SOL Jaarverslag 2024: Durf(t) te doen!

Met trots presenteren wij het jaarverslag van SOL over 2024, een jaar waarin ons motto “Durf(t) te doen!” meer dan eens centraal stond. Niet alleen bij onze professionals, maar vooral ook bij de bewoners voor wie wij werken.

‘Falen mag, als je maar durf(t) te doen,’ vertelt Jean Paul, die na jaren uit de roulatie te zijn geweest via vrijwilligerswerk een nieuwe start vond als assistent sociaal beheerder bij het Huis van de Wijk De Brink. Zijn woorden vatten mooi samen waar we als SOL voor staan. Meer voorbeelden van bewoners en SOL professionals die durfden te doen, lees je in het SOL Jaarverslag 2024.

Veel leesplezier!

Jongerenhub ‘Hillehub’ geopend!

Als je ervan droomt een succesvolle ondernemer te worden, van een carrière in de sport of in de politiek, hoe doe je dat als jongere? Dat was het thema van de talkshow tijdens de drukbezochte opening met jongeren en wijkbewoners van de eerste Jongerenhub in Hillesluis.

Presentator Koen van der Leeden koppelde hiervoor de jonge ondernemer Kelly aan Richard Lopes Mendes, oprichter van het Rotterdamse modemerk Banlieue. Khaled, bedenker van sport- en beweegactiviteiten voor jongeren die de leefbaarheid in de wijk verbeteren, aan profvoetballer Dailon Rocha Livramento van de Italiaanse voetbalclub Hellas Verona FC. En tot slot Katrina, die jongeren sociale skills wil aanleren en daarmee een beter perspectief bieden, aan wethouder Faouzi Achbar.

Durf te doen!

Vooral doen, is het advies, en daarbij niet bang zijn om fouten te maken. Want die maak je dagelijks. Ook al weet je niet of je succesvol wordt, ga je droom achterna en laat je daarbij vooral niet afleiden. Durf te doen, volg je eigen pad en neem tijd en ruimte om je talent te ontwikkelen. En voor de politiek geldt, aldus de wethouder, die gaat over ons allemaal. Ook daar realiseer je veranderingen door te doen.

School, stage en werk

Een mooiere locatie voor een jongerenhub is bijna niet denkbaar. Midden in de bedrijvigheid en hectiek van de Beijerlandselaan in het enerverende Hillesluis. Volgens Btisame Boudhan, directeur SOL die de hub officieel opende, ‘is deze Jongerenhub weliswaar de laatste die SOL opent, maar zeker niet de minste. De hub richt zich sterk op de toekomst van de jongeren in Hillesluis door aan drie hoofdthema’s te werken: school, stage en werk. Met een talentencommissie bestaande uit jongeren uit de wijk die dit samen met ons Jongerenwerk gaan oppakken.’

Hillehub

Ook de naam van de Jongerenhub werd tijdens de opening bekend gemaakt. Uit drie namen kozen de aanwezigen de winnaar: Hillehub! Van alle stemmers kreeg een de hoofdprijs: een bioscooppakket met een bioscoopbon ter waarde van dertig euro.

Wethouder Achbar reikte tot slot Othman een cheque uit van 500,- euro, te besteden aan activiteiten in de hub.

Na het officiële deel maakten de aanwezige jongeren vast kennis met het vak van zeefdrukken, onder leiding van de jonge ondernemer Illano. Ze mochten hun eigen T-shirt bedrukken. Een spetterend feest vormde de afsluiting van de avond met liveoptredens en een dj.

Hillehub is de 30ste Jongerenhub in Rotterdam.

 

Foto’s: Frank de Roo.

Opening Geheugenpaleis en KrachThuis in Vlaardingen

Op dinsdag 27 mei openden SOL en Zonnehuisgroep Vlaardingen een nieuw Geheugenpaleis en KrachThuis in ‘De ontmoeting’ in Vlaardingen. Een nieuwe voorziening – onderdeel van het project ‘Kijk op de wijk’ – waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en de regie over hun eigen leven behouden.

Geheugenpaleis: samen actief blijven

In het Geheugenpaleis kunnen ouderen in hun eigen vertrouwde wijk samen met leeftijdsgenoten activiteiten ondernemen. Onze Vitaliteitscoaches begeleiden deze activiteiten deskundig om het brein actief te houden en ervoor te zorgen dat mensen – ondanks beginnende dementie – mee blijven doen in de samenleving.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat beweging, muziek en zingen het brein gezond houden. Bij alle beweeg- en muziekactiviteiten is professionele begeleiding aanwezig. Daarnaast houdt de Vitaliteitscoach contact met familie en naasten en kan signaleren wanneer extra ondersteuning nodig is, zoals een buddy of uitbreiding van het sociale netwerk.

KrachThuis: samen sterker worden

Het KrachThuis richt zich op het versterken van fysieke en sociale weerbaarheid van ouderen. Door middel van gezond eten, beweging en het ontdekken van talenten en kwaliteiten stimuleren wij ouderen om vanuit hun eigen kracht hun leven in te richten. Het programma is bedoeld voor ouderen met verschillende achtergronden en levensverhalen die een zorgvraag hebben. Door de verbinding met wijkbewoners blijven deelnemers elkaar ook buiten het KrachThuis ontmoeten.

Vrijwilligers gezocht!

Voor meerdere locaties van het Geheugenpaleis en KrachThuis zoeken we nog enthousiaste vrijwilligers. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Natasja Lafeber via 06 – 34 38 21 91 (na 15.30 uur).

Aanmelden

Voor deelname aan het Geheugenpaleis en KrachThuis in Vlaardingen heeft u een indicatie nodig voor ‘Meedoen in de Stad’. Om te weten of u hiervoor in aanmerking komt, kun je een adviesgesprek aanvragen bij Rogplus via 010 – 870 11 11.

FitFestival 55+: Gezondheid, gezelligheid en gratis lunch!

Op dinsdag 24 juni organiseren we in samenwerking met het Zadkine College een nieuw editie van het FitFestival 55+ in Rotterdam Noord. Je bent van harte welkom bij hét gezelligste gezondheidsevent van het jaar!

FitFestival 55+

Het FitFestival – inmiddels een begrip in Rotterdam – staat volledig in het teken van gezondheid, vitaliteit en verbinding voor 55-plussers. Als bezoeker kun je deelnemen aan verschillende activiteiten en informatiestands bezoeken over onder andere gezondheid, bewegen, voeding, digitale vaardigheden, eHealth, taal, vrije tijd en rondkomen.

Naast de informatieve markt zijn er ook leuke extra’s zoals een gratis lunch, mooie prijzen om te winnen en miniworkshops, waaronder een training ‘Herken Dementie’. Heb je vragen over het gebruik van je smartphone of wil je weten wat er allemaal te doen is in jouw wijk? Ook daarvoor kun je bij het FitFestival terecht.

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Kom gezellig langs en neem gerust iemand mee!

