Van schuchtere vrouw naar zelfverzekerde dame

Meedoen aan de cursus Taal & Tuin was het moment dat voor Maria alles veranderde. Verlegen en bescheiden vertelt ze hoe ze nu weer lekker in haar vel zit. Want van de Nederlandse taal leren, ging ze naar de wandelgroep, toen naar kickboksen, yoga, fietslessen en van het voorjaar gaat ze weer moestuinieren.

En de volgende stap is vanuit de bijstand naar een leuke (vrijwilligers)baan. “Ze durft weer te lachen”, zegt leefstijl- en gezondheidscoach Angeline Draese. “Ze heeft haar zelfvertrouwen en eigenwaarde na hele lange tijd weer terug. Het is ongelooflijk, van een schuchtere vrouw veranderde ze in een vrolijke en goedlachse mooi opgemaakte dame.”

Integraal werken is vooral maatwerk

Met haar SOL collega’s van taal Mieke Boer en activering Miriam Garrido Otero vormt zij een hecht team met ieder hun eigen specialiteit. “Het begint al bij de intake”, zegt Mieke. “Het gaat ons niet alleen om het taalniveau, maar ook hoe iemands sociaal netwerk eruitziet, het leefpatroon en of er financiële problemen zijn. Als dat laatste het geval is, dan betrekken we onze collega van Checkpoint erbij. Want al deze factoren hebben invloed op iemands leven.” Maar het komt omgekeerd ook voor, zeggen Angeline en Miriam. Dat bewoners via de Vangnetwerken of het bewegen naar de Taal Moestuin of naar een andere taalgroep van Mieke gaan. “Ons integraal werken is vooral maatwerk: een-op-een. Wat is het onderliggende probleem? Bijvoorbeeld iemand komt binnen met een taalvraag, maar dan blijkt dat taal niet het echte probleem is, maar het hebben van schulden of het ontbreken van een sociaal netwerk.”

We versterken elkaar, zeggen Miriam, Angeline en Mieke. En zoeken elkaar steeds op. Maar nog belangrijker zeggen ze: de behoeften van Maria staan centraal en niet het aanbod. “Waar helpen we haar echt mee? Het is belangrijk dat ze taal goed leert, maar als ze zich goed voelt, durft ze meer en dan komt de stap naar het vrijwilligerswerk vanzelf!”

Op de foto van links naar rechts Angeline, Maria en Mieke.