SOL Nieuwsbrief | voorjaar 2024

SOL Durf(t) te doen!

Lees onze nieuwsbrief met hierin de volgende onderwerpen:

 • Make-over De Focus
 • Interview SMW
 • Beslisboom verward gedrag
 • Jongerenhub Snelleman
 • Jaagspel met politie
 • Fun2Learn maakt leren leuk
 • Film uit de Buurt
 • SOL Jaaroverzicht
 • Projectleider dementie
 • Meivakantie

SOL Jaarverslag 2023: Aandacht zorgt voor groei

Met trots presenteren wij het SOL jaarverslag van 2023. Niet zomaar een jaar, want in 2023 bestonden wij 10 jaar! Dit jubileum markeert een decennium vol toewijding aan onze missie: met passie en lef aandacht geven aan bewoners.

‘Terugkijkend op 2023, hebben we veel om dankbaar voor te zijn. We hebben bewoners laten groeien en we hebben stappen gezet om SOL verder te professionaliseren, zodat we ons werk nog effectiever kunnen aanbieden. Daarbij hadden we in het bijzonder aandacht voor het welzijn van onze medewerkers.’, aldus Btisame Boudhan & Ivo Brandsen, directie SOL.

Mooie eerste editie van ‘Films uit de buurt’

Op vrijdag 19 april vond de eerste editie plaats van ‘Films uit de buurt’: een avond vol inspiratie en emotie, waar het publiek diep werd geraakt door een documentaire en films van buurtbewoner Ako.

Het idee van deze filmavond kwam tot stand dankzij een intern werkbezoek van Ivo Brandsen, directeur SOL, aan onze afdeling Gezinsondersteuning. Tijdens het werkbezoek maakte Ivo kennis met filmmaker Ako. Aangezien wij in Huis van de Wijk ’t Klooster een prachtig filmscherm hebben, besloten we dat dit een goede match zou zijn voor een filmavond; het idee van ‘Films uit de Buurt’ was geboren! Het resultaat? Een mooie eerste editie, waarbij de aanwezige bezoekers aangaven echt kracht te halen uit Ako’s films.

Ben of ken jij een filmmaker uit de buurt?

We kijken uit naar een vervolgeditie met films en documentaires van getalenteerde makers uit onze wijken. Heb jij interesse of ken je een getalenteerde maker die een film of documentaire wil vertonen tijdens een van onze avonden? Neem dan gerust contact met ons op. We staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen en frisse ideeën!

Hij is er weer: het activiteitenprogramma voor de meivakantie!

Yes, het is weer vakantie! Twee weken lang geen school en volop tijd om leuke dingen te doen. In alle wijken van Leiden en in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde en Noord organiseren we leuke activiteiten. Doe je mee?

Vanaf 27 april organiseren we toffe activiteiten bij jou in de wijk, samen met onze partners. Of je nu van sporten houdt, creatief bent of graag op ontdekking gaat in de natuur, er is voor ieder wat wils. Wat dacht je van vingerverven voor jonge kinderen, samen skaten of lekkere dingen bakken? Speciaal voor de moeders hebben we op Moederdag een leuke activiteit voor jong en oud gepland. Wil je liever sporten? Dat kan ook! Er is genoeg te doen in de vakantie. Doe wat jij leuk vindt!

Vakantieprogramma

Ben je benieuwd naar het volledige programma? Download hieronder de programma’s voor Leiden en Rotterdam. Of haal een vakantieboekje op in onze Huizen van de Wijk; ze staan boordevol leuke activiteiten en evenementen. Zo mis je niets van wat er allemaal te beleven is tijdens de meivakantie.

Unieke locatie Jongerenhub Snelleman

Onlangs openden wij onze vierde Jongerenhub. En wel op een hele bijzondere locatie: de (voorheen) sportkantine van sporthal Snelleman.

Wat het zo speciaal maakt, zegt programmacoördinator Frederique de Rooij, is dat de locatie op een natuurlijke manier is verbonden aan de grote sporthal. ‘Iedereen komt daarbinnen. En dat is weer net anders dan in een Huis van de Wijk. Want iedereen, van scholen, ouders tot de jongeren, komt gewoon om lekker te sporten en stuit dan vanzelf op de Jongerenhub. Want dat is het eerste dat je ziet bij binnenkomst. ‘Je kunt ons niet niet zien’.

Jongerenloket

Frederique verwacht dat de samenwerking met netwerkpartners verbonden aan de Snelleman ook daarom sneller zal gaan. ‘Als je zo dicht op elkaar zit, dan wip je eerder bij elkaar binnen.’ Zo wil ze daar graag een jongerenloket openen waar jongeren uit de wijk voor al hun vragen terecht kunnen maar ook muziekworkshops organiseren.

‘De jongeren zelf hebben veel ideeën’, zegt ze. ‘We kijken wat daarvan mogelijk is en waarbij ze onze hulp nodig hebben. Maar het is hun plek, waar ze lang naar hebben uitgekeken.’

Netwerkbijeenkomst

Na eerst alle ideeën van onze jongeren te hebben gehoord, was het op 17 april de beurt aan ons netwerk in Noord. Wat zouden zij kunnen programmeren en hoe sluit dit aanbod aan bij Jongerenhub Snelleman? Een inspirerende en energieke bijeenkomst!

Net gestart: Projectleider dementie Saskia van der Zijden

In Nederland krijgt 1 op de 5 ouderen dementie en onder vrouwen is dat zelfs 1 op de 3. Maar ook steeds meer mensen onder de 65 jaar krijgen deze diagnose. Vanaf 1 april is oud-coördinator van Het Geheugenpaleis Saskia van der Zijden werkzaam als projectleider dementie in het gebied IJsselmonde.

Prettig in de wijk kunnen blijven wonen

‘Het is een gebied waar relatief veel ouderen wonen, heel anders dan in Feijenoord of Noord waar we ook werkzaam zijn. Ruim een kwart van de bewoners in IJsselmonde is 65 jaar of ouder. Gezien het aantal mensen dat dementie krijgt, is het superbelangrijk dat we als samenleving hierin meebewegen. Daarnaast wordt in IJsselmonde de methodiek Sociale Benadering Dementie (SBD) ingezet en gaan we daar samen met netwerkpartners en de gemeente nog sterker op inzetten. Verder gaan wij aan de slag met het realiseren van een dementievriendelijke wijk en initiatieven als DementTalent en Wandelmaatjes.’

Gezien als mens

Bij SBD worden kwetsbare mensen met geheugenproblemen of dementie in hun thuissituatie begeleid. Het allerbelangrijkste is daarbij: niet de aandoening staat centraal maar juist de mens, het meedoen en het ertoe doen ondanks de ziekte. Wat ik uiteindelijk hoop te bereiken, zegt zij, is een juiste mindset over dementie.

Volgens Saskia is deze methode volledig in lijn met de visie van SOL als het gaat over mensen met geheugenproblemen. ‘Sinds 2014, de start van onze SOL Geheugenpaleizen, is dit ook ons uitgangspunt. En met succes. Ouderen voelen zich dan prettiger en vooral gezien als mens. En dat willen we allemaal ongeacht je leeftijd.’

De komende tijd gaat ze alle bestaande initiatieven op het gebied van dementie inventariseren. ‘Wat ontbreekt er nu nog en hoe kunnen we dat ontwikkelen? Maar belangrijker is: ervoor zorgen dat het gesprek over dementie op gang komt. Bijvoorbeeld door het organiseren van informatiebijeenkomsten en trainingen voor bewoners, vrijwilligers en professionals.’

Leren omgaan met personen met verward gedrag

Hoe zorg je ervoor dat mensen met verward gedrag de juiste hulp krijgen als ze in de Huizen van de Wijk komen? Daarvoor ontwikkelden we bij SOL een stappenplan.

Beslisboom

Marjan van Gameren, sociaal makelaar met als aandachtsgebied mensen met een licht verstandelijke beperking en/of mentale gezondheidsklachten, heeft samen met haar stagiaire Esmee van Lieshout een ‘beslisboom’ opgezet. Deze beslisboom geeft handvatten voor hoe je een gesprek kunt aangaan en hoe je bewoners zo nodig kunt stimuleren om hulp te zoeken.

