Pleidooi voor menselijker benadering dementie

Sinds kort is SOL, via haar Ouderen Maatschappelijk Werkers, betrokken bij de introductie van de Sociale Dementie Benadering in Schiebroek. Het is een onderwerp waar SOL al langere tijd mee bezig is en zelfs eigen initiatieven voor ontwikkelde zoals de Geheugenpaleizen; het voorbeeld hoe dagbesteding anders en leuker kan worden georganiseerd voor mensen met dementie. Ook Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar langdurige zorg en dementie, en de wethouder van Amsterdam hielden in Het Parool een pleidooi voor een andere benadering van dementie.

“Als wij mensen met dementie meer als mensen benaderen, in plaats van als zielige patiënten, dan kunnen we het verschil maken. Schrik niet van onbegrepen gedrag, dat vaak een heel basale, menselijke oorzaak heeft. Vraag wat vaker of en vooral ook hóe je iemand kunt helpen. Pas als we elkaar met een meer menselijke blik bekijken, zal Amsterdam echt dementievriendelijk worden.”

https://www.parool.nl/columns-opinie/benader-mensen-met-dementie-als-mens-niet-als-zielige-patient~baa18c9a/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink