‘Nu is het echt…’
1 februari 2022
Wat een stom einde: het is helemaal niet goed gekomen met die ouders! Het was één van de reacties op de theatervoorstelling ‘Nu is het echt…’ van Theater in Feite. Een voorstelling over (v)echtscheidingen voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool.
Jitske ten Velden, Schoolmaatschappelijk Werker bij SOL, twijfelde geen moment toen ze over de voorstelling hoorde en haalde het stuk, inclusief bijpassend lespakket, naar de Mariaschool in Spangen.
“Bij ons op school zijn veel kinderen met gescheiden ouders en we merken dat vechtscheidingen steeds vaker voorkomen. Tegelijkertijd is het een gevoelig onderwerp. We hebben soms te maken met heftige en minder traditionele situaties. Hoe ga je hiermee om als school en hoe neem je het op de beste manier op voor het kind? Waar kunnen kinderen terecht als ze ergens mee zitten?”
De kracht van theater
Dat het onderwerp en de voorstelling emoties oproepen bij de kinderen was tijdens de voorbereidende les al duidelijk. “Het klaslokaal gaf een veilig gevoel om open en met begrip naar elkaar over dit moeilijke onderwerp te kunnen praten. Binnen 5 minuten was een van de leerlingen in tranen.” Ook tijdens en na de voorstelling liepen de emoties op. Kinderen reageerden boos op de ouders in het stuk. Na afloop gingen de acteurs en leerlingen met elkaar in gesprek over bijvoorbeeld hun eigen woedeaanvallen. “Het vergroot het begrip van de kinderen naar de ander, maar ook naar zichzelf. De ‘vader’ uit de voorstelling – in het echt zelf kind van gescheiden ouders – vertelde dat hij vroeger het idee had dat hij moest kiezen voor een van zijn ouders. Later besefte hij dat dat niet had gehoeven. Een gesloten meisje met een complexe thuissituatie fluisterde mij toe dat ze zelf eigenlijk ook een beetje kiest. Dat is de kracht van theater.”
Nieuwsgierig naar de voorstelling?
Met dank aan de gemeente Rotterdam voor het gratis aanbieden van de theatervoorstelling ‘Nu is het echt…’.
Voor kinderen en hun ouders
De Schoolmaatschappelijk Werkers van SOL staan klaar voor kinderen (én hun ouders) met wie het even niet zo lekker gaat, bijvoorbeeld door een (v)echtscheiding. Ze onderzoeken waar kinderen tegenaan lopen, wat ze moeilijk vinden. Ze doen oefeningen met de leerlingen en waar nodig verwijzen ze door naar het wijkteam, die de juiste hulp inschakelt.