Praktische informatie

  • Wanneer: Dinsdag 24 juni
  • Tijd: 11.00 – 14.00 uur
  • Locatie: Zadkine College – Casa Connect, Teilingerstraat 150, Rotterdam Noord

Meer info? Neem contact op met Anne-René van Wissen via 06 – 42 85 54 48.

Graag tot ziens op 24 juni!

Flyer FitFestival Rotterdam Noord - voorzijde
Flyer FitFestival Rotterdam Noord - achterzijde

Lunchmaatjes: Gezonde lunch voor ieder kind

Op de Shri Saraswatieschool in Rotterdam Delfshaven organiseerden we de pilot ‘Lunchmaatjes’, een initiatief gericht op kinderen die zonder lunch naar school gaan. Iets wat helaas veel vaker voorkomt dan we zouden willen.

Gemiddeld gaan in elke klas in Nederland drie kinderen zonder lunch naar school. In een van de rijkste landen ter wereld is dat niet te begrijpen, maar wel de realiteit voor veel kinderen in kwetsbare situaties. De pilot op de Shri Saraswatieschool is een belangrijke stap in het realiseren van gezonde lunches voor ieder kind.

Vruchtbare samenwerking

Dankzij de samenwerking met vrijwilligers en partners konden we de leerlingen op deze school laten genieten van een gezonde lunch, verzorgd door Lunchmaatjes. De positieve reacties waren niet te missen: de kinderen waren enthousiast over de maaltijden en het effect was duidelijk zichtbaar in hun concentratie en energie gedurende de rest van de schooldag.

Waarom is dit zo belangrijk?

Een gezonde lunch is meer dan alleen voeding. Het is een basisvoorwaarde voor goede leerprestaties en het welzijn van kinderen. Wanneer kinderen geen gezonde lunch hebben, kunnen ze zich minder goed concentreren, raken ze sneller vermoeid en missen ze belangrijke momenten in de klas. Dit kan op de lange termijn invloed hebben op hun schoolresultaten en daarmee op hun toekomst. Door te zorgen voor gezonde, voedzame lunches, bevorderen we niet alleen het lichamelijke welzijn van de kinderen, maar dragen we ook bij aan hun ontwikkeling en kansen op een succesvolle toekomst.

De pilot op de Shri Saraswatieschool was een succes, maar het is nog maar het begin. Lunchmaatjes hoopt deze succesvolle aanpak op meer scholen uit te rollen, zodat nog meer kinderen kunnen profiteren van een gezonde lunch.

Hoe handpop helpt bij emoties

In Delfshaven maakt Asiye, schoolmaatschappelijk werker, gebruik van een handpop in haar gesprekken met een 5-jarig meisje. De pop helpt het meisje haar emoties te uiten en haar ervaringen te verwerken. Door tegen de pop te praten, vertelt het meisje over alles wat ze heeft meegemaakt. De pop stimuleert haar creativiteit en maakt het gesprek makkelijker en speelser.

Asiye merkt dat de aandacht van het meisje groter is wanneer de pop erbij is, waardoor het een veilige en luchtige manier is om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Op deze manier krijgt het meisje de ruimte om haar gevoelens te verwerken en krijgt ze de steun die ze nodig heeft om verder te groeien.

Bij het werken met kinderen kunnen moeilijke emoties en ervaringen soms lastig te uiten zijn. Kinderen op jonge leeftijd hebben vaak moeite om in woorden te vangen wat ze voelen, vooral als het gaat om verdriet, angst of zelfs trauma’s. Een bijzondere en speelse methode die steeds meer wordt ingezet, is het gebruik van een handpop. Deze simpele maar krachtige tool helpt kinderen niet alleen om hun gevoelens te uiten, maar biedt ook een veilige en speelse ruimte voor gesprekken die anders misschien moeilijk zouden zijn.

Geldfitbusters maken geldzaken bespreekbaar in Leiden

Hoe praat je over geld als je 18 wordt en opeens van alles moet regelen? Tijdens de Gezond met Geld-week stonden we met onze herkenbare paarse bakfiets bij Hogeschool Leiden en mboRijnland. De Geldfitbusters – herkenbaar aan hun energieke aanpak, witte overalls geïnspireerd op de film “Ghostbusters” en blauwe stressballen – gingen daar in gesprek met tientallen jongeren over geldstress, schulden en de weg naar hulp.

Mandarijnen, beats en eerlijke gesprekken

Op ludieke wijze – met mandarijen, Tony’s Chocolonely’s, flyers, een geldquiz en QR-codes – sloten we aan bij de leefwereld van jongeren. Geldstress komt vaker voor dan gedacht. Meer dan de helft van de jongeren tussen 18 en 27 jaar heeft er last van, maar tweederde weet niet waar ze hulp kunnen vinden. Met gratis anti-stress balletjes, persoonlijke tips en een luisterend oor zonder oordeel, maakten we geldzaken bespreekbaar. Ook konden studenten zich anoniem aanmelden om hun verhaal te delen. Daarbij werd er benadrukt dat alle Leidse jongeren bij het Jongeren Informatie Punt (JIP) terechtkunnen voor informatie, hulp, advies of gewoonweg een luisterend oor.

Gezond met Geld-week: een stad in actie

De Geldfitbusters vormden het hart van een bredere beweging. Samen met partners als Incluzio, BuZz, Zorg en Zekerheid, SchuldHulpMaatje, Humanitas, BplusC, het sociaal wijkteam en de gemeente Leiden organiseerden we ook een AOW-diner voor ouderen, een soepshow voor ouders van 18-plussers en informatiestands op de Leidse markten. Dankzij deze gezamenlijke aanpak ontstonden nieuwe verbindingen tussen professionals, jongeren en inwoners.

Samen werken aan financiële weerbaarheid

Het succes van de Geldfitbusters zit in de eenvoud én de verbinding. Door letterlijk op jongeren af te stappen, verlagen we de drempel om hulp te zoeken. Studeren en opgroeien in deze tijd is al uitdagend genoeg. Een financieel gezonde start maakt het verschil. We zijn dan ook trots op de samenwerking met Hogeschool Leiden, mboRijnland en Young in Leiden die deze actie mede mogelijk maakten.

Meer weten of een steentje bijdragen?

Wil je meer weten over financiële hulp voor jongeren in Leiden of ben je benieuwd hoe jij kunt bijdragen aan een financieel gezondere generatie? Neem contact op met Amy Snijders via amysnijders@solnetwerk.nl of bel 06 – 14 86 82 43. Samen maken we jongeren financieel weerbaar – en dát begint bij een goed gesprek.

Beweegfeest in IJsselmonde zet ouderen in beweging

Op 19 april was het Beweegfeest in Huis van de Wijk Grote Hagen een groot succes. Ouderen uit de wijk deden enthousiast mee aan beweegactiviteiten als tai chi, (stoel)yoga en zitdans.

Het programma werd georganiseerd door in samenwerking met het SKVR, Sportbedrijf Rotterdam en Aafje. Onder het motto ‘bewegen op je eigen manier’ genoten bezoekers van muziek, sport en ontmoeting. Tussendoor was er tijd voor een drankje en een praatje.

