‘Denk nooit: dit kan ik niet’

Door: Btisame Boudhan

Iedereen heeft dromen. Sommigen dromen van kinds af aan van een carrière als profvoetballer. Terwijl anderen niets liever willen dan ondernemer worden. Voor een aantal is de ultieme droom een omgeving waarin ze gezien en erkend worden. Waar ze hun talenten kunnen inzetten zonder afgerekend te worden op strikte verwachtingen. Waar je ook woont, ongeacht je achtergrond, mensen hebben vaak dezelfde wensen. Gelukkig zijn op hun eigen manier: een lieve partner, kinderen, hechte familie en leuk werk. Ook bij ons in Rotterdam Noord.

Ga voor het hoogste

Maar wat als je opgroeit in armoede? Of als je keer op keer, wordt teleurgesteld door je omgeving. Als je er zelf niet meer uit komt? Kom je dan nog aan dromen toe? Dat geldt zeker voor mensen die wij begeleiden vanuit de Tegenprestatie010. Door alle ondervonden tegenslagen, hebben zij vaak geen enkele ambitie meer. Dromen komen toch niet uit, zeggen ze. Ze zijn onzeker, en durven daarom geen doelen meer te stellen. De buitenwereld wijst ze keer op keer af. En dan geven ze op. Maar onze droom is dat ze juist gaan voor het hoogst haalbare, dat ze gaan voor hun droom en hun ambitie niet naar beneden bijstellen.

Hoe moeilijk ook, geef nooit op

Sensia, Dudley, Esther, Fatima of Onur vijf mensen van de totaal tien die wij interviewden voor ons boekje ‘Van Intentie tot Loonstrook’ gaven desondanks niet op. Met intensieve individuele begeleiding en geloof in hun eigen kunnen, zijn zij allen weer aan het werk gedaan. Met vallen en opstaan, vonden zij weer een plek waarin ze gezien werden en datgene zijn gaan doen waar ze goed in zijn. Het levensmotto van Onur die een tijd werkloos was, is: Geef nooit de moed op. En die van Fatima: hoe moeilijk ook, ga je droom achterna.

Principes SOL

Wat is ons geheim? Wij willen dat ze gaan voor hun droom. Wij zeggen dan ook: stel je doelen juist niet bij, ook al gaat dat vaak vanzelf als de teleurstellingen zich opstapelen. Daar besteden we veel aandacht aan. Vooral jongeren stimuleren we hun ambitie niet op te geven, zodat zij of alsnog hun opleiding afmaken of een baan vinden die bij hen past. En wat we daarbij altijd zeggen: stel je doelen zo hoog mogelijk. Want juist nu is het belangrijk om perspectief te hebben. Denk nooit: dit kan ik niet. Denk dit lukt me! Want dan word je intrinsieke motivatie getriggerd. Geloof in jezelf, is vaak de eerste stap naar dat doel. Kijk naar wat je wel kan, in plaats van andersom! Want wat zorgt nu voor het verschil tussen kinderen uit hoog- en laagopgeleide milieus? Uit wetenschappelijk onderzoek zijn het drie factoren die een rol spelen bij het wel of niet slagen van een schoolcarrière en vervolgstappen:

  1. Mate van ambitie;
  2. Zelfvertrouwen;
  3. Vaardigheden.

Vanuit SOL hanteren we dan ook vier principes:

  • Sterke individuele aandacht en begeleiding voor de persoon – dit begint al zo jong mogelijk – gericht op vergroten van zelfvertrouwen;
  • Durf te dromen, en een ambitie formuleren die daarbij past;
  • Kijken naar wat iemand wel kan, dit houdt in: stap voor stap in de vorm van maatwerk, ondersteunen bij het solliciteren zowel schriftelijk als visueel maar ook zelfreflectie leren toepassen;
  • Gebruik maken van ons eigen sterke werk(wijk)netwerk.
Een stapje verder

Bij SOL begeleiden we mensen intensief van een vorm van activering, denk aan taal, bewegen of dagbesteding naar vrijwilligerswerk zoals koffiedrinken met ouderen tot richting re-integratie. Onze jongeren- en participatiemakelaars hebben oog voor mensen als Sensia of Esther. En juist nu, in deze ingewikkelde tijd nog meer. Samen met de gemeente Rotterdam werken zij aan het behalen van doelen in het kader van Prestatie010. Waarbij zij een onderscheid maken tussen mensen met een multi complexe problematiek, en degenen voor wie vanwege hun opleiding en achtergrond werk een reële mogelijkheid is. Goed werk helpt ook tegen de fuik van eenzaamheid en armoede. Het brengt je een stapje verder op weg naar je droom. Maar wat je ook doet, cursussen volgen, onbetaald of betaald werk als je daarmee je ambitie hebt behaald, is ons doel bereikt.