‘Door de huidige afschaling in zorg verwachten we meer mensen met mentale gezondheidsproblemen te gaan zien in de Huizen van de Wijk. En dat is ook goed, want een Huis van de Wijk is voor en van iedereen in de wijk. Maar er is toch wel wat handelingsverlegenheid te zien, zowel bij professionals als bij vrijwilligers.’

Vangnetwerk

De beslisboom geeft niet alleen aan hoe te handelen, welke stappen te nemen, maar verwijst ook naar andere instanties. Daarnaast maakten Marjan en Esmee twee flyers voor de doelgroepen jeugd/jongeren en volwassenen met daarin een overzicht van verschillende telefonische hulpdiensten. ‘Veel van onze partners waren daar blij mee’ geeft Marjan aan.

Flyer Telefonische hulpdiensten (pdf)

Ook is zij bezig met andere initiatieven om de wereld van zorg en welzijn beter met elkaar in verbinding te brengen. O.a. in de Afrikaanderwijk waar het GGZ-team inmiddels 1x per week haar spreekuur houdt. Daarnaast biedt SOL het vangnetwerk aan; een laagdrempelige sociale activiteit voor bewoners die het lastig vinden om contact te maken onder begeleiding van een professional.

Weten te herkennen

Een groot deel van het volwassen team in Feijenoord heeft inmiddels ook de Mental Health First Aid training gevolgd, die leert hoe je omgaat met de meest voorkomende mentale klachten en problemen. Zo weten de medewerkers de klachten te herkennen en weten ze hoe ze het gesprek kunnen aangaan. Ze leren daarnaast verder te kijken dan alleen het gedrag dat ze waarnemen, want er kan ook heel iets anders spelen. Marjan gaat de komende tijd nog meer collega’s hiermee bekend maken. ‘Zodat we op dit vlak allemaal de nodige expertise en deskundigheid in huis hebben.’

The Hunt – een jacht tussen jongeren en politie!

45 kinderen, 12 agenten en twee handhavers van de Gemeente Leiden. Wie weet uit handen te blijven van de politie? In februari organiseerden we ‘The HUNT’; een geweldig spannend jaagspel, waarbij kinderen uit de Leidse Merenwijk de politie te slim af probeerden te zijn. De winnaars werden beloond met een rondleiding bij het politiebureau.

Uniek project

Doel van dit spannende spel? Het versterken van de band tussen jongeren en de politie én het stimuleren van saamhorigheid in de wijk. Nog nooit eerder werd een project als dit gerealiseerd in Leiden. Een project waar we enorm trots op zijn! We sloten de spannende middag gezamenlijk af met een heerlijke lunch, gesponsord door Albert Heijn Merenwijk. Onze dank voor de samenwerking aan alle betrokken partners, collega’s, vrijwilligers, ouders en jongeren!

Video: The Hunt in de Leidse Merenwijk

Start Krachthuis in Maassluis op 1 mei 2024

Goed nieuws voor ouderen in Maassluis! Vanaf woensdag 1 mei 2024 organiseren we wekelijks een KrachThuis in het gebouw van het Leger des Heils. Een plek waar u samen met andere senioren kunt bewegen, muziek maken, koken, creatief bezig zijn of andere activiteiten die u leuk vindt.

Wat is het Krachthuis?

Het Krachthuis is een innovatieve dagbesteding+ voor ouderen vanaf 55 jaar. Wij helpen u fit te blijven en zolang mogelijk te blijven doen wat u leuk vindt. Bij het Krachthuis draait alles om wat u nog wél kunt. U ontmoet bewoners uit de wijk en kunt deelnemen aan uiteenlopende activiteiten. Niks moet, alles kan!

Naast leuke activiteiten kunt u ook mee-eten. Hiervoor betaalt u per keer een bijdrage van 3,- euro.

U bent van harte welkom!

Make-over Huis van de Wijk De Focus

In nog geen twee dagen restylede het team van het SBS-programma ‘De Grote Verbouwing’ de centrale ontmoetingsplek van De Focus in een warme sfeervolle huiskamer. Een mooie verrassing voor iedereen, aldus programmacoördinator Johan Hagenus.

‘Want normaal vervullen ze alleen wensen van particulieren. Maar vanwege het thema water kozen ze dit keer de woonkamer van de wijk gecombineerd met de buitenruimte.’

Meer groen

De aflevering stond in het teken van water, naar aanleiding van Wereld Waterdag (22 maart). Want op veel plekken in Nederland ontstaat wateroverlast door overvloedige regens, water dat vaak nergens naar toe kan vanwege de verstening van steden. En waar wij voldoende van hebben, hebben ze in Afrikaanse landen als Soedan weer veel te weinig van: veilig drinkwater. 771 miljoen mensen wereldwijd hebben daartoe geen toegang.

Om dit thema onder de aandacht te brengen, bracht het SBS-team een bezoek aan De Beverwaard, om ‘groen te brengen waar te veel steen ligt’. Meer groen zorgt ervoor dat overtollig water weg kan en dat de bodem het beter vasthoudt. Terwijl cameraman Niels in Zuid-Soedan filmde waar Cordaid zorgt voor waterpunten, ging tuinman Ivo aan de slag in De Beverwaard, samen met styliste Djamilla.

Plek voor iedereen

Volgens Johan is het nu echt de huiskamer van de wijk. “Er staat een hele grote tafel, waar onze breiclub wekelijks samenkomt, bewoners samen een kopje koffiedrinken of ouders ontspannen kunnen zitten terwijl hun kinderen spelen in de kinderhoek.’ Ook dat maakte onderdeel uit van de restyling. ‘Vooraf had ik een uitgebreid gesprek met het SBS-team over wat de functie van een Huis van de Wijk is’, vertelt Johan. ‘Iedereen komt hier: van jong tot oud. En daar hebben ze de inrichting op aangepast, en in de buitenruimte planten neergezet. Het is voor iedereen een fijne plek om te zijn.’

Terugkijken: De Grote Tuinverbouwing

Ben je benieuwd naar de hele aflevering van de Grote Tuinverbouwing? Kijk het terug via degrotetuinverbouwing.nl.

Methodiek Fun2Learn maakt leren leuk

De methodiek Fun2Learn is een ultieme combinatie van bewegen en leren. ‘Je ziet het plezier bij de kinderen er vanaf spatten’, zegt kinder- en tienerwerker Abdel Acharki.

Zo weet de 7-jarige Nouh nu exact uit welke hoeveelheden water, meel en suiker de pannenkoeken van zijn moeder zijn gemaakt. En begrijpt hij ook de logica van de verhoudingen. Maar de middag begon met een balspel en daarna zijn ze samen met Abdel aan het meten en wegen gegaan. ‘We variëren per groep ons aanbod’, zegt hij, ‘van rekensommen maken, woordenschat vergroten tot begrijpend lezen, en altijd gecombineerd met bewegen’.

Maatwerk

Projectleider interventie-ontwikkelaar Sanne van der Touw schreef de methodiek van Fun2Learn voor kinderen van 4 t/m 14 jaar volledig uit. ‘Methodisch werken betekent dat onze jeugd- en jongerenmakelaars eenduidig, structureel en doelgericht te werk kunnen gaan. Bij Fun2Learn staan de lessen in het teken van eerst sporten en dan leren. Sporten activeert de hersenen. Zo verwerken kinderen de schooldag, het vormt voor hen een uitlaatklep, ze laden op en maken plezier. Hierdoor leren zij niet alleen beter, maar beklijft de lesstof ook goed. De jeugd- en jongerenwerkers ontwikkelen elke les doelgericht, afgestemd op de leeftijdsgroep en het ontwikkelgebied wat deze kinderen nodig hebben. Zo leveren we als SOL echt maatwerk.’