Dit soort laagdrempelige beweegmomenten stimuleren vitaliteit én verbinding. Een gezellige, inclusieve middag waarin de hele zaal meedeed – letterlijk én figuurlijk. Bewegen was nog nooit zo leuk!

Nieuwe bibliotheek Beverwaard feestelijk geopend

Na twaalf jaar afwezigheid is de bibliotheek terug in Beverwaard – en dat werd op woensdag 16 april groots gevierd! In Huis van de Wijk De Focus opende het gloednieuwe filiaal van Bibliotheek Rotterdam officieel haar deuren. De wijk was de afgelopen jaren aangewezen op de bieb aan de Herenwaard, maar dankzij een landelijke subsidie en steun van de gemeente is de collectie nu weer terug in het hart van de wijk.

De officiële opening was een feest voor jong en oud. Elf jonge ‘biebambassadeurs’ van basisschool RK De Regenboog stonden in het stralende middelpunt: zij hielpen bij het samenstellen van de collectie en hun favoriete boeken staan nu trots in de kast. Maureen Mollis, Hoofd Cultuur van de gemeente Rotterdam, zorgde voor het openingsmoment door een laatste sjoelschijf te schuiven waarmee het bord ‘bieb open’ compleet werd gemaakt. Daarna was het tijd voor sjoelen, taart, optredens van dichters en een show van goochelaar Olivier Quist.

De bibliotheek is een kleurrijke ontmoetingsplek geworden, ingericht door BURO M2R. De levendige Rubiks Cube-achtige patronen maken het een uitnodigende ruimte waar jongeren kunnen lezen, studeren, gamen of gewoon even tot rust komen. De bieb biedt naast boeken ook volop ruimte voor activiteiten en creatieve ideeën.

Als SOL zijn we trots dat deze nieuwe bibliotheek gevestigd is in ons Huis van de Wijk De Focus. Onze vrijwilligers zullen bezoekers met open armen ontvangen. Binnen ons jeugd- en jongerenwerk zien we hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren op een leuke manier aan het lezen te krijgen. Lezen vergroot niet alleen de woordenschat, maar ook het zelfvertrouwen en de kansen op school. We hopen dat veel bewoners, jong en oud, hun weg naar deze mooie nieuwe plek weten te vinden!

De Bibliotheek Beverwaard is elke werkdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Kom vooral een keertje langs – samen brengen we verhalen weer tot leven in de wijk!

Locatie Huis van de Wijk De Focus

Nieuwe Jongerenhub in Hillesluis in de maak

In juni opent SOL een gloednieuwe Jongerenhub aan de Beijerlandselaan 204B. Deze achtste hub richt zich op school, stage, werk en ondernemerschap. Jongeren vanaf 15 jaar worden hier begeleid en gemotiveerd om hun loopbaan vorm te geven.

Samen met jongeren uit de wijk ontwerpen we deze hub. Tijdens participatieavonden op donderdag 10 en 17 april gingen jongeren in gesprek met ontwerpers en bedachten ze o.a. hun eigen koffiebar. Iedere woensdagavond bouwen ze verder aan hún plek.

De hub wordt een centrale plek in de wijk waar jongeren terechtkunnen voor coaching, trainingen en ondersteuning. Lokale ondernemers worden uitgenodigd om hun kennis te delen. Hier ontstaat iets bijzonders – door én voor jongeren.

Jongerenhubs in Feijenoord

Samen Sterk in Bloemhof: Marisa’s weg naar herstel

Sinds dinsdag 15 april komen buurtbewoners iedere twee weken samen bij de Herstelacademie in Bloemhof. Tijdens de groep Samen Sterk delen zij ervaringen, bieden elkaar steun en praten oordeelloos over wat hen bezighoudt. Het is een veilige plek waar je even op adem kunt komen en kunt ervaren: ik ben niet alleen.

De groep wordt begeleid door ervaringsdeskundigen Marisa Junius en Salim Sarioglu. Marisa weet als geen ander wat het betekent om te worstelen én weer op te krabbelen. Na een reeks heftige gebeurtenissen – een verlies in haar familie, een inbraak thuis en een zwangerschap – belandde ze in een psychose. Wat volgde was een lange, verwarrende periode in de ggz, waarin ze zich vaak onbegrepen voelde.

Maar Marisa gaf niet op. Haar kinderen gaven haar de kracht om langzaam de regie terug te pakken. Ze vond weer een huis, begon aan haar herstel en ontdekte bij de Herstelacademie in IJsselmonde dat herstel écht mogelijk is. Nu begeleidt zij zelf anderen op hun weg. “Ik wil mensen meegeven dat het altijd beter kan worden. Ook als het vandaag donker voelt, kan er morgen weer licht zijn. Geloof in jezelf – en weet dat je het niet alleen hoeft te doen.”

Wil jij ook ervaren wat delen met gelijkgestemden voor je kan betekenen? De groep Samen Sterk vindt iedere twee weken plaats op dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur op locatie De Regenboog. Meedoen? Meld je aan via feijenoord@deherstelacademie.nl of bel/app Marisa op 06 – 14 71 15 39. Je bent van harte welkom.

Locatie De Regenboog

De meivakantie komt eraan: doe je met ons mee?!

Woon je in Leiden, Rotterdam Feijenoord, IJsselmonde of Noord? Check alle leuke activiteiten bij jou in de buurt en kom gezellig langs!

Bekijk het programma in jouw gebied:

Vakantieprogramma Leiden

Ben jij klaar voor een leuke meivakantie vol VR-brillen, jachtseizoen, kickboksen, knutselen en zaalvoetbal? Voor elke leeftijd is er wat te doen bij SOL! Check het programma in jouw wijk en meld je snel aan!

Programma Feijenoord

Wat dacht je van een paint en picknick in het park of van Kaap on Wheels in Katendrecht? Wil je liever een film kijken? Ook dat kan: er is genoeg te doen in de vakantie!

Programma IJsselmonde

Wat dacht je van Koningsdag met ons vieren, high tea met de meiden of lekker buiten ravotten bij Playgrounds XL? Het kan allemaal in de meivakantie in IJsselmonde.

Programma Noord

Genieten van een picknick in de lentezon? Of meer in de mood voor het cultureel debat? Test je creativiteit bij spoken word of de modeworkshop of wil je lekker je energie kwijt bij Monkey town?

Vitaliteit en voetbalnostalgie bij ouderen met dementie

Ruim 40 senioren en hun mantelzorgers genoten van de speciale ‘Feyenoord Forever’ beleefmiddag in De Kuip, stadion van Feyenoord. Een middag vol herinneringen, beweging en verbinding, georganiseerd door Feyenoord.

Vanuit de werkgroep dementievriendelijke wijk IJsselmonde begeleiden wij de deelnemers samen met zorgorganisatie Aafje naar deze nostalgische belevenis.

