Schoolmaatschappelijk Werk

Om goed en met plezier te kunnen leren, is het belangrijk dat kinderen lekker in hun vel zitten: thuis, op school en in de buurt. Gaat het met je kind of leerling even niet zo lekker, om wat voor reden dan ook? Dan kun je terecht bij de Schoolmaatschappelijk Werker (SMW’er) van SOL.

Krachten versterken

Wij ondersteunen scholen, ouders en kinderen in hun ontwikkeling. Door ieders krachten te versterken en talenten te benutten. Dit doen wij al meer dan twintig jaar op zowel basis- als voorscholen in Rotterdam Delfshaven. Onze SMW’ers zijn werkzaam op de scholen zelf en vormen een veilige brug tussen kind, ouder, leerkracht en Intern Begeleider.

Wat wij doen voor:

Ouders

Wij ondersteunen je wanneer je zorgen hebt over je kind. Wij zijn er voor jou als ouder en voor je kind. Heb je opvoedvragen of andere vragen? Bel of mail ons dan!

 • Ieder kind is anders. Daarom zoeken we samen altijd naar een oplossing op maat.
 • Met de informatie uit de gesprekken, gaan wij vertrouwelijk om. Dit betekent dat onze School Maatschappelijk Werkers met je bespreken wat de volgende stappen zijn en welke informatie met anderen gedeeld wordt.
 • Wij proberen zo min mogelijk door te verwijzen.
 • Wij houden intensief contact met jou en jouw kind, zolang het nodig is.

School

 • Vanuit onze kennis bieden wij school en ouders op uiteenlopende gebieden ondersteuning. Wij zijn de schakel tussen school, wijkteam en jeugdhulpverlening.
 • Wij hebben korte lijntjes met onze collega’s van het wijkteam, welzijn en zorg, zodat kinderen niet tussen wal en schip vallen.
 • Wij kennen de schoolverbanden en weten hoe een school dagelijks reilt en zeilt.
 • Wij hebben twintig jaar ervaring met stadse schoolproblematieken en werken voor en werken samen met uiteenlopende doelgroepen en partners, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin.
 • Onze Schoolmaatschappelijk Werkers hebben geen 9-tot-5-mentaliteit: ze zijn flexibel, proactief, alert en betrokken.
 • Wij geven trainingen aan ouders om hen te helpen en te ondersteunen bij de opvoeding. Daarnaast verzorgen wij coaching in de klas en bij oudergesprekken.
 • Wij zijn er voor de docent en de intern begeleiders.

Video: Werken bij SOL | Schoolmaatschappelijk Werk in Rotterdam Delfshaven

Waar kun je ons vinden?

Onze Schoolmaatschappelijk werkers zijn werkzaam op onderstaande basisscholen in Rotterdam Delfshaven. Je kunt ons bereiken via de scholen zelf.

Basisscholen in Delfshaven op de kaart

Contactpersoon SOL

Heb je algemene vragen over het Schoolmaatschappelijk Werk van SOL? Dan kun je terecht bij onze contactpersoon.

Unknown

Mustapha Igozoul

Interim Teamcoach (V)SMW

06 - 34 47 44 23
migozoul@solnetwerk.nl

Hoe kan ik het SMW bereiken?

Als ik me zorgen maak over mijn kind, word ik dan direct doorverwezen naar gespecialiseerde hulp?

Alleen als de situatie daarom vraagt. De Schoolmaatschappelijk Werker zal eerst een aantal gesprekken met jou en je kind voeren. Als zij je echt niet verder kan helpen, dan volgt mogelijk een doorverwijzing.

Met welke vragen kan ik terecht bij de Schoolmaatschappelijk Werker?

Met alle vragen die gaan over de sociaal emotionele ontwikkeling van je kind. Maar ook met eenvoudige opvoedvragen. Afhankelijk van de vraag kan het Schoolmaatschappelijk Werk (SMW) je begeleiding bieden. Bijvoorbeeld bij het vergroten van zelfvertrouwen en weerbaarheid, versterken van de sociale vaardigheden, omgaan met faalangst en conflicten, problemen rond echtscheiding en rouwverwerking.

Met alle vragen die gaan over opvoeding en de ondersteuning daarbij. Maar ook vragen over hoe wij jouw kind(eren) helpen bij het leren en bij het ontwikkelen van hun talent(en).

Hoe lang duurt een traject?

Dat is afhankelijk van je vraag.

Biedt het Schoolmaatschappelijk Werk van SOL ook losse trainingen aan?

Zeker doen wij dat. SOL ontwikkelt trainingen voor kinderen op de basisschool. Die trainingen verzorgen wij voor kinderen en ouders.

Welke rol vervullen de Schoolmaatschappelijk Werkers en hoe kom ik met hen in contact?

Zij vormen de verbinding tussen ouder, kind en leerkracht. Je kunt hen bellen of mailen via school.