Buurtgezinnen van start in Leiden!

In opdracht van de gemeente Leiden en SOL is Buurtgezinnen van start gegaan in Leiden. In meer dan 92 gemeenten in Nederland is Buurtgezinnen inmiddels actief. Christien Hoek, Community builder bij SOL en coördinator Buurtgezinnen, vertelt over de werkwijze en aanpak van het project.

“Door mijn werk als Community builder bij SOL en coördinator Buurtgezinnen in Leiden, is dit een prachtige samenwerking. We bereiken nóg meer gezinnen die ondersteuning kunnen gebruiken en niet zo snel in de reguliere jeugdhulp terechtkomen.”

Opvoeden doen we samen

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Dit voorkomt dat problemen verergeren en zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin. Dat er een grote behoefte is aan deze preventieve vorm van ondersteuning, is wel duidelijk: sinds de start in februari hebben zich al 16 gezinnen gemeld, zowel vraag- als steungezinnen.

“Voor de juiste koppeling ga ik bij alle gezinnen op huisbezoek”, vertelt Christien. “Na deze kennismaking met het gehele gezin stel ik een zoekprofiel op dat geplaatst wordt op sociale media. Het is natuurlijk heel fijn als er op dat moment al een steungezin beschikbaar is, waardoor de koppeling snel gaat. Het is echt maatwerk; welke gezinnen passen het beste bij elkaar? De afspraken leggen we uiteraard vast op papier en voor de gezinsleden van de steungezinnen die 18+ zijn, vragen we een VOG aan.”

In onderstaand filmpje laten we zien hoe fijn het is om als vraaggezin ondersteund te worden door een steungezin. Uiteraard staat voorop dat iedereen hier veel plezier aan beleeft! De afspraken worden namelijk gemaakt voor een langere periode. Sommige gezinnen worden vrienden voor het leven!

 

Wil je meer weten over Buurtgezinnen?

Kijk dan op www.buurtgezinnen.nl.