Bij aankomst bij De Kuip, wachtte een warm welkom door een traditionele suppoost, die zoals vroeger de kaartjes knipte. Een mooie binnenkomer, want het riep meteen veel herinneringen van weleer op. Als bijzonder aandenken kreeg iedereen een replica seizoenkaart uit het seizoen 1969-1970 – een gedenkwaardig jaar in de Feyenoord-geschiedenis – en een Feyenoord-sjaal.

Beweging en beleving hand in hand

Op de klanken van bekende Feyenoord-liederen zoals ‘Hand in Hand’ en ‘Wat gaan we doen vandaag?’ brachten de deelnemers hun zojuist ontvangen Feyenoord-sjaals in beweging. Een laagdrempelige en speelse activiteit waar iedereen op zijn manier aan mee kon doen.

Na beweging volgt beleving, in de vorm van een boeiend gesprek met drie oud-spelers: Jan van Deinsen, Wim Rijsbergen en Ben Wijnstekers. Zij werden geïnterviewd over hun tijd bij Feyenoord en over wat de club nu nog voor hen betekent. Daarna gingen zij persoonlijk in gesprek met de aanwezigen. “Het voelde onwerkelijk om zomaar een praatje te maken met Wim Rijsbergen, een voetballer uit mijn tijd waar ik zo naar opkeek”, aldus een van de deelnemers. Saskia van der Zijden, Projectleider Dementie IJsselmonde bij SOL, vult aan: “Het was bijzonder om te zien en horen hoe Feyenoord leeft onder de aanwezigen. Iedereen had zijn eigen persoonlijke herinneringen en verhaal hierbij.”

Voetbalhistorie van dichtbij

Een van de hoogtepunten van de dag was het moment waarop de deelnemers – onder toeziend oog van de beveiliging – de échte Europacup I van dichtbij mochten bewonderen. Daarnaast kregen zij diverse andere items uit het museum te zien, zoals singeltjes, kranten en een suppoosten-pet. Een deelnemer vertelde: “Ik ben 40 jaar werkzaam geweest bij Feyenoord als suppoost.” Deze middag mocht hij nog één keer dé pet opzetten en op de foto met de gelegenheidssuppoost – een ontroerend moment van herkenning en trots.

Sander de Kramer, journalist, schrijver en presentator, praatte de middag aan elkaar en sloot op feestelijke wijze af met een dankwoord. De deelnemers gingen op huis aan met een speciaal aandenken en een mix van oude herinneringen en nieuwe ervaringen. Maar niet voordat zij een kijkje mochten nemen bij het heilige gras van De Kuip. Alle deelnemers waren vol lof over de aandacht van de Feyenoord-medewerkers en de uitstekende organisatie. Grote dank aan Feyenoord voor deze prachtige middag!

Meer dan alleen een uitje

SOL ondersteunt mensen met dementie en hun mantelzorgers op diverse manieren, zoals met specifieke activiteiten als het Geheugenpaleis, begeleiding vanuit Sociale Benadering Dementie en mantelzorgondersteuning. Voor deze bijzondere middag nodigden wij twintig Feyenoord-liefhebbers uit om deze unieke ervaring mee te maken. Waaronder Ria: “Vroeger bezocht ik met mijn man alle wedstrijden en vlogen we daarvoor zelfs naar het buitenland.” Ze had een oude VIVA meegenomen waarin zij als jongedame samen met vriendinnen, gehuld in rood-witte jurkjes, te zien was in een artikel over vrouwelijke Feyenoord-supporters. Zoals Sander Kramer het mooi omschreef: “Een Feyenoorder ben je niet voor even, dat ben je voor het leven!”

Bij SOL werken we samen met onze Rotterdamse partners in de wijk aan dementievriendelijke wijken, waar mensen met dementie én hun naasten zich welkom, begrepen en ondersteund voelen. Deze middag laat zien hoe belangrijk het is om mensen met dementie de kans te geven actief herinneringen te herbeleven en sociaal betrokken te blijven. Het was een dag vol verbinding, beweging en emotie.

‘Feyenoord Forever’

Deze beleefmiddag is onderdeel van een breder initiatief van Feyenoord, ‘Feyenoord Forever’, dat zich richt op vitaliteit onder ouderen van 55 jaar en ouder. Vorig jaar heeft er al een pilot plaatsgevonden van de eerste beleefmiddag in De Kuip. Nu werd het project officieel afgetrapt. Het doel is tweeledig: de deelnemers de magische Feyenoordbeleving laten herbeleven én ouderen in beweging krijgen. Onderzoek toont aan dat beweging niet alleen het fysieke welzijn bevordert, maar ook het mentale welzijn, door de hersenen actief te houden.

Dien tussen 14 en 27 april je plan in voor Lokaal Budget 2025 (ronde 2)

Heb je een goed plan om onze welzijnsopdracht te versterken? Dan kun je tussen 14 en 27 april 2025 een aanvraag indienen voor het Lokaal Budget (LB) 2025 (ronde 2). Deze oproep geldt voor alle netwerkpartners en bewoners in de gebieden Feijenoord, IJsselmonde en Noord.

Aanvraagformulier Lokaal Budget

Wat valt onder Lokaal Budget?

Bij Lokaal Budget gaat het om initiatieven van lokale organisaties, sociaal ondernemers en/of bewoners die in eigen beheer een welzijnsactiviteit in de wijk/het gebied willen uitvoeren.

“Welzijnsactiviteiten zijn laagdrempelige activiteiten dichtbij de leefwereld van Rotterdammers. Met deze activiteiten worden bewoners ondersteund door hen op te zoeken, hun eigen vermogen aan te spreken, talenten te laten ontdekken, contacten met het (sociale) netwerk te stimuleren, sociale netwerken te vergroten en mensen te motiveren om zo mogelijk een stap vooruit te zetten.” (Gemeente Rotterdam, 2022)

 

Voorwaarden aanvragen 2025 (ronde 2)

  1. Aanvrager is betrokken bij het gebied:
    1. Woont/werkt in het gebied;
    2. Heeft affiniteit met het gebied (toelichten);
    3. Indien aanvrager nieuw is in het gebied > aantonen wat toegevoegde waarde is t.o.v. het bestaande.
  2. Aanvrager heeft idee voor de wijk/bewoners dat aanvullend op de welzijnsopdracht is;
  3. Periode: uitvoering tussen juli en december 2025;
  4. Aanvraag tussen de € 5000,- en €20.000,-.;
  5. Aanvraag kan worden ingediend door bewoner(s) en sociaal ondernemer(s);
  6. De aanvraag is ontvangen tussen 14 april – 27 april 2025.

 

Format & aanvraagformulier

Je kunt jouw aanvraag insturen via het online aanvraagformulier. In dit formulier vragen wij onder andere om het volgende:

  1. Wat ga je doen en welke impact verwacht je;
  2. Verwachte resultaten (aantal bewoners, aantal bijeenkomsten);
  3. Onderbouwd kostenoverzicht;
  4. Duidelijk of het eenmalig of doorlopend is (gedurende periode).

