Banierstraat 1, 3032 PA Rotterdam
Contactpersoon (commitybuilder) Jaime da Silva Menden
Telefoon 010 – 2448240
Schommelstraat 69, 3035 CG Rotterdam
Contactpersoon (communitybuilder) Farid Boukhari
Telefoon 010 – 2448240
Vrijwilligers Theo Lie en Lita Changur werken als sportdocenten vier keer per week in de Huizen van de Wijk. “Geen enkele oefening komt rechtstreeks van You Tube”, benadrukken ze. “Al onze programma’s zijn afgestemd op de behoeften van onze deelnemers, waarvan de oudste 72 jaar is en de jongste 23.” Changur was ooit verpleegkundige, totdat ze zware lichamelijke klachten kreeg. Lie was zelfstandig makelaar, maar stopte ermee. Twee jaar geleden benaderde SOL hen om een sportprogramma te ontwikkelen. “We begonnen met een hele kleine club mensen onder de noemer Gezond in Noord. Nu hebben we 160 deelnemers en we willen naar 250.” Het programma telt drie onderdelen: bewegen, gezond eten en creatieve activiteiten. ‘Het kostte veel tijd”, zegt Changur, “voordat mensen het ook echt leuk vonden. We bedachten naast het sporten allerlei activiteiten, zoals een maandelijkse gezonde broodjesochtend en een high tea.” Maar ook werd uitgebreid Surinaams gekookt om te laten zien dat lekker en licht ook samen kunnen gaan.
“Ze komen met een blij gezicht en gaan ook weer vrolijk weg”, zegt Theo Lie. “Want ze worden slanker, energieker, eten gezonder en zijn ontspannen. Nu blijven mensen na het sporten gezellig met elkaar napraten. Met elkaar creëren we een hechte gemeenschap, waarbij iedereen zich thuis voelt.”
“Als jong meisje danste ik veel. Later gingen mijn man en ik op vrijdagavond samen dansen. Gezellig in de buurt met mensen die steeds meer ook echte vrienden werden. Na het overlijden van mijn man kwam ik steeds minder, zonder vaste partner is het ook lastig. Onze dansvrienden deden hun best voor me, maar ja, het is toch niet meer hetzelfde. Nu heb ik in het Krachthuis iets van mijn oude passie teruggevonden. Lekker een keer in de week dansen, en nog steeds met mensen uit de buurt. Daarna drinken we samen wat en dan ben ik weer lekker fit. Want dansen geeft energie en ik ben blij dat ik het weer kan doen.”
“Cilia Christ vindt het gezellig om onder de mensen te komen. Bij ons vindt ze die gezelligheid. En ondanks haar hartrevalidatie komt ze altijd net voor de lunch binnen. Wij houden rekening met haar medicijngebruik en gezondheid. Ze doet met veel plezier mee met een spel of bewegingsoefeningen. Ze voelt zich sterk en vindt het fijn om te breien, want daar is ze een kei in. Daarom maakten wij samen een flyer voor de buurt, zodat Cilia breiles kan geven in het Krachthuis. Ze nodigt mensen uit die niet kunnen breien om het te leren en mensen die wel kunnen breien om mee te doen. Zo kijken we voor ieder die naar het Krachthuis komt, wat zij graag willen doen. En proberen we die droom ook waar te maken.”
Trompet spelen was altijd een droom van Orleando. Maar ja, hij had geen instrument en wist ook niet waar je zoiets zou kunnen doen. Totdat hij hoorde dat in het Huis van de Wijk muzieklessen gegeven zouden worden. Aan de jeugdmakelaar vroeg hij of hij die mocht volgen. Door die eerste muzieklessen leerde Orleando de trompet goed bespelen, maar hij wilde meer.
Aanvraag bij het Jeugdfonds
Op verzoek van zijn ouders diende Said (de jeugdmakelaar) een aanvraag in bij het Jeugdfonds. Nu heeft hij officieel les bij een muziekschool, twee keer per week. Want als je Orleando vraagt wat hij wil worden, is dat natuurlijk een beroemd trompettist. En het liefst in een jazzband die over de hele wereld toert.
Dat je op je tachtigste nog een nieuw netwerk kunt opbouwen blijkt uit het verhaal van mevrouw Janssen. Wij kregen een verzoek voor Huishoudelijke Verzorging, omdat zij niet meer in staat was het huis te onderhouden.
Angst
Tijdens het huisbezoek blijkt er meer aan de hand. Door een nare ervaring in de bus met een agressieve jongeman, durfde mevrouw Janssen niet meer naar buiten te gaan. Ze viel zes kilo af, sliep slecht en ging alleen naar buiten voor de boodschappen.
