Maassluis
- Impactgedreven werk
- Onderzoek laaggeletterdheid
- Samen vieren
- Smartfloor voor valpreventie
- SOL Factor 24
- Leesfeest
- Game Time 010
- Workshop taalvrijwilligers
- Save the date
Overzicht SOL nieuwsbrieven
Symposium ‘De burger centraal, kleine moeite, groot verschil!’
2 juli 2024
Op 26 september organiseert onze samenwerkingspartner de Werkplaats het symposium ‘De burger centraal, kleine moeite, groot verschil!’ bij Hogeschool Inholland in Rotterdam. Dit symposium biedt professionals uit diverse sectoren een platform om kennis te delen over thema’s zoals armoede, onbegrepen gedrag, samenlevingsopbouw en ouderenzorg.
Het symposium biedt een programma met inspirerende sprekers, interactieve sessies en netwerkmogelijkheden. Tijdens deze bijzondere middag ontdek je welke dilemma’s partners van de Werkplaats tegenkomen in hun stappen om burgers een stem te geven binnen verschillende samenwerkingsverbanden. Het programma start met een lunch om 12.00 uur en sluit af met een borrel om 16.00 uur.
Mocht je een deelsessie willen verzorgen, die aansluit bij het thema, dan kan dat nog. Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht op werkplaatssociaaldomeinzhz.nl.
Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid
De Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid is gericht op initiatieven die de burger centraal stellen en werkt nauw samen met zorg- en welzijnspartijen en gemeenten aan diverse thema’s. We zijn trots op onze voortdurende samenwerking met de Werkplaats, waarbij we als partner van de Programmaraad betrokken zijn bij belangrijke initiatieven en maatschappelijke vraagstukken.
Leiden maak je klaar voor SOL Factor 24!
1 juli 2024
De zomervakantie staat voor de deur: maak je klaar voor SOL Factor 24! Hét vakantieprogramma voor de jeugd en jongeren in alle wijken van Leiden. Met voor elke leeftijdsgroep leuke en gevarieerde activiteiten. Wij kunnen niet wachten tot de zomervakantie begint!
Vakantieprogramma SOL Factor 24 in Leiden
Ook deze zomer gaan we ervoor. Wij trekken weer alles uit de kast om een zomervakantie vol plezier, spanning, uitdaging en nieuwe ervaringen aan te bieden. In dit boekje presenteren we met trots voor de vijfde keer in Leiden een boekje vol zomeractiviteiten voor de leeftijd 4 tot 23 jaar.
Leiden en Rotterdam: maak je klaar voor SOL Factor 24!
De zomervakantie staat voor de deur: maak je klaar voor SOL Factor 24! Hét vakantieprogramma voor de jeugd en jongeren in alle wijken van Leiden en in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde en Noord. Met voor elke leeftijdsgroep leuke en gevarieerde activiteiten. Wij kunnen niet wachten tot de zomervakantie begint!
Ook deze zomer gaan we ervoor. Wij trekken weer alles uit de kast om een zomervakantie vol plezier, spanning, uitdaging en nieuwe ervaringen aan te bieden. In dit boekje presenteren we met trots voor de vijfde keer in Leiden een boekje vol zomeractiviteiten voor de leeftijd 4 tot 23 jaar.
Kom je eigen pizza versieren, sporten of leer tzatziki maken. Schrijf je eigen song tijdens het schrijverskamp of ga mee op avontuur naar het eiland van Brienenoord. Dit jaar kan je ook op vakantie in eigen land: iedere week verkennen we een ander land. Verzamel stempels in je paspoort!
Kom zwemmen, freerunnen of voetballen. Werk aan je muzikale schrijftalent, leer invlechten of kunst maken van restmateriaal. Of ga met ons mee op avontuur naar het eiland van Brienenoord of een feest in je eigen wijk. Doe je het liever wat rustiger aan? Leer meer over reptielen of kom gezellig film kijken!
Wat dacht je van padellen, zwemmen of (zaal)voetbal? Een uitje naar Mooie Boules, het theater of meedoen met de workshop zeefdruk? Kom deze zomer naar Kinderparadijs en leer alles over ridders en kastelen. Of doe je het liever wat rustiger aan en ga je mee picknicken in het Vroezenpark?
Samen vieren!
27 juni 2024
De leefstijlgroepen bij SOL zijn dit jaar druk bezocht. Op 25 juni sloten we het jaar feestelijk af in Noord; met 150 aanwezige deelnemers keken we in Huis van de Wijk Mozaiëk terug op een jaar waarin de deelnemers zich hebben kunnen ontwikkelen. Vol trots vertelden ze over hun ervaringen.
Het laagdrempelig beweegaanbod en voorlichting zijn voor onze deelnemers de ingrediënten om te werken aan hun mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om anderen te ontmoeten en je sociaal netwerk uit te breiden.
Angeline Draese, Gezondheidsmakelaar bij SOL, vertelt: “Een van de deelnemers kwam bij ons terecht met mentale en fysieke problemen. Door haar angststoornis durfde ze niet binnen het Huis van de Wijk af te spreken. We spraken buiten af, samen een stukje wandelen om zo haar vertrouwen te winnen. Ze schrijft gedichten wanneer ze het moeilijk heeft. Tijdens het wandelen las ze haar gedichten voor, die gaan over eenzaamheid, hoop en nieuwe kracht. Na een aantal weken ging ze meedoen in een leefstijlgroep.”
