Onze geschiedenis

Zet twee bedrijfskundigen bij elkaar in het sociale domein. Wat krijg je dan? Een organisatie die zich richt op ontwikkelen en ondernemen.

Welzijn is geen eindhalte

In het voorjaar van 2013 stonden Btisame Boudhan en Ivo Brandsen voor de vraag of zij de kleine organisatie voor Ouderen Maatschappelijk Werk en Schoolmaatschappelijk Werk moesten onderbrengen bij een organisatie die meer toegerust was op de aanbestedingen in het sociale domein. Maar beiden wilden eigenlijk niet opgeven, al was het maar voor het zittende personeel.

Voor Btisame Boudhan was dat niet het enige. “Met de aanbesteding kregen wij een kans om ons verhaal te vertellen. Onze visie op welzijn.” Want, zegt zij, wij hadden een ander verhaal. “Dan kun je de organisatie netjes afbouwen en elders gaan werken, maar dat wilden wij niet.” Lachend: ”Wij hadden nog iets te doen in het Rotterdamse.”

 

Waarin verschilde jullie visie met die van anderen?

Ivo Brandsen: “Wij vonden dat je veel meer moest samenwerken met de bewoners. We noemden onze organisatie eerst ‘Samen Doen, Samen Leren’; begrippen die exact bij onze zienswijze passen. Van daaruit kwam de naam SOL: Samen Ondernemend Leren. Ondernemen is doen en kansen zien. Dat geldt voor ons als bedrijf, maar ook voor onze bewoners: SOL durf(t) te doen.”

Btisame Boudhan:”Het ging in die tijd heel veel over zelfredzaamheid. Daar stelden wij vraagtekens bij, want er is een grens aan wat mensen kunnen. Zeker ouderen. Je kunt de verantwoordelijkheid niet bij een persoon of groep leggen, de samenleving moet dat samen met elkaar doen.”

 

Kozen jullie ook voor een andere aanpak vanwege jullie bedrijfskundige achtergrond?

Btisame Boudhan:”Mijn passie is sociaal ondernemen: initiatieven en producten ontwikkelen die het leven voor de ander beter maken.

Ivo Brandsen:”Wat wij als ontwikkelaars mooi vinden is vanaf nul bedenken hoe iets anders of beter kan. Dat vinden wij beiden geweldig om te doen. En omdat wij zelf een team hebben geleid, weten wij hoe de dagelijkse praktijk eruit ziet. Dat maakt het eenvoudiger om dingen te bedenken die daarbij aansluiten. Wij zijn geen voorstander van dat mensen alles moeten kunnen. In tegendeel zelfs. SOL kenmerkt zich juist doordat medewerkers hun eigen specialismen hebben.”

 

Is dat wat jullie kenmerkt, die eigenheid?

Ivo Brandsen:”Wij kijken naar wat er speelt en leeft. Met ons werk zoeken wij zowel aansluiting bij onze vaak kwetsbare doelgroepen als bij de ideeën van de opdrachtgever.”

Btisame Boudhan:”Wij zeggen niet: u bent van het wat en wij zijn van het hoe. Eerder: hoe zorgen we ervoor dat het wat en hoe bij elkaar passen? Wij gaan onze eigen weg, soms tegen de stroom in, maar altijd beargumenteerd.”