Project Comeback: persoonlijke tips & tricks van topsporters

Hoe tof is het om als jongere een livestream verbinding te hebben met topvoetballers als de aanvoerder van het Nederlands elftal Virgil van Dijk en Stefan de Vrij. En niet alleen dat, maar ook de mogelijkheid om behalve al je vragen te stellen, persoonlijke tips te krijgen over hoe je je ambities kunt verwezenlijken?

In oktober en november mochten jongeren in Rotterdam Noord en Leiden deze twee topsporters het hemd van het lijf vragen, in het kader van Project Comeback.

Want hoe blijf je als jongere nog lichtpuntjes zien, als de wereld al bijna twee jaar op zijn kop staat? Als je vanwege lockdowns niet meer kunt sporten, je vrienden niet meer kunt zien en je net als je klasgenoten thuis eenzaam in quarantaine zit? Het project Comeback, waarvan SOL voor de gemeenten Rotterdam en Leiden de lokale partner is, zet topsporters off- en online in om jongeren (van 13 t/m 24 jaar) juist sterker terug te laten komen uit de huidige coronacrisis.

Hoe ga je om met tegenslag? – Stefan de Vrij

Met Stefan live aanwezig op groot scherm, konden jongeren vanuit Huis van de Wijk de Banier vragen stellen en horen hoe een profvoetballer als hij met tegenslagen omgaat: hoe maakte Stefan bijvoorbeeld zijn comeback na een zware knieblessure? “Wat ik altijd goed heb gekund, is het accepteren van de situatie. Het is wat het is. Het enige waar ik invloed op had, is hoe ik ermee omging. Ik heb de knop omgezet en gefocust op het herstel.”

Terugkomen na tegenslag

Stefan gaf de jongeren 3 tips om na een tegenslag weer terug te komen:
1. Wees jezelf, dan kom je tot betere resultaten;
2. Accepteer tegenslagen en ga er positief mee aan de slag;
3. Vind je passie en neem geen genoegen met iets anders.

 

Omgaan met social media – Virgil van Dijk

Eerder al gingen onze jongeren in zowel Rotterdam als Leiden in gesprek met voetballer Virgil van Dijk. Hoe gaat hij om met kritiek? En wat vindt hij van social media? “Iedereen mag zijn mening hebben tegenwoordig en iedereen probeert je te bereiken op een of andere manier. Met social media in deze tijd kan dat ook, maar het raakt me totaal niet. Ik vind dat het heel slecht is, social media, en je moet daar ook eigenlijk niet zoveel waarde aan hechten, hoe moeilijk het ook is.”

 

Levenslessen van topsporters

Volgens initiatiefnemer Barbara van Dorp van Helden, weten topsporters als geen ander hoe het is om na tegenslagen terug te komen. Wat sporters verenigt, is de wil vinden om door te gaan. Project Comeback gaat dit inzetten om somberheid bij jongeren tegen te gaan, zodat zij weer durven te dromen, hun dromen gaan najagen en weer durven te leven: durf(t) te doen! β€œMet Project Comeback willen we dat er in Nederland in 2035 een generatie staat die tegenslag heeft overwonnen en waar met trots naar gekeken wordt. Een generatie die sterker is geworden dan dat ze voor corona was.”

Kijk voor het volledige programma, een overzicht van de topsporters die meedoen en meer informatie op: www.projectcomeback.nl.