Meer dan leren en sporten

Wat zo bijzonder is aan Fun2Learn, zegt Sanne, is een combinatie van leren en sporten. Het is heel laagdrempelig op een plezierige wijze, waardoor kinderen op een prettige manier aan het leren zijn zonder dat hier de nadruk op ligt. ‘Daarnaast leren zij samenwerken en spelenderwijs ook allerlei sociale vaardigheden, dat is mooi om te zien.’

Oproep: dien uiterlijk 5 mei 2024 uw plan in voor Lokaal Budget 2024 (ronde 2)

Heeft u een goed plan om onze welzijnsopdracht te versterken? Dan kunt u tot uiterlijk 5 mei 2024 een aanvraag indienen voor het Lokaal Budget (LB) 2024 (ronde 2). Deze oproep geldt voor alle netwerkpartners en bewoners in de gebieden Feijenoord, IJsselmonde en Noord.

Aanvraagformulier Lokaal Budget

Wat valt onder Lokaal Budget?

Bij Lokaal Budget gaat het om initiatieven van lokale organisaties, sociaal ondernemers en/of bewoners die in eigen beheer een welzijnsactiviteit in de wijk/het gebied willen uitvoeren.

“Welzijnsactiviteiten zijn laagdrempelige activiteiten dichtbij de leefwereld van Rotterdammers. Met deze activiteiten worden bewoners ondersteund door hen op te zoeken, hun eigen vermogen aan te spreken, talenten te laten ontdekken, contacten met het (sociale) netwerk te stimuleren, sociale netwerken te vergroten en mensen te motiveren om zo mogelijk een stap vooruit te zetten.” (Gemeente Rotterdam, 2022)

 

Voorwaarden aanvragen 2024 (ronde 2)

 1. Aanvrager is betrokken bij het gebied:
  1. Woont/werkt in het gebied;
  2. Heeft affiniteit met het gebied (toelichten);
  3. Indien aanvrager nieuw is in het gebied > aantonen wat toegevoegde waarde is t.o.v. het bestaande.
 2. Aanvrager heeft idee voor de wijk/bewoners dat aanvullend op de welzijnsopdracht is;
 3. Periode: uitvoering tussen juli en december 2024;
 4. Aanvraag tussen de € 5000,- en €20.000,-.;
 5. Aanvraag kan worden ingediend door bewoner(s) en sociaal ondernemer(s);
 6. De aanvraag is ontvangen tussen 22 april – 5 mei 2024.

 

Format & aanvraagformulier

U kunt uw aanvraag insturen via het online aanvraagformulier. In dit formulier vragen wij u onder andere om het volgende:

 1. Wat gaat u doen en welke impact verwacht u;
 2. Verwachte resultaten (aantal bewoners, aantal bijeenkomsten);
 3. Onderbouwd kostenoverzicht;
 4. Duidelijk of het eenmalig of doorlopend is (gedurende periode).

 

Aanvraagformulier Lokaal Budget

 

Procedure

 • Na sluiting van de inschrijfperiode (5 mei 2024) zullen de aanvragen aan de hand van de vastgestelde criteria worden getoetst;
 • De commissie bestaat uit wijkbewoners, gemeente en een afgevaardigde van welzijn;
 • De commissie maakt een selectie naar aanleiding van de toegevoegde waarde voor het gebied en de welzijnsopdracht;
 • De aanvraag voor Lokaal Budget is eenmalig, dus na afloop van de termijn is het niet vanzelfsprekend dat in een volgende ronde opnieuw geld wordt toegekend aan uw project;
 • Als u een aanvraag indient, wordt u op de hoogte gehouden van het vervolgproces;
 • De uitslag wordt telefonisch doorgegeven in de week van 27 – 31 mei 2024;
 • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Kom je ook voorjaarsvakantie vieren in Leiden?

Yes, de voorjaarsvakantie gaat bijna van start! Vanaf vrijdag 16 februari organiseren we weer allerlei leuke (buiten)activiteiten voor jeugd en jongeren in Leiden en in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde & Noord.

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseren we toffe activiteiten bij jou in de wijk, samen met onze partners. Of je nu van sporten houdt of creatief bent, er is van alles te doen in de vakantie. Doe wat jij leuk vindt!

Programma Rotterdam

In Rotterdam hebben wij een apart programma voor de wijken Feijenoord, IJsselmonde en Noord. Je vindt de programmaboekjes onder andere bij onze Huizen van de Wijk en verspreid over de basisscholen in het gebied. Of download hieronder de digitale versie.

Programma Feijenoord

Programma IJsselmonde

Programma Noord

Programma Leiden

In Leiden organiseren wij in elke wijk een speciaal vakantieprogramma. Check hieronder het programma bij jou in de wijk en meld je aan voor de activiteiten die jij leuk vindt!

Programma Merenwijk

Programma Morschwijck

Programma Noord

Programma Stevenshof

Programma Bos- en Gasthuis

Programma Roodenburg

SOL Nieuwsbrief | winter 2024

SOL Durf(t) te doen!

Lees onze nieuwsbrief met hierin de volgende onderwerpen:

 • Nominatie Sport Awards Rotterdam
 • In gesprek over vuurwerk en veiligheid
 • Toekenning Lokaal Budget 2024
 • Het is weer bijna Voorjaarsvakantie!
 • SOL website in een nieuw jasje
 • Opening Jongerenhub
 • De aanhouder wint: MVS groeit!
 • 3000+ mensen geholpen
 • Investering in Sociaal werk loont

Kom je ook voorjaarsvakantie vieren?

Yes, de voorjaarsvakantie gaat bijna van start! Vanaf vrijdag 16 februari organiseren we weer allerlei leuke (buiten)activiteiten voor jeugd en jongeren in Leiden en in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde & Noord.

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseren we toffe activiteiten bij jou in de wijk, samen met onze partners. Of je nu van sporten houdt of creatief bent, er is van alles te doen in de vakantie. Doe wat jij leuk vindt!

Programma Rotterdam

In Rotterdam hebben wij een apart programma voor de wijken Feijenoord, IJsselmonde en Noord. Je vindt de programmaboekjes onder andere bij onze Huizen van de Wijk en verspreid over de basisscholen in het gebied. Of download hieronder de digitale versie.

Programma Feijenoord

Programma IJsselmonde

Programma Noord

Programma Leiden

In Leiden organiseren wij in elke wijk een speciaal vakantieprogramma. Check hieronder het programma bij jou in de wijk en meld je aan voor de activiteiten die jij leuk vindt!

Programma Merenwijk

Programma Morschwijck

Programma Noord

Programma Stevenshof

Programma Bos- en Gasthuis

Programma Roodenburg

Kom je ook voorjaarsvakantie vieren?

Yes, de voorjaarsvakantie gaat bijna van start! Vanaf vrijdag 16 februari organiseren we weer allerlei leuke (buiten)activiteiten voor jeugd en jongeren in Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde & Noord.

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseren we toffe activiteiten bij jou in de wijk, samen met onze partners. Of je nu van sporten houdt of creatief bent, er is van alles te doen in de vakantie.

Doe wat jij leuk vindt!

Wat pubers doen, maar jou niet vertellen…

Stemmingswisselingen zijn in de puberteit heel normaal. Maar soms kan je je zorgen maken dat je tiener in een dip is geraakt en er zelf niet meer uitkomt. Hoe herken je dat? En wat kan je eraan doen? Leer hier meer over tijdens het event ‘Wat pubers doen, maar jou niet vertellen…’ op donderdag 8 februari bij Sportcomplex 1574 in Leiden.

De puberteit is een fase van veel verschillende emoties en ‘ups en downs’. Logisch ook, want het lichaam giert van de hormonen, pubers ontwikkelen zich tot een eigen ‘ik’ en ze moeten steeds vaker volwassen keuzes maken. Dat kan zorgen voor stress, onzekerheid of andere gevoelens. Even in een dipje zitten is daarom niet gek, maar wat nou als je puber erin blijft zitten en er zelf niet meer uitkomt? Als hij gewoon niet lekker in zijn vel zit? Hoe ondersteun je als ouder je kind in een periode dat ze zich juist gaan losmaken van jou? En hoe blijf je überhaupt in contact met een puber?