 

Aanvraagformulier Lokaal Budget

 

Procedure

  • Na sluiting van de inschrijfperiode (27 april 2025) zullen de aanvragen aan de hand van de vastgestelde criteria worden getoetst;
  • De commissie bestaat uit wijkbewoners, gemeente en een afgevaardigde van welzijn;
  • De commissie maakt een selectie naar aanleiding van de toegevoegde waarde voor het gebied en de welzijnsopdracht;
  • De aanvraag voor Lokaal Budget is eenmalig, dus na afloop van de termijn is het niet vanzelfsprekend dat in een volgende ronde opnieuw geld wordt toegekend aan jouw project;
  • Als je een aanvraag indient, word je op de hoogte gehouden van het vervolgproces;
  • De uitslag wordt telefonisch doorgegeven in de week van 2 – 6 juni 2025;
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Jongeren schitteren tijdens de mooiste

Tijdens de Rotterdam Marathon op zondag 13 april durfden jongeren van alle jongerenhubs te doen op een bruisend talentenpodium. Onder het motto “Alleen ga je sneller, samen kom je verder” lieten ze zien wat het Rotterdamse jongerenwerk in huis heeft.

Er was rap, spoken word, zang, dans, martial arts en dj-optredens. De sfeer zat er goed in en lopers kregen een flinke boost van het jonge talent langs de route. De acts werden begeleid door Stichting Levels en gehost door Ruwhel Emers.

Naast applaus waren er prijzen: vijf artiesten kregen een studiosessie cadeau. Een middag vol trots, talent en samenwerking tussen jongeren, hubs en welzijnspartijen. Rotterdam op z’n best!

Geldfitbusters: aanpak geldstress onder Leidse jongeren

Heb jij weleens geldstress? Je bent niet alleen! Daarom organiseren we op donderdag 10 april ‘Geldfitbusters’ bij de Hogeschool Leiden en mbo Rijnland. Een event waarmee we het taboe rondom geldzorgen doorbreken en jongeren helpen om geldstress te voorkomen.

Wat kun je verwachten?

De Geldfitbusters zijn er voor jongeren. Met hun herkenbare bakfiets staan zij deze dag voor je klaar met:

  • gratis anti-stress balletjes met QR-code naar directe hulp;
  • persoonlijk advies over geldzaken;
  • informatie over lokale regelingen speciaal voor jongeren in Leiden;
  • een luisterend oor zonder oordeel.

Je vindt de Geldfitbusters in de ochtend (10.00 – 12.00 uur) bij de Hogeschool Leiden (Zernikedreef 11) en in de middag (13.00 – 15.00 uur) bij mboRijnland (Breestraat 46).

Waarom doen we dit?

Meer dan de helft van de jongeren tussen 18-27 jaar heeft er last van: geldstress. Maar liefst tweederde van deze jongeren weet niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Als welzijnsorganisatie zien we dagelijks hoe geldstress het leven van jongeren beïnvloedt. Studeren is al uitdagend genoeg zonder financiële zorgen! We weten dat schaamte, de overtuiging dat je het zelf moet oplossen en angst voor bemoeienis vaak in de weg staan om hulp te zoeken. Met dit laagdrempelige evenement willen we:

  • het taboe rondom geldzorgen doorbreken;
  • jongeren direct verbinden met de juiste hulp, zowel lokaal als landelijk;
  • problematische schulden voorkomen door vroege interventie

Jouw verhaal doet ertoe

Heb je zelf ervaring met geldstress? En wil je je verhaal (anoniem) delen om anderen te helpen? Kom donderdag langs bij onze Geldfitbusters of breng een bezoek aan ons Jongeren Informatie Punt (JIP). We gaan graag met je in gesprek!

Partners

Dit evenement organiseren we tijdens de Leidse Gezond met Geld week, in samenwerking met YoungInLeiden, Geldfit, Hogeschool Leiden & mboRijnland.

Contact

Heb je vragen over Geldfitbusters en de Gezond met Geld week of wil je meer informatie over financiële hulp voor jongeren in Leiden? Neem contact op met Amy Snijders, Programmacoördinator Leiden, via amysnijders@solnetwerk.nl of bel 06 – 14 86 82 43.

Geldfitbusters stressballen

Goede start voor eerste Mantelzorgcafé in Noord

Op donderdag 3 april vond in de Huiskamer van de Wijk Vrijeban de allereerste editie plaats van het Mantelzorgcafé in Noord – en dat was een groot succes. Mantelzorgers uit de wijk kwamen samen voor informatie, ontmoeting en ondersteuning. Er werd geluisterd, gedeeld en gelachen – precies waar het Mantelzorgcafé voor bedoeld is.

Tijdens deze feestelijke opening waren twee organisaties uitgenodigd die zich inzetten voor mantelzorgers: De Unie van Vrijwilligers gaf een presentatie over het maatjesproject, waarmee mantelzorgers zelf een steuntje in de rug kunnen krijgen. Roodkapjes vertelde over hun activiteiten speciaal voor mantelzorgers. Beide organisaties boden hun diensten gratis aan, waarmee zij lieten zien hoe belangrijk het is om ook voor de mantelzorger zelf te zorgen.

Na het informatieve gedeelte was er volop gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje met elkaar in gesprek te gaan. Lotgenoten vonden herkenning, stelden vragen en maakten nieuwe contacten. De middag smaakte duidelijk naar meer – en dat komt goed uit, want het Mantelzorgcafé komt terug.

Volgende edities van het Mantelzorgcafé

Vier keer per jaar organiseren we een bijeenkomst rondom een thema, met ruimte voor ontmoeting en ondersteuning. Iedereen is welkom – of je nu al jaren voor een ander zorgt, of net begonnen bent.
Data: 26 juni, 18 september en 18 december
Tijd: 10.00 – 18.00 uur
Locatie: Huiskamer van de Wijk Vrijeban (Liskwartier)

Aanmelden of vragen?
Mimoun Hmoumou: 06 – 18 96 44 50 / mhmoumou@solnetwerk.nl
Renata Hofstee: 06 – 28 78 66 06

Locatie Huiskamer van de Wijk Vrijeban

Weekendwerk in Leiden: samen op avontuur

In het weekend is het bij SOL Leiden tijd voor verbinding. We organiseren laagdrempelige activiteiten voor ouders en kinderen, van voetbal tot spelletjes en samen koken. Juist als het doordeweeks druk is met werk en school, biedt het weekend ruimte voor ontmoeting.

Kinderen én ouders denken actief mee. Zo vroegen zij of we een keer naar de kinderboerderij of het strand konden. Samen met Naturalis gingen we op pad naar Katwijk voor de Schelpenteldag, waar kinderen enthousiast schelpen verzamelden en leerden over de natuur. Zo ontstaan bijzondere herinneringen die verbinden.

De animo is groot: we worden regelmatig geappt door ouders en kinderen die willen weten waar we in het weekend aanwezig zijn. Deze momenten worden echt gekoesterd – en dat is waar we het voor doen. Samen bouwen we aan een sterke SOL-community in Leiden.

