Samen opvoeden: steunouders bieden laagdrempelige steun

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Soms kan een ouder daar wel wat helpende handen bij gebruiken. Onlangs gingen we in Rotterdam Feijenoord van start met Steunouders: volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Zo geven ze gezinnen wat hernieuwde ademruimte.

“Hoe makkelijk het vroeger was om binnen je familie of sociaal netwerk om hulp te vragen als je het als ouder even niet meer wist, zo anders is dat nu”, zegt Marjan van Gameren, coördinator Steunouder bij SOL. “De samenleving is veel individualistischer geworden en veel families wonen niet meer automatisch bij elkaar in de buurt. Een moeder uit Vreewijk vertelde me dat haar ouders in Limburg wonen, dat maakt het ook lastig.”

Adempauze

Een steunouder, zegt Marjan, geeft steun aan de ouders en plezier aan het kind. Een of twee dagdelen wordt het kind opgevangen binnen het eigen gezin, daarmee helpen steunouders op informele wijze en heel praktisch de vraagouder(s). “Ik hoor dat het heel veel betekent voor de vraagouder. En wat ook belangrijk is, het voorkomt dat je als ouder professionele hulp nodig hebt. Je krijgt hierdoor een adempauze en kunt dan daarna weer zelf de regie oppakken.”

Juiste match

Steunouders krijgen vooraf een training. Marjan: “Ik begeleid de start en zorg voor een juiste match. We richten ons nu alleen op de ouders in Feijenoord. Zij kunnen zich bij mij aanmelden als zij behoefte hebben aan een steunouder bij hun uit de buurt. Kinderen groot brengen is een hele klus, maar dat hoef je niet alleen te doen: opvoeden doen wij op Zuid samen.”