Hoe handpop helpt bij emoties

In Delfshaven maakt Asiye, schoolmaatschappelijk werker, gebruik van een handpop in haar gesprekken met een 5-jarig meisje. De pop helpt het meisje haar emoties te uiten en haar ervaringen te verwerken. Door tegen de pop te praten, vertelt het meisje over alles wat ze heeft meegemaakt. De pop stimuleert haar creativiteit en maakt het gesprek makkelijker en speelser.

Asiye merkt dat de aandacht van het meisje groter is wanneer de pop erbij is, waardoor het een veilige en luchtige manier is om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Op deze manier krijgt het meisje de ruimte om haar gevoelens te verwerken en krijgt ze de steun die ze nodig heeft om verder te groeien.

Bij het werken met kinderen kunnen moeilijke emoties en ervaringen soms lastig te uiten zijn. Kinderen op jonge leeftijd hebben vaak moeite om in woorden te vangen wat ze voelen, vooral als het gaat om verdriet, angst of zelfs trauma’s. Een bijzondere en speelse methode die steeds meer wordt ingezet, is het gebruik van een handpop. Deze simpele maar krachtige tool helpt kinderen niet alleen om hun gevoelens te uiten, maar biedt ook een veilige en speelse ruimte voor gesprekken die anders misschien moeilijk zouden zijn.