Jezelf durven zijn vereist moed

“Het is een hele kleine wereld, die van de meiden van Noord”, zegt Initiatiefnemer Dejaneira Hanley van Voici La Femme. Sinds 2016 helpt zij meisjes om hun weerbaarheid te vergroten en hun talenten te ontwikkelen.

Buiten je leefwereld stappen
Hanly weet als (ervarings)deskundige hoe moeilijk het is om buiten je eigen leefwereld te stappen: “Een van de onderwerpen die wij samen bespreken is bijvoorbeeld vrijheid. Mag je kiezen wat je met je leven wil doen? Maar ook veiligheid speelt een rol. Ze hebben daarover kunnen sparren met een vrouwelijke politieagent.
Onderwerpen worden daarmee echt tastbaar. Als ze buiten hun eigen leefwereld mensen ontmoeten, ontwikkelen ze een eigen bewustzijn. Want jezelf durven zijn vereist moed.”

Spin in ’t web Femke Hartendorp
“In Rotterdam-Noord zijn bijna 150 organisaties actief, die over een enorme kennis en mankracht beschikken, maar in de praktijk elkaar niet of nauwelijks kenden. Daarom nam de gemeente Rotterdam in 2017 samen met SOL het initiatief tot het opzetten van de pilot ‘Spin in ‘t web’.

Sneller een antwoord
De pilot voegt een nieuwe functie toe aan de zorgkaart van Rotterdam-Noord, de zogenaamde ‘Spin in ’t web’. De spin fungeert als een verbinder in het uitgebreide en diverse netwerk, maar zorgt er vooral voor dat meer hulpvragen van bewoners worden opgelost. Inmiddels zijn 145 vragen succesvol afgerond. Een ongekend hoog aantal.

Oplossen en loslaten
Als spin ken ik alle organisaties en initiatieven en weet wat het actuele aanbod is. Ik zoek oplossingen voor niet reguliere hulpvragen bij de diverse organisaties, door out of the box te denken, partijen met elkaar in contact te brengen en de juiste informatie te achterhalen. Pas als een vraag is opgelost, laat ik los.”

Dynamisch
De sociale kaart, ontwikkeld door SOL, met daarop een overzicht van alle organisaties en contactpersonen, zorgt ervoor dat Noord nu beschikt over een dynamisch netwerkdocument dat bruikbaar is voor alle organisaties in Rotterdam-Noord.