“Een 75-jarige man wilde werken aan een gezonde leefstijl; meer bewegen, gezonder eten en stoppen met roken. Nu doet hij drie keer per week mee met het sporten en is hij bewust met zijn voeding bezig. Verder rookt hij al sinds zijn vijftiende, vaak geprobeerd te stoppen, maar zonder resultaat. Hij gaat meedoen met het stoppen met roken programma via Coöperatie VGZ. Dit keer moet het hem lukken!”
Rotterdam maak je klaar voor SOL Factor 24!
De zomervakantie staat voor de deur: maak je klaar voor SOL Factor 24! Hét vakantieprogramma voor de jeugd en jongeren in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde en Noord. Met voor elke leeftijdsgroep leuke en gevarieerde activiteiten. Wij kunnen niet wachten tot de zomervakantie begint!
Kom je eigen pizza versieren, sporten of leer tzatziki maken. Schrijf je eigen song tijdens het schrijverskamp of ga mee op avontuur naar het eiland van Brienenoord. Dit jaar kan je ook op vakantie in eigen land: iedere week verkennen we een ander land. Verzamel stempels in je paspoort!
Kom zwemmen, freerunnen of voetballen. Werk aan je muzikale schrijftalent, leer invlechten of kunst maken van restmateriaal. Of ga met ons mee op avontuur naar het eiland van Brienenoord of een feest in je eigen wijk. Doe je het liever wat rustiger aan? Leer meer over reptielen of kom gezellig film kijken!
Wat dacht je van padellen, zwemmen of (zaal)voetbal? Een uitje naar Mooie Boules, het theater of meedoen met de workshop zeefdruk? Kom deze zomer naar Kinderparadijs en leer alles over ridders en kastelen. Of doe je het liever wat rustiger aan en ga je mee picknicken in het Vroezenpark?
Game Time 010: een veilige plek voor jongeren
18 juni 2024
In Huis van de Wijk Riederkwartier creëerden we een veilige ruimte voor jongeren: Game Time 010. Begeleid door professionals van SOL komen jongeren hier samen voor het ontwikkelen van leiderschaps- en organisatorische vaardigheden. Ze nemen eigen initiatief en beheren het budget.
In ruil voor hun eigen plek helpen de jongeren bij klusjes in en rondom het Huis van de Wijk, waarmee ze hun betrokkenheid bij de gemeenschap vergroten.
Game Time 010
Game Time 010 heeft twee hoofddoelen. Ten eerste doel vergroot het eigen initiatief en zelfregie. Jongeren leren zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de activiteit. Ze werven nieuwe deelnemers, beheren het budget en zorgen ervoor dat de activiteit soepel verloopt. Dit geeft hen de kans om leiderschaps- en organisatorische vaardigheden te ontwikkelen.
Het tweede doel is diensten verlenen in ruil voor een eigen plek. In ruil voor hun eigen plek helpen de jongeren bij klusjes in en rondom het Riederkwartier. Dit bevordert hun betrokkenheid bij de gemeenschap en leert hen iets terug te doen voor de samenleving door dit gezamenlijk met andere jongeren op te pakken.
Met Game Time 010 bieden we jongeren niet alleen een plek om samen te komen en plezier te hebben, maar ook een kans om belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen. We bereiden de jongeren voor op een zelfstandige en actieve rol in de maatschappij.
Game Time 010 vindt plaats op elke maandag- en woensdagavond.
Agenda
Verschil maken voor de kinderen van Hillesluis
13 juni 2024
Op dinsdag 11 juni kwamen jeugdprofessionals uit Hillesluis samen tijdens een derde netwerkbijeenkomst om hun impactgedreven werk te versterken. Het doel? Bevordering van samenwerking en groei binnen de Vreedzame Wijk.
Wat is een Vreedzame Wijk?
Bij de Vreedzame Wijk draait het om actief leren samenleven. Samenleven is iets wat je kunt leren. En dat begint al vroeg. De Vreedzame Wijk leert kinderen en jongeren wat het betekent om in een democratische samenleving op te groeien en probeert hen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden: hoe kun je je stem laten horen? Hoe kun je je steentje bijdragen aan het gemeenschappelijk belang? Daarnaast is de Vreedzame Wijk er voor de opvoeders: ouders, docenten, begeleiders, professionals en vrijwilligers. Het draait allemaal om verbinden.
Impactgedreven werk
Door interdisciplinaire samenwerking gingen de deelnemers van de netwerkbijeenkomst op zoek naar gezamenlijke oplossingen voor complexe uitdagingen binnen het sociaal domein. De bijeenkomst bood een platform voor kennisuitwisseling en het delen van ervaringen en best practices, zodat professionals beter kunnen inspelen op de behoeften van de wijk en impactgedreven kunnen werken. Daarnaast was het opbouwen van netwerken cruciaal, zodat professionals op de hoogte zijn van lokale ontwikkelingen en hun effectiviteit kunnen vergroten.