Informatiemarkt

Op donderdag 8 februari zijn wij aanwezig op de informatiemarkt, waar je als ouders en verzorgers terecht kunt met vragen rondom de pubertijd. Je kunt hier vragen stellen of hulp vragen aan deskundigen en in gesprek gaan met andere ouders. De overige deelnemende organisaties zijn: CJG Leiden, Jeugdteam Leidse Regio, Brijder, GGZ Rivierduinen, Weerbaar Opvoeden en de welzijnspartners.

Theatervoorstelling

Om 19.30 uur speelt theatervoorstelling ‘Alles Goed!?’, verzorgd door ‘Lering en Vermaak‘. Tijdens de interactieve voorstelling krijg je op een humoristische manier inzicht en adviezen wat je als ouder kunt doen tijdens de pubertijdsfase. En hoe je daar als ouder een gesprek met je puber over kunt voeren.

Stel je vraag aan een deskundig panel

Na afloop van de voorstelling kun je anoniem vragen stellen aan professionals die veel ervaring hebben met mentale gezondheid. Hoe herken je bijvoorbeeld dat je kind niet goed in zijn/haar vel zit? Wat hoort bij de puberteit en wanneer is het zorgelijk? Vraag het aan het panel.

Praktische informatie

Voor wie?
Deze avond is bedoeld voor ouders en opvoeders van (pre)pubers van 10 tot 18 jaar.

Locatie
Sportcomplex 1574
Telderskade 399
2321 TR Leiden

Programma

Vanaf 19:00: inloop met koffie en thee
19:00 – 19:30: informatiemarkt
19.30 – 20:30: theatervoorstelling
20:30 – 21:00: stel je vraag aan het deskundig panel
21:00 – 21.30: vervolg informatiemarkt

 

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van CJG Leiden:

www.cjgleiden.nl

SOL website in een nieuw jasje

Onze website, www.solnetwerk.nl, heeft een nieuwe, frisse uitstraling! Ook hebben we de structuur en de inhoud flink aangepakt. Dat was hard nodig, want met onze groei van de afgelopen jaren, was de website onoverzichtelijk geworden en niet meer compleet.

Wat is er zoal veranderd?

Hieronder een aantal wijzigingen die we hebben doorgevoerd:

Structuur

We hebben de indeling van de website omgegooid, waardoor bezoekers alle informatie kunnen vinden via ‘Wat doen we?’ en ‘Waar vind je ons?’

 • Wil je weten waar wij werkzaam zijn of zoek je informatie over SOL bij jou in de buurt?
  Dan kun je vanuit de homepage of het hoofdmenu eenvoudig doorklikken naar de pagina met informatie over de locaties van SOL.
 • Wil je weten wat wij zoal doen bij SOL?
  Dan vind je via de homepage of het hoofdmenu meer informatie over wat we doen binnen onze hoofdthema’s.
 • Ben je op zoek naar (contact)informatie over het Huis van de Wijk in jouw buurt?
  Alle Huizen van de Wijk in Rotterdam hebben nu hun eigen pagina, met contactinformatie, agenda en nieuws.

Met de nieuwe indeling hopen we dat websitebezoekers eenvoudiger en sneller kunnen vinden wat ze zoeken.

Vormgeving

De website heeft een eigentijdse vormgeving, met frisse kleuren en deels nieuwe foto’s. De komende tijd vullen we onze fotodatabase verder aan, zodat we alle verouderde foto’s kunnen vervangen.

Functionaliteiten

We hebben nieuwe ‘handigheidjes’ toegevoegd. Zo kun je op diverse pagina’s via de contactkaartjes van onze medewerkers eenvoudig doorklikken op hun telefoonnummers en e-mailadressen. Daarnaast vind je op diverse pagina’s overzichtskaarten met onze locaties waarbij je eenvoudig kunt doorklikken naar een routebeschrijving in Google Maps. De agenda is terug te vinden op diverse pagina’s en heeft een verbeterde filter, waardoor je kunt filteren op onder andere locatie, thema en doelgroep.

Feedback?

Afgelopen november hebben we al diverse onderdelen van de nieuwe website getest met een enthousiast testpanel van bewoners en partners in Feijenoord. De nuttige feedback die hieruit voortkwam, hebben we waar mogelijk verwerkt. De komende tijd werken we hard verder en blijven we verbeteringen doorvoeren om onze websitebezoekers zo goed en eenvoudig mogelijk te helpen. Een website is nooit af!

Heb je ideeën en/of op- en aanmerkingen? Deel ze met ons via onderstaand formulier.

Alvast bedankt voor de feedback!

Feedbackformulier

Feedbackformulier nieuwe website
Naam
<b>Naam</b>
Voornaam
tussenvoegsel
Achternaam

Uitreiking Sport Awards Rotterdam

Op vrijdag 19 januari vond de uitreiking plaats van de Sport Awards Rotterdam. Een spannende avond voor SOL Gezondheidsmakelaar Els van Beek, die als genomineerde voor de ‘Meer dan sport’ Award in de zaal zat.

Tijdens een feestelijke avond in Theater Zuidplein, werden de genomineerden op groot scherm bekendgemaakt. In onderstaande video laat de organisatie van de Sport Awards Rotterdam zien wat Els betekent voor bewoners in de wijk Feijenoord. Hoewel zij er niet met de felbegeerde Award vandoor ging, zijn we enorm trots op het mooie werk dat Els bij SOL doet!

Het werk van Gezondheidsmakelaar Els in beeld

Toekenning Lokaal Budget 2024 (ronde 1)

De lokale partijen die Lokaal Budget 2024 (ronde 1) ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in Feijenoord, IJsselmonde en Noord van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!

Toekenningen Lokaal Budget Feijenoord

Talentenatelier voor ouderen
Stichting Zuidtopia
Creatieve activiteiten voor ouderen.

Nolosha
Stichting Asiya
Huisbezoeken, activiteiten in het wijkpastoraat om isolement te voorkomen.

Project Inloop/dagbesteding Nos Grandesa
Stichting Zorgcocon kwido pa anciano
Voor Caribische senioren de lichamelijke en geestelijke gezondheid bevorderen door diverse gezondheidsvoorlichtingen.

Vergeet-niet-Muziek
Miranda Rademaker
Muziek Buddies voor mensen met dementie.

Gezond oud
Stichting Bruggenslaan
Sport, gezondheidsvoorlichting, vrouwendag, dag van de mantelzorg.

Stichting Sanad. Ouders in hun kracht zetten
Stichting Sanad
Voorlichtingsactiviteiten gezondheid en welzijn, kooksessies, moeders in beweging.

Digital Playground On Tour
Stichting Digital Playground
Cursus Artificial Intelligence voor jongeren.

PABCON ( Press Any Button Convention )
Miquel Kapel
Game en dansevent Feijenoord

Wie ferantwortu Inloop Samen Sterk
Stichting Tante Helen
Activiteiten voor Surinaamse ouderen zoals brei en naailes, vrouwendag, week van de eenzaamheid.

IMC Weekendschool Rotterdam Zuid 2024
IMC Weekendschool Rotterdam Zuid
Weekend school voor basisschool leerlingen voor talentontwikkeling en beroepsoriëntatie.

