Ruim 14.000 euro subsidie Oranje Fonds en Sint Laurensfonds voor project ‘Onvergetelijke wandeling’

Dat wandelen goed is voor mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie, blijkt al jaren uit verschillende (medische) onderzoeken. Wandelen houdt de hersenen fit en vertraagt dementie. Daarom ontwikkelde SOL (Samen Ondernemend Leren) samen met Unie Van Vrijwilligers Rotterdam het wandelinitiatief: De Onvergetelijke Wandeling. Het project wordt gesubsidieerd door het Oranje Fonds, Sint Laurensfonds en de gemeente Rotterdam.

Deelnemers krijgen een WandelMaatje uit hun eigen vertrouwde buurt en de nodige begeleiding voor een succesvolle WandelMaatjes-match. “Stel je bent een muziekliefhebber of dol op handwerken, dan zoeken wij iemand die dat ook is”, zegt SOL Projectleider Jung Mi van Rootselaar. “Zodat op termijn misschien wel een vriendschap ontstaat.”

Het doel is ervoor te zorgen dat mensen met dementie zich minder snel terugtrekken uit de samenleving en blijven participeren én bewegen. Het WandelMaatje komt wekelijks op een vaste dag langs voor een wandeling. Tijdens het wandelen is 1,5 meter afstand goed te bewaren. Daarmee is het wandelen ook in deze coronaperiode een gezonde activiteit, voor lichaam en geest. “Zeker nu geeft het wekelijkse wandeluurtje extra ontspanning en verlichting aan de partner of mantelzorger”, zegt UVV consulent Milou Seker.