Een ander belangrijk thema was preventie en vroegtijdige signalering, met als doel het bevorderen van een gezonde en gelukkige toekomst voor kinderen en jongeren in de wijk. De aanwezige deelnemers deelden informatie over beschikbare hulpverleningsdiensten, programma’s en andere initiatieven wat bijdroeg aan effectievere ondersteuning.
Save the date
De volgende netwerkbijeenkomst staat gepland op 17 september. Het jaar wordt afgesloten met een netwerkborrel op 10 december. Wil je als professional uit het sociaal domein in Hillesluis hieraan deelnemen? Meld je dan aan bij een van de wijknetwerkers:
- Rozanne Boelijn (rboelijn@solnetwerk.nl)
- Rosanna Moti (rs.moti@rotterdam.nl)
Met ‘Smartfloor’ bij Feest Bloemhof
11 juni 2024
Ter promotie van onze valpreventietrainingen voor ouderen waren we met onze ‘smartfloor’ aanwezig bij het Feest Bloemhof op 8 juni jl. We lieten ouderen zien hoe groot hun valrisico is en hoe ze hun gezondheid kunnen bevorderen door deelname aan valpreventieprogramma’s, zoals Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) en Minder vallen door meer bewegen.
Met de valpreventietrainingen richten we ons op spierversterking, balansverbetering en cognitieve vaardigheden (inclusief een speciale balansdans) van ouderen. Daarnaast bieden we hen een aantal keer een gezonde lunch aan, inclusief voedingsadvies van een diëtiste. Om de vooruitgang van de deelnemers te meten, omvat het programma zowel een begin- als een eindmeting.
Vanuit de Gemeente Rotterdam is een aanzienlijk budget vrijgemaakt om deze belangrijke initiatieven op het gebied van valpreventie te ondersteunen. We zijn blij met deze betrokkenheid, waarmee we de gezondheid en veiligheid van oudere Rotterdammers kunnen verbeteren. Ook Yvonne van Duijnhoven van GGD Rotterdam-Rijnmond kwam onlangs kennismaken met ons aanbod op het gebied van valpreventie.
Energieke taalworkshop voor taalvrijwilligers
6 juni 2024
Op 4 juni organiseerden wij een taalworkshop voor alle taalvrijwilligers van SOL in Feijenoord, IJsselmonde en Noord. De workshop ‘Meer energie in je les’ inspireerde de vrijwilligers om actieve werkvormen toe te passen, waardoor hun taallessen toegankelijker en leuker worden.
De middag begon met een gezamenlijke lunch, gevolgd door de twee uur durende workshop, gegeven door een NT2 docent/trainer. Tijdens de actieve workshop in Huis van de Wijk ’t Klooster voerden de vrijwilligers zelf de opdrachten uit om te ervaren hoe dit voor hun deelnemers is. Er werd veel gelachen en geleerd. Het doel was om vrijwilligers te inspireren actieve werkvormen toe te passen in hun lessen, zodat de taallessen laagdrempeliger en plezieriger worden voor anderstaligen.
Jeannette, een taalvrijwilliger met 2,5 jaar ervaring, vond het waardevol om met medevrijwilligers te oefenen. Een van de oefeningen was de woordspin, waarbij deelnemers woorden associëren en verhalen vertellen. Dit helpt bij het verbeteren van spreekvaardigheid, een van de grootste uitdagingen voor anderstaligen.
De taallessen bij SOL zijn gericht op zelfredzaamheid, zoals het lezen van brieven en voeren van telefoongesprekken. Deelnemers leren van elkaar en bouwen snel een band op door persoonlijke verhalen te delen. Jeannette past de lessen aan op individuele behoeften en ziet trots hoe deelnemers wekelijks vooruitgang boeken; een enkeling gaat inmiddels zelfs richting B1-niveau.
Onderzoek naar laaggeletterdheid
17 mei 2024
In samenwerking met Tanja Ubert van de Hogeschool Rotterdam werken we aan een project om het leven van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven makkelijker te maken. Doel hiervan is het ontwikkelen van hulpmiddelen voor laaggeletterden en het vergroten van bewustzijn rondom laaggeletterdheid onder geletterden.
In het reguliere onderwijs lopen laaggeletterden vaak tegen hoge drempels aan. Samen met professionals van de Hogeschool, het onderzoekscentrum Creating010, de Gemeente Rotterdam en Stichting ABC, zoekt Tanja Ubert, docent en data engineer van de hogeschool, naar effectieve oplossingen. Bij SOL gaat zij onderzoeken of het lukt om met prentenboeken uit te leggen hoe bepaalde zaken rond inkomen, salaris, woning en energie werken. Dit doet zij samen met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
Social cooking
Hoe ontwerp je een sociale bijeenkomst waar mensen die wel kunnen lezen en schrijven en mensen die dat niet kunnen op gelijkwaardige voet met elkaar een activiteit kunnen doen? Met een recept zonder woorden! Samen met de buurtvaders van Hillevliet maakte Tanja Veganistische couscous.