Soepel en Fit Feijenoord
SPC Rijnmond
Beweeg activiteiten voor ouderen

Verhalenoven: Smaak en Verhalen uit de Wijk
De Rotterdamse Munt
Aanschaf van een buiten oever om daarmee  via activiteiten de buurt neer te betrekken bij de Rotterdamse munt

Tuin van de Wijk Afrikaanderwijk
Met de Stad
Workshops en trainingen in de tuin van de wijk

De Buitenbuurt; Lekker groen doen
Stichting Steensoep
Natuureducatie

Samen; Buiten, Leren, Spelen
CJV Feijenoord
Talent ontwikkeling, bezoek stedelijke activiteiten en workshops

Kunst op de Laantjes
SKVR
Creatieve activiteiten zoals schilderen, boetseren, tekenen, muziek en dans om mensen samen te brengen

Moeders op straat Bloemhof
Normal Difference
Moeders worden ingezet als buurtverbinders

Roffa Takkies From South
IK BEN WIJ
Jongeren, talentontwikkeling, cross mediale aanpak

Quiz voor Ouderen
Wim Abbing
Quiz voor ouderen

Rotterdamse maties
Jaden Hecbert
Jongerenactiviteiten, podcast maken, rap, dans spoken word en sport

Workshops voor Jeugd “Wat betekent vrijheid voor jou”
Parisa Akbarzadehpoladi
Creatieve workshops met thema vrijheid

Altijd samen, nooit alleen
Zineb Mimouni
Workshops welzijn zoals; stress en eenzaamheid, stress voorkomen, reparatie studio, voorlichting valpreventie, gezondheid

Samen genieten van zonnestraaltjes op Zuid
Stichting Het Rode Lint
Diverse creatieve activiteiten om kwetsbare bewoners te zien en te steunen.

Vervanging keukenapparatuur keuken Humanitas Persoonshaven
Gaarkeuken
Aanschaf keuken apparatuur voor gaarkeuken

 

Toekenningen Lokaal Budget IJsselmonde

Sport verbinden met de buurt
RK Sport
Dit project is er om discipline aan te brengen bij jongeren door middel van kickboks lessen.

Buurtmoeders Lombardijen
Stichting SWI
De buurtmoeder fungeert richting bewoners in de wijk als aanspreekpunt en/of sleutelfiguur. Zij luisteren naar de vragen en behoeften van bewoners en nodigen hen desgewenst uit voor bijeenkomsten of ontmoetingen.

Kanu Experience – één-op-één coaching en weerbaarheidstraining voor jeugd
Kanu Experience
Dit project leert jongeren om stil te staan bij de keuzes die zij kunnen maken, om de veiligheid te verhogen. Dit doen zij door levenssituaties in de gymzaal of buiten op een pleintje na te bootsen.

Soepel en Fit IJsselmonde
SPC Rijnmond
In dit project worden diverse ontmoetingsvormen bevorderd voor ouderen, waarbij sport en bewegen een belangrijke rol spelen.

Ontmoetingsplek voor ouderen
Hellen Borgwit
Het doel van dit project is om ouderen in de wijk een ontmoetingsplek te bieden waar continu activiteiten plaats vinden die het langer zelfstandig wonen bevorderen.

Bivri (Beverwaard) Spreekt!
IK BEN WIJ
Jongeren, talentontwikkeling, cross mediale aanpak

Veilig in de wijk
U-Boxr
Boksen als therapie, tijdens deze sessies werken jongeren zowel aan de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Sportcommunity
Buurtsteunpunt Beverwaard
Dit project is een ontmoetingsplek waar de buurt samenkomt en mensen met elkaar sporten die elkaar anders voorbij zouden lopen.

L.O.M.B.A. Kidz
Orsine Muntslag
Educatieve uitstapje voor kwetsbare gezinnen. Ouders en kinderen betrekken bij de wijk, bewust maken met sociale kaart Lombardijen, daarmee weten ze alle netwerk partner te vinden.

We eten met zn allen bij Sjaantje
Aad Broer
Het project helpt mensen verbinden en helpt om mensen uit de eenzaamheid te krijgen. Tevens wordt het gebruikt het om mensen in kaart te brengen en indien nodig in contact te brengen met de hulpverlening of zorg.

Verbinden, socialiseren en samen leren
Vereniging BLIJ
Het project bestaat uit samen koken, Nederlandse taalles en muziek maken.

Nolosha
Stichting Asiya
Met behulp van sleutelpersonen met een groot netwerk in hun achterban (Afghaans, Somalisch, Eritrees, Irakees, Syrisch) worden huisbezoeken afgelegd en activiteiten georganiseerd bij de Susannadijk zoals; samen bewegen, voorlichting en ontmoetingen.

Street Sports Tour 24
RUSH World
Met dit project worden verschillende urban sporten in de nieuwe sporthal in Rotterdam-Zuid, zoals o.a. freerunning, tricking, calisthenics en cheerleading aangeboden.

Issa Vibe Brassband
Issa Vibe Brassband
Het project bestaat uit brassband workshops met ervaringsdeskundigen.

 

Toekenningen Lokaal Budget Noord

Doorbreken van eenzaamheid senioren
stichting Prasino
Het project doorbreekt de eenzaamheid bij senioren. Door het
organiseren van verschillende workshops. Beeldhouwen, schilderen ed.

Sjeu
Fratsen Producties
Met muziek leveren zij een bijdragen aan het stimuleren van sociaalmaatschappelijke participatie voor kwetsbare groepen ouderen.

Noord maar dan even ANDERS
Stichting ANDERS
Stichting ANDERS Rotterdam verbindt hele verschillende hulpvragen aan de bij stichting ANDERS betrokken partnerondernemers die deze hulpvragen kosteloos oppakken. Van de kapperszaak die moeders van de voedselbank knipt tot een loodgieter die een lekkage verhelpt ed.

Verhalen van Agniese
Gallery Moria
Dit project richt zich op het activeren van de gemeenschap door middel van participatieve kunstvormen.

Verbonden Verhalen; Een Theatrale Reis door Keti Koti
Jeugdtheater Hofplein
Het project richt zich op het verrijken van de levens van bewoners door middel van kunst en cultuur. Door kinderen en jongeren actief te betrekken bij het creatieve proces van het
maken van een theatervoorstelling.

Digital Playground On Tour
Stichting Digital Playground
Jongeren in de wijk Rotterdam Noord kennis Laten maken met mediawijsheid en hun digitaal geletterdheid te bevorderen.

Studiobox & Music Academy
Quardin
Quardin is een platform dat zich richt op talentontwikkeling van jonge mensen tussen de 15 en 35 jaar. Zij organiseren en geven verschillende masterclasses waarbij wordt gewerkt vanuit de intrinsieke motivatie van deelnemers.

Ontbijt voor kwetsbare ouderen en buurtbewoners
Rana Suleiman

Dit project draagt bij aan het aanpakken en verminderen van eenzaamheid en isolement onder de Rotterdammers in Noord.

Yoga; fit in je lijf en helder in je geest
Gaia Center
Er zal yogalessen aan jongeren worden aangeboden. Yoga is gezond voor het lichaam en maakt het lichaam fitter, daarnaast is het ook gezond voor de mentale processen en kunnen deze beter verwerkt worden.

More Life
Cult North
Cult North laat jongeren kennismaken met kunst en cultuur om zo in te spelen op het geluksgevoel en zingeving. De jongeren leren zich door middel van cultuur uiten en ontwikkelen nieuwe soft skills, waardoor ze groeien tot sociaal weerbare volwassenen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam
Saïda Assagraui
Dit project richt op kwetsbare vrouwen vanaf 18 jaar, het biedt laagdrempelige activiteiten die specifiek zijn ontworpen om binnen hun directe leefomgeving ondersteuning te bieden.

Jongeren community door Concrete Lions Foundation
Concrete Lions Foundation
Dit project biedt culturele, sportieve en educatieve activiteiten op de pleintjes in de verschillende wijken voor kinderen/ jongeren.

Noord ‘Uit’ de Kunst
SKVR
Dit project is er voor kunst en cultuurbeoefening, dit is een laagdrempelige manier om ouderen met elkaar in contact te brengen.

BOOST: Emotionele Veerkracht voor Jongeren
Saïda Assagraui
Dit project specifiek gericht is op het ondersteunen van jongeren met depressieve en/of sociale angstklachten.

 

Lokaal Budget 2024 – ronde 2

Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag van de tweede ronde Lokaal Budget in 2024? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie. Zodra de planning bekend is, kun je dat op die pagina terugvinden.

Toekenning Lokaal Budget 2024 in Noord

De lokale partijen die Lokaal Budget 2024 ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in Noord van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!

Toekenningen Lokaal Budget Noord

Doorbreken van eenzaamheid senioren
stichting Prasino
Het project doorbreekt de eenzaamheid bij senioren. Door het
organiseren van verschillende workshops. Beeldhouwen, schilderen ed.