Overwinnen
Samen bedachten we een plan: een medebewoner helpt haar nu met boodschappen doen, een vrijwilliger doet allerlei leuke activiteiten met haar en zelfs de aanvraag voor huishoudelijke ondersteuning werd ingetrokken. Twee dames uit haar eigen omgeving komen eenmaal in de veertien dagen het zware schoonmaakwerk doen. Op je tachtigste een nieuw netwerk is mogelijk!
Dat hij ooit in deze positie zou belanden, had Kees nooit gedacht. Tot vijf jaar geleden had hij nog een baan en een inkomen waarmee hij zijn vaste lasten en de wekelijkse boodschappen kon betalen. Soms hield hij wat geld over en kocht daarmee iets leuks voor de tuin. Het ging allemaal goed totdat hij zijn baan verloor. Hij was niet de enige. Dat was dan ook de enige troost.
Opeenstapeling
Toen zijn werkloosheidsuitkering na drie jaar stopte, had hij nog steeds geen werk. En vanaf dat moment ging het mis. Zijn uitgaven waren hoger dan zijn inkomsten, de schulden stapelden zich langzaam op. Het werd alsmaar ingewikkelder om eruit te komen, totdat hij op aanraden van zijn buurvrouw hulp zocht.
Opstapje
Nu lijkt het weer goed te komen. Zijn schulden slinken langzaam en samen met Tonny, zijn buddy, heeft hij zijn financiën weer op orde. De rust is er weer, en nu durft Kees ook vrijwilligerswerk te doen. En wie weet is dat het eerste opstapje naar betaald werk.
Het overgrote deel van de groep statushouders die Abdelkader Salhi, voorzitter van Stimulance, begeleidt naar ondernemerschap is nog nooit in loondienst geweest. “In hun herkomstland waren ze kapper, aannemer of restauranthouder. Dat geldt vooral de Syriërs”, zegt hij.
Ontwikkelen van een verdienmodel
Het project Nieuw Perspectief leert statushouders hoe zij een businessplan moeten maken en een verdienmodel ontwikkelen. Maar ook om een eigen netwerk te creëren en de theoretische kennis op te doen die nodig is om als ondernemer in Nederland succesvol te zijn. “We geven de lessen zoveel mogelijk in het Nederlands”, voegt hij toe. “Want zo leren ze de taal sneller.”
Hoewel het traject pas in juni 2019 afloopt, zijn vier van de twaalf deelnemers al gestart met een eigen onderneming. “Daar ben ik erg trots op”, zegt Salhi glunderend.
Janneke Hofstee vindt het prettig dat zij hulp krijgt bij de zorg voor haar moeder. Dat geldt ook voor mevrouw Den Hartog, die zo lang mogelijk met haar man in hun eigen huis wil blijven wonen. Maar ook jonge mantelzorgers of ouders die voor hun zieke kind zorgen, hebben baat bij ondersteuning.
“We starten altijd met koffie en thee, rond 10.30 uur. Gezellig even praten over alles wat je hebt meegemaakt de afgelopen week, of over bepaalde radio- en televisieprogramma’s. Soms hoor en zie je van die gekke dingen! Daarna bewegen en zingen wij samen. Niet te ingewikkeld, hoor. Door dat bewegen hou ik mezelf fit. Dat is goed voor mijn geheugen.”
Wij geloven dat iedere ouder zijn of haar kind kan ondersteunen ongeacht opleiding. Dat vergt voor ons als begeleiders soms wat extra creativiteit. Ouders zien echt dat het leervermogen van hun kinderen toeneemt als ze samen met hun kind spelenderwijs reken- of taaloefeningen doen. En kinderen zijn ook trots als ze het beter gaan doen op school, waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt. Met ouders zoeken we daarom naar kansrijke momenten in hun dagelijks leven waarop ze met hun kinderen aan de slag kunnen gaan. Zo wordt: ‘Ik werk veertig uur per week en heb weinig tijd’ omgebogen naar: ‘Het kost me geen extra tijd, want door mijn kind te betrekken bij het koken praat ik veel met haar en leert ze veel nieuwe woorden erbij.’
“Het is een hele kleine wereld, die van de meiden van Noord”, zegt Initiatiefnemer Dejaneira Hanley van Voici La Femme. Sinds 2016 helpt zij meisjes om hun weerbaarheid te vergroten en hun talenten te ontwikkelen.