Doel van de samenwerking
Doel van onze samenwerking met Tanja is enerzijds om ervoor te zorgen dat laaggeletterde Rotterdammers toegang krijgen tot informatie die voor geletterden heel gewoon is. We hopen dat de prentenboeken die Tanja gebruikt het voor onze wijkbewoners makkelijker maken om ingewikkelde teksten te begrijpen en zelfstandig keuzes te maken.
Anderzijds heeft het onderzoek als doel om het begrip over de problemen die laaggeletterden dagelijks tegenkomen te vergroten bij geletterde mensen. Tanja organiseert hiervoor activiteiten om mensen die goed kunnen lezen te laten ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn. Zo gebruikt ze puzzels en workshops om geletterden te laten zien hoe moeilijk het is wanneer je geschreven informatie niet begrijpt.
Goedbezocht Leesfeest in IJsselmonde
10 mei 2024
In mei organiseerden we samen met Bibliotheek IJsselmonde het Leesfeest op het Herenwaardplein. Met een boekenmarkt, Spoken Word optredens en een informatiekraam over taallessen, Digi-Taal en onze Samen Leren programma’s, maakten we buurtbewoners wegwijs in de bibliotheek en bij SOL.
Lezen is belangrijk omdat het de hersenontwikkeling bevordert, het begrip en handelingsvermogen vergroot en de woordenschat uitbreidt. Voorlezen stimuleert een brede interesse en het creatieve brein van kinderen. Spoken Word, waarbij teksten in rijm en ritme worden voorgedragen, versterkt creativiteit, ritmegevoel en zelfvertrouwen door het overbrengen van emoties.
Tijdens het Leesfeest bemanden we de kramen samen met onze wijknetwerkpartners CJG, Gro-Up Peuteropvang en de bibliotheek, die ook diverse taalprogramma’s aanbieden. Bezoekers maakten kennis met Samen Leren en onze laagdrempelige, kosteloze taallessen, zonder wachtlijsten, dicht bij huis en in een vertrouwde omgeving. Dit zorgt ervoor dat deelnemers zich meer thuis voelen dan op grote scholen. Dankzij het Leesfeest zijn moeders met jonge kinderen beter wegwijs geworden in de bibliotheek en bij SOL, wat resulteerde in meer aanmeldingen voor onze taallessen.
Krachthuis geopend in Maassluis
3 mei 2024
Op 1 mei openden we het Krachthuis in Maassluis. Een locatie voor dagbesteding, waar plezier, gezelligheid en vrijblijvendheid centraal staan. De activiteiten van het Krachthuis vinden plaats in groepsverband, waarbij we zingen en lachen tijdens het soepel houden van spieren en gewrichten.
Deelnemers doen bewegingsoefeningen, ritmeoefeningen en spelen spelletjes die niet alleen fysiek, maar ook cognitief uitdagend zijn. Het doel is om deelnemers zo vitaal mogelijk te houden, waarbij sporten en bewegen niet alleen een positief effect hebben op de gezondheid, maar ook op het sociale welzijn.
Tot nu toe heeft het Krachthuis in Maassluis zes vaste deelnemers. Daarnaast heeft de locatie de aandacht getrokken van verschillende instanties en organisaties, waaronder RogPlus, WMO-consulenten, beleidsadviseurs van de gemeente Maassluis, en diverse andere partners zoals Wooncoöperatie Maasdelta, Het Leger des Heils, Argos, Minters, Alzheimer Nederland, Casemanagers van Careyn en het wijkteam Vraagraak.
Samen zetten we ons in voor het welzijn en de vitaliteit van ouderen, waarbij verbondenheid en gezondheid hand in hand gaan.
Ondersteuning op Maat
Het Krachthuis in Maassluis is onderdeel van Ondersteuning op Maat voor thuiswonende ouderen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS). Samen met ouderen en hun omgeving kijken we wat past bij hun leefwereld, hun talenten en kwaliteiten en bij wat zij graag zouden willen doen.
SOL Nieuwsbrief | voorjaar 2024
23 april 2024
SOL Durf(t) te doen!
Lees onze nieuwsbrief met hierin de volgende onderwerpen:
- Make-over De Focus
- Interview SMW
- Beslisboom verward gedrag
- Jongerenhub Snelleman
- Jaagspel met politie
- Fun2Learn maakt leren leuk
- Film uit de Buurt
- SOL Jaaroverzicht
- Projectleider dementie
- Meivakantie
Lees de SOL Nieuwsbrief | voorjaar 2024
Overzicht SOL nieuwsbrieven
SOL Jaarverslag 2023: Aandacht zorgt voor groei
Met trots presenteren wij het SOL jaarverslag van 2023. Niet zomaar een jaar, want in 2023 bestonden wij 10 jaar! Dit jubileum markeert een decennium vol toewijding aan onze missie: met passie en lef aandacht geven aan bewoners.
‘Terugkijkend op 2023, hebben we veel om dankbaar voor te zijn. We hebben bewoners laten groeien en we hebben stappen gezet om SOL verder te professionaliseren, zodat we ons werk nog effectiever kunnen aanbieden. Daarbij hadden we in het bijzonder aandacht voor het welzijn van onze medewerkers.’, aldus Btisame Boudhan & Ivo Brandsen, directie SOL.
Lees het SOL Jaarverslag 2023
Mooie eerste editie van ‘Films uit de buurt’
22 april 2024
Op vrijdag 19 april vond de eerste editie plaats van ‘Films uit de buurt’: een avond vol inspiratie en emotie, waar het publiek diep werd geraakt door een documentaire en films van buurtbewoner Ako.
Het idee van deze filmavond kwam tot stand dankzij een intern werkbezoek van Ivo Brandsen, directeur SOL, aan onze afdeling Gezinsondersteuning. Tijdens het werkbezoek maakte Ivo kennis met filmmaker Ako. Aangezien wij in Huis van de Wijk ’t Klooster een prachtig filmscherm hebben, besloten we dat dit een goede match zou zijn voor een filmavond; het idee van ‘Films uit de Buurt’ was geboren! Het resultaat? Een mooie eerste editie, waarbij de aanwezige bezoekers aangaven echt kracht te halen uit Ako’s films.
Ben of ken jij een filmmaker uit de buurt?
We kijken uit naar een vervolgeditie met films en documentaires van getalenteerde makers uit onze wijken. Heb jij interesse of ken je een getalenteerde maker die een film of documentaire wil vertonen tijdens een van onze avonden? Neem dan gerust contact met ons op. We staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen en frisse ideeën!
Hij is er weer: het activiteitenprogramma voor de meivakantie!
Yes, het is weer vakantie! Twee weken lang geen school en volop tijd om leuke dingen te doen. In alle wijken van Leiden en in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde en Noord organiseren we leuke activiteiten. Doe je mee?
Vanaf 27 april organiseren we toffe activiteiten bij jou in de wijk, samen met onze partners. Of je nu van sporten houdt, creatief bent of graag op ontdekking gaat in de natuur, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van vingerverven voor jonge kinderen, samen skaten of lekkere dingen bakken? Speciaal voor de moeders hebben we op Moederdag een leuke activiteit voor jong en oud gepland. Wil je liever sporten? Dat kan ook! Er is genoeg te doen in de vakantie. Doe wat jij leuk vindt!
Vakantieprogramma
Ben je benieuwd naar het volledige programma? Download hieronder de programma’s voor Leiden en Rotterdam. Of haal een vakantieboekje op in onze Huizen van de Wijk; ze staan boordevol leuke activiteiten en evenementen. Zo mis je niets van wat er allemaal te beleven is tijdens de meivakantie.
Download de programma's per wijk
Unieke locatie Jongerenhub Snelleman
18 april 2024
Onlangs openden wij onze vierde Jongerenhub. En wel op een hele bijzondere locatie: de (voorheen) sportkantine van sporthal Snelleman.
Wat het zo speciaal maakt, zegt programmacoördinator Frederique de Rooij, is dat de locatie op een natuurlijke manier is verbonden aan de grote sporthal. ‘Iedereen komt daarbinnen. En dat is weer net anders dan in een Huis van de Wijk. Want iedereen, van scholen, ouders tot de jongeren, komt gewoon om lekker te sporten en stuit dan vanzelf op de Jongerenhub. Want dat is het eerste dat je ziet bij binnenkomst. ‘Je kunt ons niet niet zien’.
Jongerenloket
Frederique verwacht dat de samenwerking met netwerkpartners verbonden aan de Snelleman ook daarom sneller zal gaan. ‘Als je zo dicht op elkaar zit, dan wip je eerder bij elkaar binnen.’ Zo wil ze daar graag een jongerenloket openen waar jongeren uit de wijk voor al hun vragen terecht kunnen maar ook muziekworkshops organiseren.
‘De jongeren zelf hebben veel ideeën’, zegt ze. ‘We kijken wat daarvan mogelijk is en waarbij ze onze hulp nodig hebben. Maar het is hun plek, waar ze lang naar hebben uitgekeken.’
Netwerkbijeenkomst
Na eerst alle ideeën van onze jongeren te hebben gehoord, was het op 17 april de beurt aan ons netwerk in Noord. Wat zouden zij kunnen programmeren en hoe sluit dit aanbod aan bij Jongerenhub Snelleman? Een inspirerende en energieke bijeenkomst!
Meer lezen?
Net gestart: Projectleider dementie Saskia van der Zijden
12 april 2024
In Nederland krijgt 1 op de 5 ouderen dementie en onder vrouwen is dat zelfs 1 op de 3. Maar ook steeds meer mensen onder de 65 jaar krijgen deze diagnose. Vanaf 1 april is oud-coördinator van Het Geheugenpaleis Saskia van der Zijden werkzaam als projectleider dementie in het gebied IJsselmonde.
Prettig in de wijk kunnen blijven wonen
‘Het is een gebied waar relatief veel ouderen wonen, heel anders dan in Feijenoord of Noord waar we ook werkzaam zijn. Ruim een kwart van de bewoners in IJsselmonde is 65 jaar of ouder. Gezien het aantal mensen dat dementie krijgt, is het superbelangrijk dat we als samenleving hierin meebewegen. Daarnaast wordt in IJsselmonde de methodiek Sociale Benadering Dementie (SBD) ingezet en gaan we daar samen met netwerkpartners en de gemeente nog sterker op inzetten. Verder gaan wij aan de slag met het realiseren van een dementievriendelijke wijk en initiatieven als DementTalent en Wandelmaatjes.’