Mental Health Art Tour laat mentale gezondheid spreken

Van 10 maart t/m 18 april trok de Mental Health Art Tour (MHAT) door Rotterdam. De expositie, met indrukwekkende portretten van bekende Nederlanders die open zijn over hun mentale gezondheid, was te bewonderen in onder andere Huizen van de Wijk ’t Klooster, Irene en De Banier. Via QR-codes konden bezoekers de verhalen van de geportretteerden beluisteren. De tentoonstelling gaf mentale gezondheid een gezicht én een stem. In samenwerking met partners als de gemeente Rotterdam, Indigo Preventie, DOCK en vele anderen ontstond er een krachtig programma vol verdieping, ontmoeting en verbinding.

Van Feijenoord tot Noord: mentale gezondheid bespreekbaar maken

De MHAT ging op 10 maart feestelijk van start in Feijenoord, met een netwerkbijeenkomst in ’t Klooster. Tijdens deze opening werd de expositie geopend door wethouder Faouzi Achbar, was er spoken word van Patrick Ribeiro en gaf Mohamed Boulahrir een inspirerende lezing. Ook in Noord werd de expositie feestelijk onthuld, op 25 maart in Huis van de Wijk De Banier, waar de Herstelacademie Kralingen-Crooswijk-Noord is gevestigd. Singer-songwriter Anna Joan trad op, sprekers deelden hun verhaal, en deelnemers gingen in gesprek over mentale veerkracht. De kunstwerken van Chris Ripken – die zelf ook aanwezig was – maakten diepe indruk.

Workshops, verhalen en vrije expressie in de wijk

Naast de expositie vond in zowel Feijenoord als Noord een rijk activiteitenprogramma plaats. In De Banier waren er onder andere creatieve workshops zoals ‘Zelfportret’, bosbadsessies in de natuur en themabijeenkomsten zoals ‘Schrijf van je af’. In Feijenoord werden de activiteiten georganiseerd vanuit de Herstelacademie in ’t Klooster en De Regenboog. Denk aan de cursus Herstellen doe je zelf, de Powervrouwengroep, het bordspel Een steekje los?, een thematische iftar en de feestelijke opening van de nieuwe herstelacademielocatie in De Regenboog.

Laagdrempelig en inclusief herstel

Alle activiteiten binnen de Herstelacademies zijn gratis en toegankelijk. Er is geen verwijzing nodig en iedereen is welkom. Onder begeleiding van ervaringsdeskundigen werken deelnemers op hun eigen tempo aan herstel. Er is ruimte voor gesprek, creativiteit en ontmoeting – zonder oordeel. De Herstelacademies van SOL laten zien hoe kunst, verhalen en persoonlijke groei samen kunnen gaan in een veilige en stimulerende omgeving.

Ontdek wat herstel voor jou kan betekenen

Wil jij ook aan je mentale gezondheid werken of ontdekken wat herstel voor jou inhoudt? De Herstelacademies van SOL bieden een plek waar je ervaringen kunt delen, steun vindt bij anderen en actief aan de slag kunt met jouw proces. Meld je aan of neem contact op met de locatie in jouw wijk. Er is altijd een plek waar je welkom bent, precies zoals je bent.

Locaties van de Herstelacademie

Wijkrestaurants met Rotterdampas-voordeel

Gezellig, betaalbaar en voor iedereen uit de buurt: de wijkrestaurants in Huis van de Wijk Grote Hagen en Lombardijen zijn dé plek in IJsselmonde om samen te komen voor een warme maaltijd. Dankzij onze nieuwe samenwerking met de Rotterdampas wordt samen eten nóg aantrekkelijker.

Iedere maandag tot en met donderdag serveren we ‘s middags een verse, warme middagmaaltijd voor € 6,-. Met de Rotterdampas betaal je slechts € 4,50 én krijg je een gratis kopje koffie. Ook broodjes zijn verkrijgbaar.

Meer dan alleen eten

De wijkrestaurants zijn meer dan een eetplek: het zijn ontmoetingsplekken waar buurtbewoners samenkomen, gesprekken voeren en nieuwe contacten leggen. Kom langs, proef de sfeer en schuif aan – alleen of samen met anderen.

Maatwerk voor gezinnen: van buiten leren tot gebarentaal

Bij SOL geloven we dat ieder gezin uniek is – en dus vraagt om maatwerk. Onze coaches gezinsondersteuning ondersteunen ouders en kinderen op een manier die écht past bij hun situatie. Of het nu gaat om spelenderwijs leren buiten, het versterken van de band tussen ouder en kind, of het ondersteunen bij een specifieke hulpvraag: we staan naast gezinnen, niet tegenover ze.

Leren in de buitenlucht

Zo gaan we binnen de programma’s Opstapje en Samen Leren regelmatig naar buiten. Buitenspelen, ontdekken en leren is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Samen met ouders en kinderen benoemen we wat we zien, volgen we speurtochten naar bloemen of stoplichten, en tellen we letters en cijfers op straatnaamborden. Voor ouders is het vaak een eyeopener hoe zo’n simpele wandeling zoveel leermomenten bevat.

Maatwerk in de praktijk

Tegelijkertijd staan we ook klaar voor gezinnen die nét wat meer nodig hebben. Zo ondersteunden we binnen Opstapje een gezin met twee dove ouders en een driejarig kind met een taalachterstand. In nauwe samenwerking met een dove- en gebarentolk dachten we mee over een passende aanpak: geschikte filmpjes, speelgoed, liedjes en het aanpassen van het dagritme. Zo boden we zowel praktische tools als het vertrouwen dat ouders zélf veel kunnen betekenen in de ontwikkeling van hun kind.

Van Instapje tot Samen Leren

Onze trajecten Instapje (1-2 jaar), Opstapje (2-4 jaar) en Samen Leren (groep 1 t/m 4) zijn laagdrempelig en gericht op de dagelijkse realiteit van het gezin. We sluiten aan bij wat er leeft, brengen structuur aan, versterken de band tussen ouder en kind, en bieden ondersteuning op het gebied van taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling. Alles draait om kleine stapjes die ouders en kinderen samen zetten.

Vertrouwen als basis

Maatwerk betekent ook dat we luisteren zonder oordeel, en dat we geloven in de kracht van ieder gezin. We weten dat vertrouwen de basis is voor verandering. Daarom nemen we de tijd om een band op te bouwen, geven we praktische handvatten én bieden we perspectief. Ook gezinnen die moeilijk bereikbaar zijn, bereiken we met deze persoonlijke aanpak. Onze ervaring leert: als je uitgaat van wat wél kan, ontstaat er ruimte tot groei.

Samen sterk voor gezinnen

Als SOL vinden we het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt zich te ontwikkelen, en dat iedere ouder zich gezien en gesteund voelt. Samen creëren we een veilige omgeving waarin leren, opvoeden en opgroeien leuk en haalbaar wordt. Wil je meer weten over onze gezinsondersteuning of meedoen aan een van de programma’s? Neem gerust contact met ons op – we denken graag met je mee.

