Jeugd- en jongerenwerk

Jeugd- en jongerenwerk SOL alert, aanwezig en altijd dichtbij

Als je opgroeit in een grote stad, kun je soms de weg kwijtraken. De wereld zit vol met spannender zaken dan school. Hoe blijf je dan, ondanks alle druk van buiten, met beide benen op de grond staan? Hoe zorg je ervoor dat je je talenten kunt ontdekken, benutten en inzetten? Dat je de opleiding volgt die echt bij je past en daarna ook werk vindt waar je plezier in hebt? Vragen waarvan het fijn is als iemand je daarbij helpt en ondersteunt.

Als Jeugd- en Jongerenmakelaars weten wij hoe ingewikkeld de wereld eruit ziet als je jong bent. Daarom helpen en ondersteunen wij je graag. Alles wat we doen, doen we samen met jou. Met aandacht en in vertrouwen. Vertrouwen in jou en wat je kunt. En aandacht voor waar je tegen aanloopt. Wij geloven niet in opgeven! Want iedere droom is haalbaar, dat geloven wij.

Doorzetten en resultaten behalen is ons credo. Durf(t) te doen, daar geloven onze SOL Jeugd- en Jongerenmakelaars in. Iedere dag streven zij ernaar je een stapje verder te helpen. Vanaf dat wij je leren kennen totdat je officieel volwassen bent. Zo lang blijven wij bij je. Wij gaan met je mee. En dat doen wij altijd samen. Met jou, je ouders, je familie en iedereen die dichtbij je staat.

Wat doen wij:
  • Wij helpen je te ontdekken waar je goed in bent: muziek, tekenen, koken, sporten. Maar ook: welk beroep bij je past. Waar ligt jouw talent en hoe zorgen wij ervoor dat je die ontwikkelt?;
  • Wij helpen je met leren en zelfs programmeren. Vind je bepaalde schoolopdrachten lastig of moeilijk, dan zijn onze huiswerkklassen iets voor jou;
  • Wij gaan samen met je sporten, zodat je in beweging blijft en als je dat echt wil helpen goed te worden in een sport;
  • Wij helpen je als je vastloopt op de middelbare school. Kijken samen wat we kunnen doen om hierin verandering te brengen;
  • Wij helpen je als je na school moeite hebt met een baan te vinden. We kijken naar je sterke en minder sterke kanten en hoe je het beste kunt solliciteren. Samen proberen daarna de juiste werkomgeving bij je te vinden;
  • Wij helpen je als je even de weg kwijt bent en je hebt iemand nodig die je op weg helpt.

“Dat ene duwtje of belletje kan dan een heel verschil maken. “Als je op een dood spoor zit, ben je blij dat iemand je verder helpt”.

Ons jongerenwerk is altijd ‘open’. Dagelijks zijn wij actief in alle wijken. Je kunt altijd bellen, appen en met ons individueel afspreken. In onze agenda op de website zie je wat er doen is: doordeweeks en in alle vakanties. Want of het nu Kerst of Oud & Nieuw is, ook dan zijn wij er voor jou.

Heb je zelf ideeën, of wil je graag iets doen wat we nu nog niet doen? Laat het ons dan weten, dan kijken we hoe we jouw ideeën kunnen realiseren.

De SOL Jeugd- en Jongerenwerkers werken volgens de principes van de 10 beschermende factoren van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI).

TOP 10 beschermende factoren

‘Waar de hulpverlening stopt, gaan wij verder’

Jongerenwerk vanuit de wijk versterkt kansrijk opgroeien van jongeren

Wat betekent dit:
  • Dichtbij: thuis, de straat en de school!
  • Jongerenwerk benut de kracht van de wijk om sociaal-emotionele vaardigheden van jongeren te versterken.
  • Jongerenwerkers kennen jongeren vaak van jongs af aan. Zij zijn altijd alert of jongeren zich goed ontwikkelen. Zit iemand goed in z’n vel? Loopt de overgang naar een nieuwe school goed? Ze spreken jongeren aan als ze afwijkend gedrag zien. Ze ondersteunen en stellen grenzen.
  • Zij zorgen voor een positief, pedagogisch klimaat.
  • Zij dagen jongeren uit. Hoe groter hun rol bij het organiseren van activiteiten, hoe meer zij leren, hoe sterker hun sociale netwerk wordt.
  • Zij stimuleren talentontwikkeling, meedoen, en participeren in de wijk.
  • Collectieve programmering: Met de interventies vanuit het wijkgerichte jeugd- en jongerenwerk versterken jongerenwerkers de weerbaarheid en het probleemoplossend vermogen bij tieners en jongeren.
  • Jongerenwerk zorgt met samenwerkingspartners voor wijkgerichte sport en spelactiviteiten.
  • Jongerenwerkers werken ambulant, maken makkelijk contact met jongeren op straat en school, en zoeken ook contact met moeilijk bereikbare jongeren. Via de school krijgen zij signalen van docenten of begeleiders. Op straat zijn zij alert op signalen in het kader van eenzaamheid of gezinsproblemen.
  • De effectiviteit van beschermende interventie in de wijk t.o.v. verlies van contact door verleiding vanwege de stedelijke omgeving. Zodra jongeren uitzicht zijn is het risico op risico/escalerend gedrag groot. Onze jongerenwerkers werken vanuit de wijk en interveniëren op stedelijke locaties waar jongeren verzamelen.
  • Het SOL Jeugd- en jongerenwerk werkt binnen de preventieketen, vanuit de methodiek wijkprogrammering en maakt deel uit van de brede aanpak van jeugdoverlast. Zij werken dagelijks samen met onder andere de scholen, wijkagenten en veiligheidsfunctionarissen, sportverenigingen. Met CJG is de samenwerking gericht op de jonge kinderen in de wijk, vanuit het kinderwerk en bij binnenkomende signalen. Het betrekken van de ouders en/of andere volwassenen van jongeren is onderdeel van de ondersteuning.
  • Ons Jongerenwerk ondersteunt jongeren om veilig, gezond en kansrijk op te groeien!

‘Jongerenwerk bestaat uit proactief te werk gaan en problemen voorkomen’

Wie zijn onze jeugd- en jongerenwerkers:

Onze jeugd- en jongerenwerkers zijn vakbekwame professionals met een HBO agogische/pedagogische opleiding. Zij zijn deskundig en werken methodisch. Je vindt de contactgegevens van onze jeugd- en jongerenwerkers op de verschillende teampagina’s:

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over onze diensten, dan staan wij u graag te woord. U kunt ons bellen of mailen.

bel mij terug
stuur een bericht

Vrijwilliger worden bij SOL?

Ben je dol op koken, vind je het leuk om kinderen de geheimen van het schaken bij te brengen, weet je alles van de computer of sta je mensen graag te woord? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons helpen onze activiteiten uit te voeren. Want zonder vrijwilligers lukt dat ons niet! Wat bieden wij in ruil aan?

lees meer aanmelden