Gezien als mens
Bij SBD worden kwetsbare mensen met geheugenproblemen of dementie in hun thuissituatie begeleid. Het allerbelangrijkste is daarbij: niet de aandoening staat centraal maar juist de mens, het meedoen en het ertoe doen ondanks de ziekte. Wat ik uiteindelijk hoop te bereiken, zegt zij, is een juiste mindset over dementie.
Volgens Saskia is deze methode volledig in lijn met de visie van SOL als het gaat over mensen met geheugenproblemen. ‘Sinds 2014, de start van onze SOL Geheugenpaleizen, is dit ook ons uitgangspunt. En met succes. Ouderen voelen zich dan prettiger en vooral gezien als mens. En dat willen we allemaal ongeacht je leeftijd.’
De komende tijd gaat ze alle bestaande initiatieven op het gebied van dementie inventariseren. ‘Wat ontbreekt er nu nog en hoe kunnen we dat ontwikkelen? Maar belangrijker is: ervoor zorgen dat het gesprek over dementie op gang komt. Bijvoorbeeld door het organiseren van informatiebijeenkomsten en trainingen voor bewoners, vrijwilligers en professionals.’
Leren omgaan met personen met verward gedrag
8 april 2024
Hoe zorg je ervoor dat mensen met verward gedrag de juiste hulp krijgen als ze in de Huizen van de Wijk komen? Daarvoor ontwikkelden we bij SOL een stappenplan.
Beslisboom
Marjan van Gameren, sociaal makelaar met als aandachtsgebied mensen met een licht verstandelijke beperking en/of mentale gezondheidsklachten, heeft samen met haar stagiaire Esmee van Lieshout een ‘beslisboom’ opgezet. Deze beslisboom geeft handvatten voor hoe je een gesprek kunt aangaan en hoe je bewoners zo nodig kunt stimuleren om hulp te zoeken.
‘Door de huidige afschaling in zorg verwachten we meer mensen met mentale gezondheidsproblemen te gaan zien in de Huizen van de Wijk. En dat is ook goed, want een Huis van de Wijk is voor en van iedereen in de wijk. Maar er is toch wel wat handelingsverlegenheid te zien, zowel bij professionals als bij vrijwilligers.’
Beslisboom verward gedrag (pdf)
Vangnetwerk
De beslisboom geeft niet alleen aan hoe te handelen, welke stappen te nemen, maar verwijst ook naar andere instanties. Daarnaast maakten Marjan en Esmee twee flyers voor de doelgroepen jeugd/jongeren en volwassenen met daarin een overzicht van verschillende telefonische hulpdiensten. ‘Veel van onze partners waren daar blij mee’ geeft Marjan aan.
Flyer Telefonische hulpdiensten (pdf)
Ook is zij bezig met andere initiatieven om de wereld van zorg en welzijn beter met elkaar in verbinding te brengen. O.a. in de Afrikaanderwijk waar het GGZ-team inmiddels 1x per week haar spreekuur houdt. Daarnaast biedt SOL het vangnetwerk aan; een laagdrempelige sociale activiteit voor bewoners die het lastig vinden om contact te maken onder begeleiding van een professional.
Weten te herkennen
Een groot deel van het volwassen team in Feijenoord heeft inmiddels ook de Mental Health First Aid training gevolgd, die leert hoe je omgaat met de meest voorkomende mentale klachten en problemen. Zo weten de medewerkers de klachten te herkennen en weten ze hoe ze het gesprek kunnen aangaan. Ze leren daarnaast verder te kijken dan alleen het gedrag dat ze waarnemen, want er kan ook heel iets anders spelen. Marjan gaat de komende tijd nog meer collega’s hiermee bekend maken. ‘Zodat we op dit vlak allemaal de nodige expertise en deskundigheid in huis hebben.’
The Hunt – een jacht tussen jongeren en politie!
2 april 2024
45 kinderen, 12 agenten en twee handhavers van de Gemeente Leiden. Wie weet uit handen te blijven van de politie? In februari organiseerden we ‘The HUNT’; een geweldig spannend jaagspel, waarbij kinderen uit de Leidse Merenwijk de politie te slim af probeerden te zijn. De winnaars werden beloond met een rondleiding bij het politiebureau.
Uniek project
Doel van dit spannende spel? Het versterken van de band tussen jongeren en de politie én het stimuleren van saamhorigheid in de wijk. Nog nooit eerder werd een project als dit gerealiseerd in Leiden. Een project waar we enorm trots op zijn! We sloten de spannende middag gezamenlijk af met een heerlijke lunch, gesponsord door Albert Heijn Merenwijk. Onze dank voor de samenwerking aan alle betrokken partners, collega’s, vrijwilligers, ouders en jongeren!