Buiten je leefwereld stappen
Hanly weet als (ervarings)deskundige hoe moeilijk het is om buiten je eigen leefwereld te stappen: “Een van de onderwerpen die wij samen bespreken is bijvoorbeeld vrijheid. Mag je kiezen wat je met je leven wil doen? Maar ook veiligheid speelt een rol. Ze hebben daarover kunnen sparren met een vrouwelijke politieagent.
Onderwerpen worden daarmee echt tastbaar. Als ze buiten hun eigen leefwereld mensen ontmoeten, ontwikkelen ze een eigen bewustzijn. Want jezelf durven zijn vereist moed.”
Spin in ’t web Femke Hartendorp
“In Rotterdam-Noord zijn bijna 150 organisaties actief, die over een enorme kennis en mankracht beschikken, maar in de praktijk elkaar niet of nauwelijks kenden. Daarom nam de gemeente Rotterdam in 2017 samen met SOL het initiatief tot het opzetten van de pilot ‘Spin in ‘t web’.
Sneller een antwoord
De pilot voegt een nieuwe functie toe aan de zorgkaart van Rotterdam-Noord, de zogenaamde ‘Spin in ’t web’. De spin fungeert als een verbinder in het uitgebreide en diverse netwerk, maar zorgt er vooral voor dat meer hulpvragen van bewoners worden opgelost. Inmiddels zijn 145 vragen succesvol afgerond. Een ongekend hoog aantal.
Oplossen en loslaten
Als spin ken ik alle organisaties en initiatieven en weet wat het actuele aanbod is. Ik zoek oplossingen voor niet reguliere hulpvragen bij de diverse organisaties, door out of the box te denken, partijen met elkaar in contact te brengen en de juiste informatie te achterhalen. Pas als een vraag is opgelost, laat ik los.”
Dynamisch
De sociale kaart, ontwikkeld door SOL, met daarop een overzicht van alle organisaties en contactpersonen, zorgt ervoor dat Noord nu beschikt over een dynamisch netwerkdocument dat bruikbaar is voor alle organisaties in Rotterdam-Noord.
Soms blijkt achter een simpele vraag het echte verhaal te liggen. Oudere mensen houden zich vaak goed, ook als ze echt hulp nodig hebben.
Meer dan alleen een douchestoel
In het Huis van de Wijk vroeg een oudere dame me hoe zij een douchestoel kon aanvragen. Normaliter pakt de WMO-consulent dit op. Maar omdat ik het gevoel had dat er meer speelde, ging ik langs.
Durven vragen
Het was niet alleen de douche, maar ook de administratie en haar schroom om haar kinderen en kleinkinderen om hulp te vragen. Nadat de administratie in orde was, durfde ze dat langzaam ook zonder daarmee haar onafhankelijkheid te verliezen.
“Ik luister graag naar muziek. Liedjes die me doen denken aan vroeger toen ik zelf jong was. In ‘Het Geheugenpaleis’ beginnen we altijd met muziek en bewegen. Daar word ik vrolijk van. Na onze heerlijke broodmaaltijd met soep en verse dingetjes mag je zelf weten wat je wilt doen: spelletjes, knutselen of gewoon lekker kletsen. Dit doen we tot 14.30 uur. Niets hoeft, je mag helemaal zelf kiezen waar je zin in hebt. Dat vind ik fijn.”
Het tienjarige meisje Hacer is rustig, maar ligt goed in de groep. Haar moeder komt vaak op school helpen. Ook haar vader, met een drukke baan, komt naar rapportbesprekingen en andere bijeenkomsten.
Rouwprotocol
Totdat opeens moeder niet meer komt, en vader wat vaker. Dan blijkt dat de moeder van Hacer ongeneeslijk ziek is en binnenkort overlijdt. Met de leerkracht en de intern begeleider kijken we wat het rouwprotocol hierover zegt. De dagen daarna werken we nauw samen. We informeren de klas en gaan met de kinderen in gesprek over het overlijden van een ouder of een andere dierbare.
Te midden van vriendinnetjes
Daarna bespreken we de terugkomst van Hacer. Zij zelf is daarin heel duidelijk. Ze wil wel antwoord geven, maar bij terugkomst niet over het onderwerp spreken. Hacer is erg verdrietig en zal dit nog lang blijven. Maar ook weer blij dat ze op school is, te midden van haar vriendinnetjes.
Mantelzorg is vaak belastend en moeilijk te combineren met een eigen gezin, baan of school. SOL ondersteunt mantelzorgers om dit op een gezonde manier met elkaar te combineren en probeert de volhoudtijd van mantelzorgers hiermee te verlengen.