Groene handen tijdens NLDoet in de Agniesebuurt

Op 15 en 16 maart kleurde de Agniesebuurt letterlijk groener tijdens NLDoet. Zo’n veertig vrijwilligers staken samen de handen uit de mouwen in en rondom Huis van de Wijk De Banier en de Oogst Met Mij Mee Tuin. Onder een stralende lentezon werd geplant, gesnoeid, gezaaid en… genoten!

Op vrijdag verwelkomde Latifa Montassir – Jeugdmakelaar bij SOL en een vertrouwd gezicht in de wijk – twee groepen enthousiastelingen, die onder werktijd vrijwilligerswerk kwamen doen: medewerkers van Hilton Hotel en softwarebedrijf Exact. Samen met een team van buurtkoks zorgde Latifa voor een gezond en smakelijk buffet in Huis van de Wijk De Banier. De grote geveltuin rondom het Huis kreeg een opknapbeurt met nieuwe planten en houtsnippers, onder begeleiding van sociaal hoveniers Stefan en Simone van buurtproject Groen Agniese.

Deze succesvolle NLDoet-dag laat zien dat samen de handen uit de mouwen steken niet alleen de wijk mooier en groener maakt, maar ook mensen dichter bij elkaar brengt. Een beetje groen doet wonderen voor iedereen!

Wil jij ook iets betekenen voor jouw wijk?

Bij SOL kun je het hele jaar door aan de slag als vrijwilliger. Of je nu groene vingers hebt, graag administratie op orde maakt, ouderen ondersteunt bij de dagbesteding, of de leukste ideeën hebt voor jeugd- of jongerenactiviteiten – er is altijd iets dat bij je past.

Jongeren aan zet in Snelleman

Op donderdag 6 maart stond Jongerenhub Snelleman in het teken van initiatief en ondernemerschap. Tijdens een event georganiseerd door de wijkraad Oude Noorden pitchten jongeren hun ideeën voor de wijk. Twee jongeren gingen naar huis met een cheque van 500 euro om hun plan te realiseren.

De avond had alles: pitches, een debat met een panel vol inspirerende Rotterdammers, live optredens en een gezamenlijke iftar. Radiomaker Oussima praatte het geheel aan elkaar. Jongeren werden niet alleen gehoord, maar kregen ook letterlijk een podium om hun stem te laten klinken.

Met steun van onder andere Eljero Elia, de Banlieue Foundation en wijkraadsleden ontstond een avond vol verbinding, dialoog en actie. De jongeren bewezen dat zij zelf het verschil kunnen maken in hun wijk. Dit smaakt naar meer!

Netwerkzorg zichtbaar in De Doelen

Tijdens het landelijke congres Netwerkzorg & Mentale Gezondheid op donderdag 6 maart stond Bloemhof in de spotlight. Met een introductiefilm opgenomen in Huis van de Wijk Irene en gesprekken met bewoners, lieten we zien hoe netwerkzorg in de praktijk werkt.

Sociaal makelaar Marjan van Gameren en Agnes Bloem (Antes) vertelden over de kracht van het combineren van formele en informele zorg. De bijeenkomst op vrijdag 21 februari met EMI onderstreepte het belang van samenwerking in thema’s als bestaanszekerheid en mentale gezondheid.

Het congres bood verdieping op vragen als: hoe organiseren we netwerkzorg duurzaam? Welke successen en uitdagingen zien we? En hoe blijven we samenwerken? Het was een dag vol inspiratie – lokaal, regionaal én landelijk.

Bekijk hier de video over netwerkzorg:

Beatmaking in Zuidwest: muziekmasterclass met Eurosoundz

Op dinsdag 25 februari stond Jongerenhub Southpark in Leiden volledig in het teken van muziek. De gratis masterclass van Eurosoundz trok meer dan veertig jonge deelnemers uit de stad en omgeving. De avond was een initiatief van Avinash Jagram, een jongere met hart voor muziek, in samenwerking met SOL, STAD, Ojeetje Productions en Traklab Studios.

Eurosoundz, bekend van hits met onder andere Broederliefde, Lijpe en DJAGA DJAGA, gaf de deelnemers een uniek kijkje achter de schermen. Tijdens een beat breakdown liet hij zien hoe een track tot stand komt en vertelde hij openhartig over zijn ervaringen als producer. De masterclass werd gecombineerd met een sample contest, waarvoor deelnemers vooraf een eigen beat instuurden. De tien beste inzendingen werden tijdens het event geselecteerd, waarna het publiek via Instagram stemde op hun favoriet.

Naast nieuwe skills opdoen, stond de avond in het teken van ontmoeting en inspiratie. Er ontstonden waardevolle gesprekken tussen jonge producers, artiesten en organisatoren. Dat maakte de sfeer informeel, leerzaam en motiverend. Jongeren kregen volop ruimte om vragen te stellen, hun muziek te laten horen en van elkaar te leren.

Avinash kijkt dan ook tevreden terug op de avond: “Als ik terugblik op de masterclass, smaakt dit naar meer.” Voor Jongerenhub Southpark was dit de eerste muziekactiviteit – en het succes ervan maakt duidelijk dat er behoefte is aan meer van dit soort evenementen. Een mooie eerste stap, met dank aan alle deelnemers en samenwerkingspartners.

Locatie Jongerenhub Southpark

SOL Nieuwsbrief | winter 2025

De SOL Nieuwsbrief is weer uit! Met hierin de volgende onderwerpen:

  • Project Slagk8
  • Van wanhoop naar inspiratie
  • MVS maakt impact!
  • Wijkwaarden Oude Noorden
  • Start Herstelacademie Feijenoord
  • Samen Eten in IJsselmonde
  • Zeg ja bij dementie
  • Voorjaarsplezier in Leiden en Rotterdam!
  • Verlenging opdracht Leiden
  • Toekenning Lokaal Budget
  • Terugblik: Ondersteuning voor bewoners IJsselmonde
  • Terugblik: Opening Jongerenhub Vreewijk
  • Terugblik: Kerstpakketten met Feyenoord-spelers

Lees de SOL Nieuwsbrief

Zeg “ja” bij dementie: DementEvent 2025

Op vrijdag 21 februari organiseren we het DementEvent in Podium Islemunda. Dit evenement is bedoeld voor bewoners en professionals die meer willen leren over dementie en hoe zij kunnen bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving.

Tijdens deze middag staat bewustwording en ondersteuning bij dementie centraal. Er is een informatieve markt in de foyer en in de theaterzaal wordt het interactieve theatercollege ‘Zeg ja bij dementie’ opgevoerd. Dit college laat op een herkenbare en toegankelijke manier zien hoe dementie zich uit in het dagelijks leven en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Een interactieve voorstelling

Het theatercollege wordt verzorgd door Freya Flach en Hanneke van de Pol van Zeg Ja bij dementie en wisselt praktijkvoorbeelden af met scènes en oefeningen die het publiek kan meedoen. Het kleurrijke decor maakt zichtbaar hoe mensen met dementie soms in een andere realiteit leven. De voorstelling biedt handvatten om op een positieve manier met dementie om te gaan en stralend te (laten) falen.

