Huis van de Wijk De Propeller ontvangt Topprestatiebadge
15 maart 2023
Gezond eten en drinken is in Huis van de Wijk De Propeller vanzelfsprekend. Communitybuilder Jamaa Hadjji ontving uit handen van de gemeente hiervoor onlangs de Topprestatiebadge. ‘Als dit rechthoekige bord straks hier hangt, ziet iedereen dat SOL werk maakt van een gezonder voedselaanbod’, zegt Jamaa.
Wat ook mooi is, zegt zij, is dat de aanpak van SOL aanslaat bij alle doelgroepen uit de wijk. ‘Tijdens de Superchefs-kookworkshops maken jonge kinderen samen gezonde maaltijden, die ze vervolgens ook samen opeten. Bewoners sturen mij foto’s van maaltijden vol met groenten, die ze thuis hebben gemaakt. Ook jongeren die tijdens de inloopavond koken, zijn overgegaan op gezonde alternatieven. Dat had ik een jaar geleden niet durven hopen, maar het is ons wel gelukt, met elkaar. Daar ben ik ontzettend trots op!’
Gezond moet vanzelfsprekend worden
Namens de gemeente deelde teamleider gezondheid Carina van der Beek niet alleen de Topprestatiebadge uit, maar ook complimenten aan de medewerkers en vrijwilligers van SOL. ‘Jullie hebben met recht een topprestatie geleverd,’ zei Carina. ‘Rotterdam wil een vitalere stad worden, waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn. Huizen van de Wijk zijn belangrijke plekken om dat voor elkaar te krijgen. Omdat jullie midden in de samenleving staan, dicht bij het dagelijks leven van mensen. Daarom is een gezonder voedselaanbod in Huizen van de Wijk belangrijk voor de gemeente. Daarnaast lobbyen we bij de overheid voor het goedkoper maken van gezond eten en drinken. Want dat is de basis.’
Gewoontes doorbreken
Bij het verandertraject werd SOL geholpen door JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). Deze organisatie begeleidt locaties bij de aanpassing van hun voedselaanbod, daarbij inhoudelijk gesteund door het Voedingscentrum. Met hun Teamfit-werkwijze zet JOGG zich in voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving. Teamfit-coach Eveline Pleijte begeleidde De Propeller tijdens het traject. ‘Ongezonde keuzes zijn vaak een gewoonte,’ vertelt zij. ‘Je moet mensen helpen om die gewoontes te doorbreken. Dat kan door meer gezonde opties aan te bieden. Maar ook door de gezonde optie duidelijker te presenteren en de ongezonde optie juist minder prominent. Zo worden mensen minder verleid. Om voor een Topprestatiebadge in aanmerking te komen, moeten locaties sowieso groente en fruit aanbieden. Daarnaast moet een derde van het aanbod gezonder zijn dan voorheen. De Propeller heeft ervoor gekozen om al het aanbod gezonder te maken. Dat kan uiteraard ook!’