Jongerenraad

Laat je stem horen en beteken iets voor jouw stad / wijk!  Meld je aan voor de Jongerenraad en maak de stad leuker, mooier en beter voor jong en oud!

 

De Jongerenraad, bestaande uit Leidse jongeren in de leeftijd van 15 tot 23 jaar, gaat over allerlei onderwerpen het gesprek aan met andere jongeren (en volwassenen) in de stad en adviseert het stadsbestuur – gevraagd én ongevraagd – over wat er onder jongeren leeft en over wat zij belangrijk vinden.

 

Veelgestelde vragen

Waarom is een Jongerenraad belangrijk?

Jongeren denken en gedragen zich anders dan volwassenen. In dit opzicht kijken jongeren ook anders naar bepaalde zaken dan volwassenen. Deze twee perspectieven kunnen gebundeld worden; wij zijn ervan overtuigd dat jongeren een goede inbreng kunnen hebben bij het maken van besluitvormingen en projecten binnen een gemeente. Het is erg belangrijk dat er in beeld gebracht wordt wat er precies speelt bij de jongeren. Zo zijn er genoeg relevante thema’s (sociale cohesie, horeca, nachtleven, studieplekken, openbaar vervoer etc.) waarbij de mening van jongeren van toegevoegde waarde is.

Wie zit er in de Jongerenraad?

  • Het geslacht is niet belangrijk, maar moet niet overheersend zijn; bijvoorbeeld geen 14 mannen
  • Leeftijden moet wel in verhouding in verband met wat aan elkaar hebben (optrekken aan ander, rolmodel etc.)
  • Per wijk zitten er maximaal 2 jongeren in de jongerenraad
  • De jongerenraad zal plaatsvinden op de Nieuwsstraat (voorkeur bij jongeren). Mochten jullie een andere locatie willen, dan wordt daar gezamenlijk over beslist
  • RESPECTVOL naar elkaar zijn is van belang en doorslaggevend
  • Diverse raad uit verschillende culturen is een pré
  • Kennis van weten wat er speelt in Leiden (eventueel in eigen wijk)

Hoe vaak komt de Jongerenraad samen?

Om de week een vergadering, in de tussenweek een werkgroep.

Welke onderwerpen worden behandeld?

De jongerenraad Leiden is in de startende fase. Zo is het nog niet precies uitgestippeld dat er een programmering is. Wel is het idee om vanuit de jongerenraad eventuele buurtvergaderingen en gemeentevergaderingen te houden. 

Dit kan gedaan worden door middel van verschillende lokale en stedelijke projecten. Zo wordt er zowel op het gebied van een lokale wijk en/of stedelijk gebied gewerkt aan een leuke/beter Leiden.

Krijg ik als deelnemer een vergoeding?

Bij de jongerenraad wordt er niet gewerkt met een uursalaris. Wij vinden het belangrijk dat een lid van de jongerenraad deelneemt omdat dit vanuit intrinsieke waarde voortkomt.

Daarentegen is er wél ruimte voor eventuele waardebonnen per bijeenkomst of gezamenlijke uitjes voor deelnemers van de jongerenraad. Zo krijg je op deze manier iets leuks voor jouw eigen actieve houding!

Hoe word ik lid van de Jongerenraad?

Deelnemen is simpel: whatsapp / bel / mail / bezoek één van de coördinatoren van de jongerenraad en overtuig hen met jouw motivatie!

Vragen / Aanmelden?