Sjeu
Fratsen Producties
Met muziek leveren zij een bijdragen aan het stimuleren van sociaalmaatschappelijke participatie voor kwetsbare groepen ouderen.

Noord maar dan even ANDERS
Stichting ANDERS
Stichting ANDERS Rotterdam verbindt hele verschillende hulpvragen aan de bij stichting ANDERS betrokken partnerondernemers die deze hulpvragen kosteloos oppakken. Van de kapperszaak die moeders van de voedselbank knipt tot een loodgieter die een lekkage verhelpt ed.

Verhalen van Agniese
Gallery Moria
Dit project richt zich op het activeren van de gemeenschap door middel van participatieve kunstvormen.

Verbonden Verhalen; Een Theatrale Reis door Keti Koti
Jeugdtheater Hofplein
Het project richt zich op het verrijken van de levens van bewoners door middel van kunst en cultuur. Door kinderen en jongeren actief te betrekken bij het creatieve proces van het
maken van een theatervoorstelling.

Digital Playground On Tour
Stichting Digital Playground
Jongeren in de wijk Rotterdam Noord kennis Laten maken met mediawijsheid en hun digitaal geletterdheid te bevorderen.

Studiobox & Music Academy
Quardin
Quardin is een platform dat zich richt op talentontwikkeling van jonge mensen tussen de 15 en 35 jaar. Zij organiseren en geven verschillende masterclasses waarbij wordt gewerkt vanuit de intrinsieke motivatie van deelnemers.

Ontbijt voor kwetsbare ouderen en buurtbewoners
Rana Suleiman

Dit project draagt bij aan het aanpakken en verminderen van eenzaamheid en isolement onder de Rotterdammers in Noord.

Yoga; fit in je lijf en helder in je geest
Gaia Center
Er zal yogalessen aan jongeren worden aangeboden. Yoga is gezond voor het lichaam en maakt het lichaam fitter, daarnaast is het ook gezond voor de mentale processen en kunnen deze beter verwerkt worden.

More Life
Cult North
Cult North laat jongeren kennismaken met kunst en cultuur om zo in te spelen op het geluksgevoel en zingeving. De jongeren leren zich door middel van cultuur uiten en ontwikkelen nieuwe soft skills, waardoor ze groeien tot sociaal weerbare volwassenen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam
Saïda Assagraui
Dit project richt op kwetsbare vrouwen vanaf 18 jaar, het biedt laagdrempelige activiteiten die specifiek zijn ontworpen om binnen hun directe leefomgeving ondersteuning te bieden.

Jongeren community door Concrete Lions Foundation
Concrete Lions Foundation
Dit project biedt culturele, sportieve en educatieve activiteiten op de pleintjes in de verschillende wijken voor kinderen/ jongeren.

Noord ‘Uit’ de Kunst
SKVR
Dit project is er voor kunst en cultuurbeoefening, dit is een laagdrempelige manier om ouderen met elkaar in contact te brengen.

BOOST: Emotionele Veerkracht voor Jongeren
Saïda Assagraui
Dit project specifiek gericht is op het ondersteunen van jongeren met depressieve en/of sociale angstklachten.

 

Lokaal Budget 2024 – ronde 2

Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag van de tweede ronde Lokaal Budget in 2024? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie. Zodra de planning bekend is, kun je dat op die pagina terugvinden.

Toekenning Lokaal Budget 2024 in IJsselmonde

De lokale partijen die Lokaal Budget 2024 ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in IJsselmonde van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!

Toekenningen Lokaal Budget IJsselmonde

Sport verbinden met de buurt
RK Sport
Dit project is er om discipline aan te brengen bij jongeren door middel van kickboks lessen.

Buurtmoeders Lombardijen
Stichting SWI
De buurtmoeder fungeert richting bewoners in de wijk als aanspreekpunt en/of sleutelfiguur. Zij luisteren naar de vragen en behoeften van bewoners en nodigen hen desgewenst uit voor bijeenkomsten of ontmoetingen.

Kanu Experience – één-op-één coaching en weerbaarheidstraining voor jeugd
Kanu Experience
Dit project leert jongeren om stil te staan bij de keuzes die zij kunnen maken, om de veiligheid te verhogen. Dit doen zij door levenssituaties in de gymzaal of buiten op een pleintje na te bootsen.

Soepel en Fit IJsselmonde
SPC Rijnmond
In dit project worden diverse ontmoetingsvormen bevorderd voor ouderen, waarbij sport en bewegen een belangrijke rol spelen.

Ontmoetingsplek voor ouderen
Hellen Borgwit
Het doel van dit project is om ouderen in de wijk een ontmoetingsplek te bieden waar continu activiteiten plaats vinden die het langer zelfstandig wonen bevorderen.

Bivri (Beverwaard) Spreekt!
IK BEN WIJ
Jongeren, talentontwikkeling, cross mediale aanpak

Veilig in de wijk
U-Boxr
Boksen als therapie, tijdens deze sessies werken jongeren zowel aan de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Sportcommunity
Buurtsteunpunt Beverwaard
Dit project is een ontmoetingsplek waar de buurt samenkomt en mensen met elkaar sporten die elkaar anders voorbij zouden lopen.

L.O.M.B.A. Kidz
Orsine Muntslag
Educatieve uitstapje voor kwetsbare gezinnen. Ouders en kinderen betrekken bij de wijk, bewust maken met sociale kaart Lombardijen, daarmee weten ze alle netwerk partner te vinden.

We eten met zn allen bij Sjaantje
Aad Broer
Het project helpt mensen verbinden en helpt om mensen uit de eenzaamheid te krijgen. Tevens wordt het gebruikt het om mensen in kaart te brengen en indien nodig in contact te brengen met de hulpverlening of zorg.

Verbinden, socialiseren en samen leren
Vereniging BLIJ
Het project bestaat uit samen koken, Nederlandse taalles en muziek maken.

Nolosha
Stichting Asiya
Met behulp van sleutelpersonen met een groot netwerk in hun achterban (Afghaans, Somalisch, Eritrees, Irakees, Syrisch) worden huisbezoeken afgelegd en activiteiten georganiseerd bij de Susannadijk zoals; samen bewegen, voorlichting en ontmoetingen.

Street Sports Tour 24
RUSH World
Met dit project worden verschillende urban sporten in de nieuwe sporthal in Rotterdam-Zuid, zoals o.a. freerunning, tricking, calisthenics en cheerleading aangeboden.

Issa Vibe Brassband
Issa Vibe Brassband
Het project bestaat uit brassband workshops met ervaringsdeskundigen.

 

Lokaal Budget 2024 – ronde 2

Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag van de tweede ronde Lokaal Budget in 2024? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie. Zodra de planning bekend is, kun je dat op die pagina terugvinden.

Toekenning Lokaal Budget 2024 in Feijenoord

De lokale partijen die Lokaal Budget 2024 ontvangen, zijn bekend. Wij feliciteren onderstaande samenwerkingspartners in Feijenoord van harte met deze toekenning; fijn dat jullie de wijk komen versterken met jullie expertise!

Toekenningen Lokaal Budget Feijenoord

Talentenatelier voor ouderen
Stichting Zuidtopia
Creatieve activiteiten voor ouderen.

Nolosha
Stichting Asiya
Huisbezoeken, activiteiten in het wijkpastoraat om isolement te voorkomen.

Project Inloop/dagbesteding Nos Grandesa
Stichting Zorgcocon kwido pa anciano
Voor Caribische senioren de lichamelijke en geestelijke gezondheid bevorderen door diverse gezondheidsvoorlichtingen.

Vergeet-niet-Muziek
Miranda Rademaker
Muziek Buddies voor mensen met dementie.

Gezond oud
Stichting Bruggenslaan
Sport, gezondheidsvoorlichting, vrouwendag, dag van de mantelzorg.

Stichting Sanad. Ouders in hun kracht zetten
Stichting Sanad
Voorlichtingsactiviteiten gezondheid en welzijn, kooksessies, moeders in beweging.