Donnie werkt sinds een paar maanden bij het team van het Huis van de Wijk. Hij verzorgt samen met collega’s het wekelijkse ontbijt, koffie en thee voor de bezoekers, het klaarmaken van de cursusruimtes en kleine hand- en spandiensten.
Waardering
Sinds hij onderdeel uitmaakt van een team, heeft Donnie het gevoel erbij te horen. Bezoekers waarderen zijn servicegevoeligheid, zijn vrolijke glimlach bij binnenkomst en zijn energie. Voor hem betekent werk ritme, en een indeling van de dag. Maar nog belangrijker: collega’s die hem waarderen.
Na de val van haar fiets was mevrouw Jonassen even helemaal onthand. Ze durfde geen boodschappen meer te doen. Even Buurten bracht haar in contact met buurvrouw Naima, die nu op haar vrije vrijdag ook gelijk de boodschappen doet voor mevrouw Jonassen. Twee vliegen in één klap.
Burencontact
Als ze de boodschappen brengt, blijft Naima nog even een kopje thee drinken. Wel zo gezellig. Na een uurtje gaat ze weer, maar het contact tussen de beide buurvrouwen is er. Ook als mevrouw Jonassen straks weer zelf de boodschappen kan doen, komt Naima een kopje thee drinken. Zodat ze zeker weet dat het goed is!
De achtjarige Jordy startte na een verhuizing in groep 5. Doordat hij groot is voor zijn leeftijd oogt hij als veel ouder, terwijl hij in zijn gedrag juist weer veel jonger overkomt. Jordy heeft andere interesses dan zijn leeftijdgenootjes en vindt sociale situaties lastig in te schatten. Daarnaast spreekt hij onduidelijk, stottert en springt van de hak op de tak.
Onderwijs Zorg Overleg
Na een paar maanden vertelt hij thuis dat hij wordt gepest. De intern begeleider organiseert na verschillende gesprekken met ouders en leerkracht een Onderwijs Zorg Overleg. Tijdens dit overleg komen vertegenwoordigers van verschillende organisaties samen: het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Primair Passend Onderwijs, de school, ouders en het Schoolmaatschappelijk Werk. Ieder pakt daarin zijn rol op, zodat we gezamenlijk een oplossing vinden voor Jordy.
Plezier naar school
Doordat Jordy nu in de klas meer gezien wordt, groeit zijn zelfvertrouwen met de dag en ook het stotteren wordt minder. Hij gaat weer met plezier naar school en met elkaar zorgen we dat dit zo blijft.
“Spellingsbasketbal of sommen oplossen tijdens conditietraining lijkt gek, maar is het niet”, zegt ondernemer Mark Opschoor. Tijdens zijn studietijd ontdekte hij dat sporten het leren makkelijker maakte: “Sport ontspant en werkt positief op het cognitieve vermogen.”
Concreet aan de slag
Zo ontstond het idee om voor kinderen die moeite hebben met leren het sporten in te zetten als methode. “Er liggen bijvoorbeeld cijfers op de vloer, waarmee ze al sportend een som maken”, geeft Mark Opschoor als voorbeeld. De veertig tot vijftig kinderen van zowel basis- als voortgezet onderwijs, die wekelijks de methode volgen, gaan eerst sporten. Daarna gaan ze in de Huizen van de Wijk begeleid aan de slag met hun eigen huiswerk.
Maak leren leuk!
“We observeren de kinderen ook. Kijken waar hun behoeften en talenten liggen. Kinderen krijgen de rust en de ruimte die ze thuis soms missen om geconcentreerd te werken. Wij maken leren leuk, zelfs voor de hele stoere jongens.” Het aantal kinderen dat komt, neemt dagelijks toe. “Dat is voor ons het bewijs dat het werkt”, zegt Mark lachend.
Dat er overal weer schoenen in de gang liggen en speelgoed in de kamer, daar kan Lisa nu om lachen. Maar een jaar geleden was het haar allemaal te veel. Met twee kleine kinderen, een parttimebaan en een fulltime werkende partner zag ze het niet meer zitten. Gelukkig dat ze op advies van haar moeder om professionele hulp vroeg. De gesprekken met de coach brachten de rust weer terug en ze kreeg ook concrete, praktische adviezen en hulp. Nu is de rust er weer en is iedereen in balans.
Heeft u vragen over onze diensten, dan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen of mailen.
bel mij terugBen je dol op koken, vind je het leuk om kinderen de geheimen van het schaken bij te brengen, weet je alles van de computer of sta je mensen graag te woord? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons helpen onze activiteiten uit te voeren. Want zonder vrijwilligers lukt dat ons niet! Wat bieden wij in ruil aan?
lees meer aanmelden