Video: The Hunt in de Leidse Merenwijk
Start Krachthuis in Maassluis op 1 mei 2024
25 maart 2024
Goed nieuws voor ouderen in Maassluis! Vanaf woensdag 1 mei 2024 organiseren we wekelijks een KrachThuis in het gebouw van het Leger des Heils. Een plek waar u samen met andere senioren kunt bewegen, muziek maken, koken, creatief bezig zijn of andere activiteiten die u leuk vindt.
Wat is het Krachthuis?
Het Krachthuis is een innovatieve dagbesteding+ voor ouderen vanaf 55 jaar. Wij helpen u fit te blijven en zolang mogelijk te blijven doen wat u leuk vindt. Bij het Krachthuis draait alles om wat u nog wél kunt. U ontmoet bewoners uit de wijk en kunt deelnemen aan uiteenlopende activiteiten. Niks moet, alles kan!
Naast leuke activiteiten kunt u ook mee-eten. Hiervoor betaalt u per keer een bijdrage van 3,- euro.
U bent van harte welkom!
Meer weten?
Heeft u vragen over onze diensten in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam of wilt u graag een keer langskomen? Neem gerust contact op met een van onze Vitaliteitscoaches:
Make-over Huis van de Wijk De Focus
18 maart 2024
In nog geen twee dagen restylede het team van het SBS-programma ‘De Grote Verbouwing’ de centrale ontmoetingsplek van De Focus in een warme sfeervolle huiskamer. Een mooie verrassing voor iedereen, aldus programmacoördinator Johan Hagenus.
‘Want normaal vervullen ze alleen wensen van particulieren. Maar vanwege het thema water kozen ze dit keer de woonkamer van de wijk gecombineerd met de buitenruimte.’
Meer groen
De aflevering stond in het teken van water, naar aanleiding van Wereld Waterdag (22 maart). Want op veel plekken in Nederland ontstaat wateroverlast door overvloedige regens, water dat vaak nergens naar toe kan vanwege de verstening van steden. En waar wij voldoende van hebben, hebben ze in Afrikaanse landen als Soedan weer veel te weinig van: veilig drinkwater. 771 miljoen mensen wereldwijd hebben daartoe geen toegang.
Om dit thema onder de aandacht te brengen, bracht het SBS-team een bezoek aan De Beverwaard, om ‘groen te brengen waar te veel steen ligt’. Meer groen zorgt ervoor dat overtollig water weg kan en dat de bodem het beter vasthoudt. Terwijl cameraman Niels in Zuid-Soedan filmde waar Cordaid zorgt voor waterpunten, ging tuinman Ivo aan de slag in De Beverwaard, samen met styliste Djamilla.
Plek voor iedereen
Volgens Johan is het nu echt de huiskamer van de wijk. “Er staat een hele grote tafel, waar onze breiclub wekelijks samenkomt, bewoners samen een kopje koffiedrinken of ouders ontspannen kunnen zitten terwijl hun kinderen spelen in de kinderhoek.’ Ook dat maakte onderdeel uit van de restyling. ‘Vooraf had ik een uitgebreid gesprek met het SBS-team over wat de functie van een Huis van de Wijk is’, vertelt Johan. ‘Iedereen komt hier: van jong tot oud. En daar hebben ze de inrichting op aangepast, en in de buitenruimte planten neergezet. Het is voor iedereen een fijne plek om te zijn.’
Terugkijken: De Grote Tuinverbouwing
Ben je benieuwd naar de hele aflevering van de Grote Tuinverbouwing? Kijk het terug via degrotetuinverbouwing.nl.
Methodiek Fun2Learn maakt leren leuk
12 maart 2024
De methodiek Fun2Learn is een ultieme combinatie van bewegen en leren. ‘Je ziet het plezier bij de kinderen er vanaf spatten’, zegt kinder- en tienerwerker Abdel Acharki.
Zo weet de 7-jarige Nouh nu exact uit welke hoeveelheden water, meel en suiker de pannenkoeken van zijn moeder zijn gemaakt. En begrijpt hij ook de logica van de verhoudingen. Maar de middag begon met een balspel en daarna zijn ze samen met Abdel aan het meten en wegen gegaan. ‘We variëren per groep ons aanbod’, zegt hij, ‘van rekensommen maken, woordenschat vergroten tot begrijpend lezen, en altijd gecombineerd met bewegen’.
Maatwerk
Projectleider interventie-ontwikkelaar Sanne van der Touw schreef de methodiek van Fun2Learn voor kinderen van 4 t/m 14 jaar volledig uit. ‘Methodisch werken betekent dat onze jeugd- en jongerenmakelaars eenduidig, structureel en doelgericht te werk kunnen gaan. Bij Fun2Learn staan de lessen in het teken van eerst sporten en dan leren. Sporten activeert de hersenen. Zo verwerken kinderen de schooldag, het vormt voor hen een uitlaatklep, ze laden op en maken plezier. Hierdoor leren zij niet alleen beter, maar beklijft de lesstof ook goed. De jeugd- en jongerenwerkers ontwikkelen elke les doelgericht, afgestemd op de leeftijdsgroep en het ontwikkelgebied wat deze kinderen nodig hebben. Zo leveren we als SOL echt maatwerk.’