Digital Playground On Tour
Stichting Digital Playground
Cursus Artificial Intelligence voor jongeren.

PABCON ( Press Any Button Convention )
Miquel Kapel
Game en dansevent Feijenoord

Wie ferantwortu Inloop Samen Sterk
Stichting Tante Helen
Activiteiten voor Surinaamse ouderen zoals brei en naailes, vrouwendag, week van de eenzaamheid.

IMC Weekendschool Rotterdam Zuid 2024
IMC Weekendschool Rotterdam Zuid
Weekend school voor basisschool leerlingen voor talentontwikkeling en beroepsoriëntatie.

Soepel en Fit Feijenoord
SPC Rijnmond
Beweeg activiteiten voor ouderen

Verhalenoven: Smaak en Verhalen uit de Wijk
De Rotterdamse Munt
Aanschaf van een buiten oever om daarmee  via activiteiten de buurt neer te betrekken bij de Rotterdamse munt

Tuin van de Wijk Afrikaanderwijk
Met de Stad
Workshops en trainingen in de tuin van de wijk

De Buitenbuurt; Lekker groen doen
Stichting Steensoep
Natuureducatie

Samen; Buiten, Leren, Spelen
CJV Feijenoord
Talent ontwikkeling, bezoek stedelijke activiteiten en workshops

Kunst op de Laantjes
SKVR
Creatieve activiteiten zoals schilderen, boetseren, tekenen, muziek en dans om mensen samen te brengen

Moeders op straat Bloemhof
Normal Difference
Moeders worden ingezet als buurtverbinders

Roffa Takkies From South
IK BEN WIJ
Jongeren, talentontwikkeling, cross mediale aanpak

Quiz voor Ouderen
Wim Abbing
Quiz voor ouderen

Rotterdamse maties
Jaden Hecbert
Jongerenactiviteiten, podcast maken, rap, dans spoken word en sport

Workshops voor Jeugd “Wat betekent vrijheid voor jou”
Parisa Akbarzadehpoladi
Creatieve workshops met thema vrijheid

Altijd samen, nooit alleen
Zineb Mimouni
Workshops welzijn zoals; stress en eenzaamheid, stress voorkomen, reparatie studio, voorlichting valpreventie, gezondheid

Samen genieten van zonnestraaltjes op Zuid
Stichting Het Rode Lint
Diverse creatieve activiteiten om kwetsbare bewoners te zien en te steunen.

Vervanging keukenapparatuur keuken Humanitas Persoonshaven
Gaarkeuken
Aanschaf keuken apparatuur voor gaarkeuken

 

Lokaal Budget 2024 – ronde 2

Wil je op de hoogte blijven over het proces rondom de aanvraag van de tweede ronde Lokaal Budget in 2024? Houd onze pagina over Lokaal Budget in de gaten voor meer informatie. Zodra de planning bekend is, kun je dat op die pagina terugvinden.

Een thuis voor alle jongeren

“Eindelijk een eigen plek waar we ons helemaal thuis voelen”. Zo zien de jongeren uit de Provenierswijk hun Jongerenhub. En ze bedachten ook de naam ervoor: PRO-Side-Block-33. Binnenkort openen we officieel onze zesde Jongerenhub van de in totaal acht, verdeeld over de gebieden Feijenoord, IJsselmonde en Noord. In heel Rotterdam komen uiteindelijk 33 Jongerenhubs.

De Jongerenhubs, gevestigd in de Huizen van de Wijk, zijn er voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 27 jaar, een dynamische omgeving die zij zelf mede creëren en waar ze kunnen leren, zich ontwikkelen en kansen krijgen hun talenten en vaardigheden te versterken.

Grootscheepse verbouwing

In de Propeller wordt de laatste hand gelegd aan de grootscheepse verbouwing van de ruimte waar de jongeren straks kunnen koken, muziek maken, chillen, dansen, schoolwerk doen of boksen, allemaal onder begeleiding van een jongerenwerker van SOL, die hen ondersteunt, helpt of stimuleert.

De jongeren delen niet alleen hun ideeën, maar krijgen ook de kans om de ruimte vorm te geven. Samen met een jongerenwerker gingen zij op zoek naar spullen voor het interieur, zoals een bank en vloerkleden. De jongeren zijn daardoor echt betrokken bij het maken van hun eigen plek. Zo zorgen we ervoor dat de Propeller een geweldige plek wordt waar jongeren samenkomen en creatief kunnen zijn.

Voor alle jongeren

Alle Jongerenhubs werken met de Talenthouse methodiek.  “Jongeren mogen (mede) het aanbod bepalen; het is door en voor jongeren”, zegt SOL programmacoördinator Frederique de Rooij. “Een kerngroep van vijftien jongens schilderden en sloopten de ruimte. En een graffitikunstenaar uit de wijk schilderde de naam erop. Maar het zijn niet alleen jongens hoor, die komen. Straks gaat de meidenclub van start, die ook hun ding mogen doen. De Hub is voor alle jongeren in de wijk, schoolgaand, werkend en werkzoekend. Iedereen moet zich veilig en welkom voelen, en zichzelf kunnen zijn. Er moet genoeg vertrouwen zijn om zonder schaamte of angst je verhaal of hulpvraag te delen.”

Het mooie is, zegt Frederique, dat je nu ook een cross-over ziet. “De jongeren van de Hub in de Banier kwamen in de kerstvakantie naar De Propeller. Dat is exact wat we willen: jongeren gaan daarnaartoe waar het Jongerenwerk is.”

De Kernwaarden van een Jongerenhub

 • Welkom, Respect en gelijkwaardigheid, Warmte, Veiligheid en geborgenheid
 • Respect, Autonomie, Positiviteit en Creativiteit
 • Groei, Vooruitgang, Talent, Ontwikkeling
 • Betrokken en Toewijding
 • Verbinding en meedoen, Gezin, Buurt en samenleving

 

We kijken ernaar uit om de jongeren te verwelkomen bij een van onze Jongerenhubs!

Video: SOL Jongerenhub in Rotterdam

Meer dan 3000 Rotterdammers geholpen bij Infoplein

In 2023 hebben we meer dan 3000 Rotterdammers geholpen met ruim 7000 verschillende hulpvragen bij de Infopleinen van SOL! Ook in 2024 zitten onze professionals samen met studenten en vrijwilligers klaar om Rotterdammers te helpen bij vragen omtrent post, formulieren en regelingen.

Zo kun je vanaf eind januari bij onze professionals terecht voor hulp bij kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen of het aanvragen van energietoeslag voor mensen met een laag inkomen.

Woon je in Feijenoord, IJsselmonde of Noord? Bel dan voor een afspraak naar 010 – 244 82 40. De telefonist(e) wijst je een tijdstip toe en vertelt je wat je moet meenemen naar het spreekuur.

Met burgemeester in gesprek over vuurwerk en veiligheid

Op oudjaarsavond bracht waarnemend burgemeester van Leiden, Peter van der Velden, een bezoek aan onze activiteiten in de Mors en Merenwijk. Tijdens een feestelijke avond met cola en pizza ging hij in gesprek met de jongeren.

Voorafgaand aan deze avond hadden we al preventieve gesprekken en sessies gehouden over vuurwerk en veiligheid. We spraken met de burgemeester over deze onderwerpen, over de wijk, het jongerenwerk en de uitdagingen waartegen wij aanlopen. Het was mooi om te zien hoe betrokken en oprecht geïnteresseerd de burgemeester was in onze activiteiten en de jongeren.

Het bezoek van de burgemeester gaf niet alleen een positieve impuls aan de avond, maar toonde ook het belang dat de gemeente hecht aan het welzijn van de jeugd en de veiligheid in de wijken.

Els van Beek genomineerd voor ‘Meer dan sport’ Award!

We zijn enorm trots dat SOL Gezondheidsmakelaar Els van Beek is genomineerd voor de ‘Meer dan sport’ Award 2023! Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan Rotterdammers die een uitzonderlijke bijdrage leveren aan de sport.

