Financiële zelfredzaamheid en schulddienstverlening

Als schulden opstapelen, durf je niet meer om hulp te vragen. Steeds meer mensen met werk komen niet meer rond van hun inkomen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 60% van de kinderen die in armoede opgroeit, werkende ouders heeft.

Wij zijn ervan overtuigd dat de oplossing ligt in het creëren van financiële zelfredzaamheid en niet bij schuldhulpverlening. Dit houdt in: meer investeren in preventie, vroege signalering, onderzoek naar de mogelijkheden voor inkomensuitbreiding. Onze inzet richt zich op de bevordering van financieel gezond gedrag.

Zo helpen wij mensen weer overzicht te krijgen in hun financiën, zodat dit geen stress oplevert. Schulden is een van de belangrijkste factoren daarvan. En wij helpen mensen hun energie te steken in hun gezin, (vrijwilligers)werk en sociale omgeving.

Wat kunnen wij voor u doen?

Bewoners
Het kan gebeuren dat u geen overzicht meer heeft over uw financiën, of dat u schulden maakte waar u nu niet meer uitkomt. Zoals leningen die niet meer afgelost kunnen worden, achterstand op huurgebied, of onbetaalde rekeningen van leveranciers op het gebied van gas en water. Wij kunnen u helpen weer overzicht te krijgen. Samen met u kijken wij naar uw huidige situatie, en op welke wijze eventueel schulddienstverlening kan worden toegepast.

  • Voor korte vragen op dit gebied is wekelijks in de Huizen van de Wijk een inloopspreekuur.
  • U kunt dan ook een afspraak maken met een van de medewerkers.
  • Wij zoeken een buddy/ maatje die u individueel begeleidt. Bij een jongere is dat vaak een jongerenmakelaar.
  • Samen met u ordenen wij uw financiën en maken gezamenlijk een plan om schulden aan te pakken en te voorkomen. Maar als sprake is van een zware schuldenproblematiek, ernstige schulden die u zelf niet meer kunt betalen, dan verwijzen wij u door naar de schulddienstverlening van het Expertise Team Financiën (ETF). Daarbij zullen wij u, zo nodig, begeleiden.
  • Schroom niet om tijdig hulp in te roepen als u uw vaste lasten niet kunt betalen. Wacht niet totdat u aanmaningen krijgt. Blijf dat voor en neem contact met ons op.

Opdrachtgever

  • Wij bieden/ hebben laagdrempelige inloopspreekuren, ook digitaal, zodat mensen altijd in staat zijn hun vragen te stellen.
  • Wij ontwikkelden tools waarmee vrijwilligers bewoners kunnen helpen orde aan te brengen in hun administratie.
  • Wij hebben een uitgebreid cursusaanbod voor bewoners, dat hen leert onder begeleiding van professionals hun financiën goed te beheren.

Veelgestelde vragen

Als u uw huur niet meer kunt betalen, brengen wij u in contact met de medewerkers van de schulddienstverlening. Zij nemen met u uw financiën door en kijken naar mogelijke oplossingen.

Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Wij bieden praktische en kortdurende hulpverlening. In alle andere gevallen leiden wij mensen toe naar het Expertise Team Financiën (ETF).

U kunt bij ons verschillende cursussen volgen die erop gericht zijn om schulden te voorkomen.

Van jong tot oud. Voor jongeren bieden wij de cursus ‘Ik betaal, 18 en dan?’ aan, gericht op preventie. Voor LVB-jongeren ontwikkelden wij een cursus op maat.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over onze diensten, dan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen of mailen.

bel mij terug
stuur een bericht

Vrijwilliger worden bij SOL?

Ben je dol op koken, vind je het leuk om kinderen de geheimen van het schaken bij te brengen, weet je alles van de computer of sta je mensen graag te woord? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons helpen onze activiteiten uit te voeren. Want zonder vrijwilligers lukt dat ons niet! Wat bieden wij in ruil aan?

lees meer aanmelden