Sociaal leren bevordert het schoolse leren

“Spellingsbasketbal of sommen oplossen tijdens conditietraining lijkt gek, maar is het niet”, zegt ondernemer Mark Opschoor. Tijdens zijn studietijd ontdekte hij dat sporten het leren makkelijker maakte: “Sport ontspant en werkt positief op het cognitieve vermogen.”

Concreet aan de slag
Zo ontstond het idee om voor kinderen die moeite hebben met leren het sporten in te zetten als methode. “Er liggen bijvoorbeeld cijfers op de vloer, waarmee ze al sportend een som maken”, geeft Mark Opschoor als voorbeeld. De veertig tot vijftig kinderen van zowel basis- als voortgezet onderwijs, die wekelijks de methode volgen, gaan eerst sporten. Daarna gaan ze in de Huizen van de Wijk begeleid aan de slag met hun eigen huiswerk.

Maak leren leuk!
“We observeren de kinderen ook. Kijken waar hun behoeften en talenten liggen. Kinderen krijgen de rust en de ruimte die ze thuis soms missen om geconcentreerd te werken. Wij maken leren leuk, zelfs voor de hele stoere jongens.” Het aantal kinderen dat komt, neemt dagelijks toe. “Dat is voor ons het bewijs dat het werkt”, zegt Mark lachend.