Stem uiterlijk 12 januari op Els en wie weet gaat ze er met de welverdiende Award vandoor!

Stem op Els!

 

200% inzet!

Els van Beek, Gezondheidsmakelaar bij SOL, is genomineerd voor de Meer dan Sport Award 2023.Sinds anderhalf jaar werkt Els als Gezondheidsmakelaar bij SOL. Met haar 200% inzet weet ze mensen te verbinden, enthousiasmeren en met plezier in beweging te krijgen. Mensen die anders niet bewegen, bijvoorbeeld door lichamelijke klachten of gebrek aan financiële middelen. Door het vertrouwen van Els en haar ambassadeurschap voor bewegen, durven mensen daadwerkelijk die eerste stap te zetten naar bijvoorbeeld laagdrempelig beweegactiviteiten in de wijk.

Sport Awards Rotterdam 2023

Met nog een aantal dagen op de teller van het jaar 2023, blikken Gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam terug naar een sportief jaar. Overwinningen, samenspel, doorbouwen, talenten, starters en supporters: samen maakten Rotterdammers er weer een té gek sportjaar van. Een aantal personen wordt met de Sport Awards Rotterdam in het zonnetje te zetten.

Vrijdag 19 januari vindt in Theater Zuidplein de uitreiking plaats. We hopen natuurlijk op een mooie overwinning van Els!

Stem op Els!

Investeringen in sociaal werk betalen zich dubbel en dwars terug

Dat is de slotsom van onderzoek van Bureau Cigarbox in vier wijken in Nederland, in opdracht van Sociaal Werk Nederland. Een van de vier wijken is Bloemhof in Rotterdam.

Het onderzoek toont aan dat de opbrengsten van sociaal werk hoog zijn, maar dat de investeringen laag zijn in verhouding tot de problematiek in de wijken. Of het nu gaat om het terugdringen van eenzaamheid onder ouderen, psychosociale problematiek bij jongeren, het stimuleren van beweging of het vergroten van weerbaarheid. De onderzoeksresultaten kunnen behulpzaam zijn in het gesprek tussen sociaalwerkorganisaties en gemeenten.

Onderzoeksopzet

Bureau Cigarbox analyseerde maatschappelijke opgaven en doelgroepen in vier wijken: het activeren, socialiseren en weerbaarder maken van jongeren in Moerwijk (Den Haag) en het Soesterkwartier (Amersfoort), eenzaamheid onder ouderen in Bloemhof (Rotterdam) en dorpsbewoners die kwetsbaar zijn in het Friese Oosterwolde. Het bureau bracht de omvang van de problematiek in kaart en de huidige inzet van sociaal werk. Ten slotte becijferde Cigarbox wat de maatschappelijke opbrengsten zijn van sociaal werk in deze wijken. Op de infographic is dit uitgewerkt voor eenzame ouderen in de wijk Bloemhof, Rotterdam.

Verveelvoudiging investeringen nodig

De onderzoekers stellen vast dat de huidige investeringen in het sociaal werk niet in verhouding staan tot de maatschappelijke opgaven. In wijken met duizenden bewoners zonder sociaal netwerk, voor wie de bureaucratie te ingewikkeld is, die het financieel zwaar hebben en/of aan de zijlijn staan, werken vaak maar enkele sociaal werkers. Zij bereiken maar een fractie van deze bewoners om hen verder te helpen.

Tegelijkertijd zijn de maatschappelijke opbrengsten aantoonbaar zeer hoog. De onderzoekers concluderen dan ook dat een verveelvoudiging van de investeringen in het sociaal werk in de onderzochte wijken effectief zou bijdragen aan de aanpak van sociale problematiek. De onderzoeksresultaten bieden houvast om de inzet van het sociaal werk in de wijken te bepalen, zowel voor gemeenten als opdrachtgever en voor sociaalwerkorganisaties als uitvoerders.

Vervolgonderzoek

Het onderzoek kwam tot stand in samenwerking met sociaalwerkorganisaties Indebuurt033 (Amersfoort), Leger des Heils (Oosterwolde), SOL (Rotterdam) en Wijkz (Den Haag).

Cigarbox zal in 2024 vervolgonderzoek verrichten om tot een landelijk beeld te komen.

Vroegsignaleren belangrijk bij migrantenouderen met dementie

Hoe belangrijk vroegsignaleren van dementie bij ouderen met een migratieachtergrond is, weet Btisame Boudhan (directeur SOL) uit eigen ervaring. Volgens haar is het een urgent probleem, dat de afgelopen jaren duidelijk is geworden.

Vorige week presenteerden we de resultaten van het project ‘Oudere Migranten met vergeetachtigheid of dementie en hun familie’ tijdens een samenwerkingsbijeenkomst, georganiseerd door SOL en de Hogeschool Rotterdam.

Onderzoeksproject

Een groeiend aantal oudere migranten kampt met dementie en geheugenstoornissen, die pas in beeld komen als de thuissituatie onhoudbaar wordt. Rotterdamse welzijns- en zorgorganisaties ontwikkelden daarom gezamenlijk het onderzoeksproject ‘Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie en hun familie’, dat van 2019 tot 2022 in Delfshaven en Feijenoord werd uitgevoerd.

Om vergeetachtigheid en dementie bij ouderen vroegtijdig te signaleren en hulp beter te laten aansluiten bij hun behoeften, werd in deze wijken met SOL, Laurens, SPIOR, MOB, gemeente Rotterdam (Samenwerkingsagenda Ouder en Wijzer), Movisie en Alzheimer Nederland afdeling Rotterdam een ‘lerend praktijknetwerk’ opgezet. Een netwerk bestaande uit een kernteam met vaste professionals van samenwerkende organisaties, waaronder wijkverpleegkundigen, ouderen maatschappelijk werkers, en medewerkers van migranten-zelforganisaties.

In de loop van het project sloten professionals van andere organisaties aan, zoals mantelzorgondersteuners, praktijkbegeleiders van huisartsen, actieve wijkbewoners en oudere migranten betrokken vrijwilligers. Onderzoekers van het  Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam inventariseerden het hulpaanbod in de wijk en signalen van dementie, die hulpverleners in de praktijk tegenkwamen.

Testmateriaal en signalenkaart

Wat meespeelt bij de late diagnose, is dat er nauwelijks testmateriaal bestaat dat aansluit bij de culturele achtergrond. Het Erasmus MC ontwikkelde daarom testmateriaal met voorbeelden uit verschillende culturen, die neuropsycholoog Sanne Franzen tijdens de bijeenkomst presenteerde:

“Een plaatje van een iglo zegt vaak niets. Voor iemand van het Turkse platteland kan dat net zo goed een steenoven zijn. Zo krijgt een arts een verkeerd beeld.”

Professionals lichtten migranten voor bij zelforganisaties en in moskeeën, waarbij ze gebruikmaakten van een door de Hogeschool Rotterdam ontworpen signalenkaart, met symptomen die op dementie kunnen wijzen. Een succes is, volgens Marina Jonker, die het onderzoek leidde vanuit het Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam, de door het Kenniscentrum ontwikkelde signalenkaart. Op deze kaart staan de symptomen van dementie, die professionals in moskeeën gebruikten bij voorlichting: “Het blijkt een goed hulpmiddel”.

In workshops bespraken professionals praktijkervaringen en mogelijkheden om de werkwijze uit te bouwen. Cruciaal noemen zij het vertrouwen dat moet worden gekweekt bij ouderen en hun naasten. Maar ook dagbesteding dat aansluit bij de interesses en behoeften van deze ouderen.

Testdag nieuwe SOL website

Begin 2024 hopen we onze nieuwe website te presenteren! Om te weten of deze goed werkt, nodigden we vandaag in Feijenoord onder andere bewoners van alle leeftijden uit om de testversie uit te proberen.

Altijd spannend een nieuwe site! Onder het genot van een lekker kopje koffie en een SOL petit four werd binnen hard gewerkt. De komende maanden verwerken we de feedback en zullen we de website waar mogelijk verbeteren.

Dank aan alle testers!