Meer dan leren en sporten
Wat zo bijzonder is aan Fun2Learn, zegt Sanne, is een combinatie van leren en sporten. Het is heel laagdrempelig op een plezierige wijze, waardoor kinderen op een prettige manier aan het leren zijn zonder dat hier de nadruk op ligt. ‘Daarnaast leren zij samenwerken en spelenderwijs ook allerlei sociale vaardigheden, dat is mooi om te zien.’
Oproep: dien uiterlijk 5 mei 2024 uw plan in voor Lokaal Budget 2024 (ronde 2)
5 maart 2024
Heeft u een goed plan om onze welzijnsopdracht te versterken? Dan kunt u tot uiterlijk 5 mei 2024 een aanvraag indienen voor het Lokaal Budget (LB) 2024 (ronde 2). Deze oproep geldt voor alle netwerkpartners en bewoners in de gebieden Feijenoord, IJsselmonde en Noord.
Aanvraagformulier Lokaal Budget
Wat valt onder Lokaal Budget?
Bij Lokaal Budget gaat het om initiatieven van lokale organisaties, sociaal ondernemers en/of bewoners die in eigen beheer een welzijnsactiviteit in de wijk/het gebied willen uitvoeren.
“Welzijnsactiviteiten zijn laagdrempelige activiteiten dichtbij de leefwereld van Rotterdammers. Met deze activiteiten worden bewoners ondersteund door hen op te zoeken, hun eigen vermogen aan te spreken, talenten te laten ontdekken, contacten met het (sociale) netwerk te stimuleren, sociale netwerken te vergroten en mensen te motiveren om zo mogelijk een stap vooruit te zetten.” (Gemeente Rotterdam, 2022)
Voorwaarden aanvragen 2024 (ronde 2)
- Aanvrager is betrokken bij het gebied:
- Woont/werkt in het gebied;
- Heeft affiniteit met het gebied (toelichten);
- Indien aanvrager nieuw is in het gebied > aantonen wat toegevoegde waarde is t.o.v. het bestaande.
- Aanvrager heeft idee voor de wijk/bewoners dat aanvullend op de welzijnsopdracht is;
- Periode: uitvoering tussen juli en december 2024;
- Aanvraag tussen de € 5000,- en €20.000,-.;
- Aanvraag kan worden ingediend door bewoner(s) en sociaal ondernemer(s);
- De aanvraag is ontvangen tussen 22 april – 5 mei 2024.
Format & aanvraagformulier
U kunt uw aanvraag insturen via het online aanvraagformulier. In dit formulier vragen wij u onder andere om het volgende:
- Wat gaat u doen en welke impact verwacht u;
- Verwachte resultaten (aantal bewoners, aantal bijeenkomsten);
- Onderbouwd kostenoverzicht;
- Duidelijk of het eenmalig of doorlopend is (gedurende periode).
Aanvraagformulier Lokaal Budget
Procedure
- Na sluiting van de inschrijfperiode (5 mei 2024) zullen de aanvragen aan de hand van de vastgestelde criteria worden getoetst;
- De commissie bestaat uit wijkbewoners, gemeente en een afgevaardigde van welzijn;
- De commissie maakt een selectie naar aanleiding van de toegevoegde waarde voor het gebied en de welzijnsopdracht;
- De aanvraag voor Lokaal Budget is eenmalig, dus na afloop van de termijn is het niet vanzelfsprekend dat in een volgende ronde opnieuw geld wordt toegekend aan uw project;
- Als u een aanvraag indient, wordt u op de hoogte gehouden van het vervolgproces;
- De uitslag wordt telefonisch doorgegeven in de week van 27 – 31 mei 2024;
- Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Kom je ook voorjaarsvakantie vieren in Leiden?
16 februari 2024
Yes, de voorjaarsvakantie gaat bijna van start! Vanaf vrijdag 16 februari organiseren we weer allerlei leuke (buiten)activiteiten voor jeugd en jongeren in Leiden en in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde & Noord.
Tijdens de voorjaarsvakantie organiseren we toffe activiteiten bij jou in de wijk, samen met onze partners. Of je nu van sporten houdt of creatief bent, er is van alles te doen in de vakantie. Doe wat jij leuk vindt!
Programma Rotterdam
In Rotterdam hebben wij een apart programma voor de wijken Feijenoord, IJsselmonde en Noord. Je vindt de programmaboekjes onder andere bij onze Huizen van de Wijk en verspreid over de basisscholen in het gebied. Of download hieronder de digitale versie.
Programma Leiden
In Leiden organiseren wij in elke wijk een speciaal vakantieprogramma. Check hieronder het programma bij jou in de wijk en meld je aan voor de activiteiten die jij leuk vindt!
SOL Nieuwsbrief | winter 2024
6 februari 2024
SOL Durf(t) te doen!
Lees onze nieuwsbrief met hierin de volgende onderwerpen:
- Nominatie Sport Awards Rotterdam
- In gesprek over vuurwerk en veiligheid
- Toekenning Lokaal Budget 2024
- Het is weer bijna Voorjaarsvakantie!
- SOL website in een nieuw jasje
- Opening Jongerenhub
- De aanhouder wint: MVS groeit!
- 3000+ mensen geholpen
- Investering in Sociaal werk loont