Een thuis voor alle jongeren

“Eindelijk een eigen plek waar we ons helemaal thuis voelen”. Zo zien de jongeren uit de Provenierswijk hun Jongerenhub. En ze bedachten ook de naam ervoor: PRO-Side-Block-33. Binnenkort openen we officieel onze zesde Jongerenhub van de in totaal acht, verdeeld over de gebieden Feijenoord, IJsselmonde en Noord. In heel Rotterdam komen uiteindelijk 33 Jongerenhubs.

De Jongerenhubs, gevestigd in de Huizen van de Wijk, zijn er voor jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 27 jaar, een dynamische omgeving die zij zelf mede creëren en waar ze kunnen leren, zich ontwikkelen en kansen krijgen hun talenten en vaardigheden te versterken.

Grootscheepse verbouwing

In de Propeller wordt de laatste hand gelegd aan de grootscheepse verbouwing van de ruimte waar de jongeren straks kunnen koken, muziek maken, chillen, dansen, schoolwerk doen of boksen, allemaal onder begeleiding van een jongerenwerker van SOL, die hen ondersteunt, helpt of stimuleert.

De jongeren delen niet alleen hun ideeën, maar krijgen ook de kans om de ruimte vorm te geven. Samen met een jongerenwerker gingen zij op zoek naar spullen voor het interieur, zoals een bank en vloerkleden. De jongeren zijn daardoor echt betrokken bij het maken van hun eigen plek. Zo zorgen we ervoor dat de Propeller een geweldige plek wordt waar jongeren samenkomen en creatief kunnen zijn.

Voor alle jongeren

Alle Jongerenhubs werken met de Talenthouse methodiek.  “Jongeren mogen (mede) het aanbod bepalen; het is door en voor jongeren”, zegt SOL programmacoördinator Frederique de Rooij. “Een kerngroep van vijftien jongens schilderden en sloopten de ruimte. En een graffitikunstenaar uit de wijk schilderde de naam erop. Maar het zijn niet alleen jongens hoor, die komen. Straks gaat de meidenclub van start, die ook hun ding mogen doen. De Hub is voor alle jongeren in de wijk, schoolgaand, werkend en werkzoekend. Iedereen moet zich veilig en welkom voelen, en zichzelf kunnen zijn. Er moet genoeg vertrouwen zijn om zonder schaamte of angst je verhaal of hulpvraag te delen.”

Het mooie is, zegt Frederique, dat je nu ook een cross-over ziet. “De jongeren van de Hub in de Banier kwamen in de kerstvakantie naar De Propeller. Dat is exact wat we willen: jongeren gaan daarnaartoe waar het Jongerenwerk is.”

De Kernwaarden van een Jongerenhub

  • Welkom, Respect en gelijkwaardigheid, Warmte, Veiligheid en geborgenheid
  • Respect, Autonomie, Positiviteit en Creativiteit
  • Groei, Vooruitgang, Talent, Ontwikkeling
  • Betrokken en Toewijding
  • Verbinding en meedoen, Gezin, Buurt en samenleving

 

We kijken ernaar uit om de jongeren te verwelkomen bij een van onze Jongerenhubs!

Video: SOL Jongerenhub in Rotterdam