Energieke taalworkshop voor taalvrijwilligers

Op 4 juni organiseerden wij een taalworkshop voor alle taalvrijwilligers van SOL in Feijenoord, IJsselmonde en Noord. De workshop ‘Meer energie in je les’ inspireerde de vrijwilligers om actieve werkvormen toe te passen, waardoor hun taallessen toegankelijker en leuker worden.

De middag begon met een gezamenlijke lunch, gevolgd door de twee uur durende workshop, gegeven door een NT2 docent/trainer. Tijdens de actieve workshop in Huis van de Wijk ’t Klooster voerden de vrijwilligers zelf de opdrachten uit om te ervaren hoe dit voor hun deelnemers is. Er werd veel gelachen en geleerd. Het doel was om vrijwilligers te inspireren actieve werkvormen toe te passen in hun lessen, zodat de taallessen laagdrempeliger en plezieriger worden voor anderstaligen.

Jeannette, een taalvrijwilliger met 2,5 jaar ervaring, vond het waardevol om met medevrijwilligers te oefenen. Een van de oefeningen was de woordspin, waarbij deelnemers woorden associëren en verhalen vertellen. Dit helpt bij het verbeteren van spreekvaardigheid, een van de grootste uitdagingen voor anderstaligen.

De taallessen bij SOL zijn gericht op zelfredzaamheid, zoals het lezen van brieven en voeren van telefoongesprekken. Deelnemers leren van elkaar en bouwen snel een band op door persoonlijke verhalen te delen. Jeannette past de lessen aan op individuele behoeften en ziet trots hoe deelnemers wekelijks vooruitgang boeken; een enkeling gaat inmiddels zelfs richting B1-niveau.