Hoe reageer je als iemand naar zijn moeder wil? Wat doe je als je wordt beschuldigd van diefstal? En wat heeft iemand met dementie écht nodig om een betekenisvol leven te leiden?

Programma DementEvent 2025

Locatie: Podium Islemunda, Herenwaard 17, Rotterdam
Datum: 21 februari 2025
Tijd: 13:00 – 17:00 uur

Tijdschema

13:00 – 14:00 uur: Inloop en informatiemarkt in de foyer
14:00 – 14:45 uur: Theatercollege deel 1
14:45 – 15:15 uur: Pauze
15:15 – 16:00 uur: Theatercollege deel 2
16:00 – 17:00 uur: Uitloop en informatiemarkt

Gratis toegang – Let op: vol = vol!

De toegang tot het DementEvent is gratis, maar er geldt een maximale capaciteit van 137 personen. Wees op tijd, want na aanvang van het theatercollege is toegang niet meer mogelijk.

Meer weten?

Kom langs en ontdek hoe jij een verschil kunt maken in het leven van mensen met dementie. Samen bouwen we aan een dementievriendelijke samenleving. Vragen en info bij Saskia van der Zijden via svanderzijden@solnetwerk.nl of 06 – 24 35 22 26.

Samen Eten brengt ouderen samen in Lombardijen

Elke dinsdag om 17:00 schuiven ouderen aan bij Samen Eten in Huis van de Wijk Lombardijen. Wat begon als een initiatief voor een gezonde maaltijd, is uitgegroeid tot een hechte gemeenschap waarin mensen naar elkaar omkijken. Hier draait het niet alleen om eten, maar ook om verbinding en steun.

Een warme en hechte groep
Bij Samen Eten is iedereen welkom. Ouderen die alleen wonen, vinden hier een gezellige groep en een moment van samenzijn. “Het is een fijn clubje, we zorgen ervoor dat niemand vergeten wordt,” vertellen de zussen Van Trierum, die al jarenlang betrokken zijn. Ze helpen anderen met het inschrijven, brengen andere ouderen veilig thuis en als iemand ziek is, wordt er een maaltijd meegenomen. Zo ontstaat er een sociaal vangnet dat ouderen de zekerheid geeft dat ze er niet alleen voor staan.

Eten met aandacht
Samen Eten biedt geen snelle hap, maar versbereide gerechten met aandacht voor smaak en kwaliteit. Denk aan Surinaamse tomatensoep, spruitjes met vis of een huisgemaakte taart bij de koffie. “Soms voelt het net als een restaurant,” zeggen de zussen. Ook studenten van het Albeda College koken soms mee, wat niet alleen leerzaam is voor hen, maar ook een mooie ontmoeting tussen jong en oud oplevert.

Een initiatief met impact
Ouderen die samen eten, voelen zich gelukkiger en blijven langer gezond. Toch verdwijnen eetmomenten vaak als eerste uit het aanbod. De zussen Van Trierum zien dit met lede ogen aan. “Het is belangrijk dat dit blijft bestaan. Een maaltijd lijkt iets kleins, maar voor veel ouderen betekent het enorm veel.”

Bij Samen Eten komen liefde, lef en passie samen: een initiatief dat niet alleen voedt, maar ook verbindt.

Schuift u graag een keer aan?

Neem contact op met Aureliana Cruz via acruz@solnetwerk.nl of 06 – 28 78 79 65.

Slagkr8 helpt jongeren naar een stabiele toekomst

Veel jongeren in Rotterdam zijn getroffen door het toeslagenschandaal, waardoor een stabiele toekomst niet vanzelfsprekend is. Slagkr8 biedt ondersteuning aan jongeren van 16 tot 30 jaar die onder de kindregeling UHT vallen. Met individuele begeleiding helpt Slagkr8 hen grip te krijgen op hun leven.

In samenwerking met de gemeente Rotterdam en alliantiepartners SOL, JOZ, Urban Skillsz en MAIT ondersteunen we jongeren die door de toeslagenaffaire in de problemen zijn gekomen. Op dit moment bieden we hulp aan ruim 30 jongeren, en de verwachting is dat dit aantal in de komende maanden groeit naar minimaal 75.

Begeleiding op vijf leefgebieden
Slagkr8 biedt jongeren ondersteuning op vijf belangrijke leefgebieden:

  • Wonen
  • Financiën
  • Gezin
  • Gezondheid
  • Werk en opleiding

SOL is verantwoordelijk voor de begeleiding van jongeren in Feijenoord, IJsselmonde en Noord.

Bijeenkomsten en theaterstuk Verloren Jeugd
Slagkr8 organiseert regelmatig inspirerende bijeenkomsten, waar jongeren elkaar ontmoeten en in contact komen met samenwerkingspartners. In 2024 vonden al twee edities plaats, en in 2025 volgen er meer.

Daarnaast brengen we samen met het Rotterdams Wijktheater het theaterstuk Verloren Jeugd. Hierin worden waargebeurde verhalen verteld van jongeren die door het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst. De voorstelling is te zien op woensdag 19 en donderdag 20 februari in Huis van de Wijk ’t Klooster aan het Afrikaanderplein.

Benieuwd naar ons project Slagkr8?

Neem contact op met Said Feddahi via sfeddahi@solnetwerk.nl of 06 – 14 71 15 43.

 

Samen bouwen aan een sterke wijk in het Oude Noorden

In het Oude Noorden van Rotterdam staan vier wijkwaarden centraal in de ontwikkeling van kinderen: positiviteit, creativiteit, autonomie en respect. Deze waarden hebben we gezamenlijk opgesteld met basisscholen, speeltuinen en sportverenigingen in de wijk. Het doel is om kinderen te ondersteunen in hun groei tot gezonde, gelukkige individuen die het beste uit zichzelf halen.

Een mooi voorbeeld van hoe deze wijkwaarden worden toegepast, zijn de Bruisende Woensdagen. Op deze middagen kunnen kinderen op verschillende pleinen in de wijk deelnemen aan workshops, sport en optredens. Hierdoor werken zij spelenderwijs aan hun creativiteit, zelfvertrouwen en respect voor elkaar. De Bruisende Woensdagen worden georganiseerd in samenwerking met Kinderparadijs Meidoorn, het Rotterdams Volkstheater, SOL en lokale scholen.

Komende Bruisende Woensdagen

  • 19 februari 2025 – Week van positiviteit, Johan Idaplein (Hildegardisschool)
  • 9 april 2025 – Week van creativiteit, Koningsvelden (SOL)
  • 11 juni 2025 – Week van autonomie, Snellemanplein (Prinses Julianaschool)
  • 12 november 2025 – Week van respect, Klimopplein (Kipa en Klimop)

Deze evenementen bieden kinderen de kans om hun talenten te ontdekken en samen met buurtbewoners te werken aan een sterke, betrokken wijk.