Make-over Huis van de Wijk De Focus

In nog geen twee dagen restylede het team van het SBS-programma ‘De Grote Verbouwing’ de centrale ontmoetingsplek van De Focus in een warme sfeervolle huiskamer. Een mooie verrassing voor iedereen, aldus programmacoördinator Johan Hagenus.

‘Want normaal vervullen ze alleen wensen van particulieren. Maar vanwege het thema water kozen ze dit keer de woonkamer van de wijk gecombineerd met de buitenruimte.’

Meer groen

De aflevering stond in het teken van water, naar aanleiding van Wereld Waterdag (22 maart). Want op veel plekken in Nederland ontstaat wateroverlast door overvloedige regens, water dat vaak nergens naar toe kan vanwege de verstening van steden. En waar wij voldoende van hebben, hebben ze in Afrikaanse landen als Soedan weer veel te weinig van: veilig drinkwater. 771 miljoen mensen wereldwijd hebben daartoe geen toegang.

Om dit thema onder de aandacht te brengen, bracht het SBS-team een bezoek aan De Beverwaard, om ‘groen te brengen waar te veel steen ligt’. Meer groen zorgt ervoor dat overtollig water weg kan en dat de bodem het beter vasthoudt. Terwijl cameraman Niels in Zuid-Soedan filmde waar Cordaid zorgt voor waterpunten, ging tuinman Ivo aan de slag in De Beverwaard, samen met styliste Djamilla.

Plek voor iedereen

Volgens Johan is het nu echt de huiskamer van de wijk. “Er staat een hele grote tafel, waar onze breiclub wekelijks samenkomt, bewoners samen een kopje koffiedrinken of ouders ontspannen kunnen zitten terwijl hun kinderen spelen in de kinderhoek.’ Ook dat maakte onderdeel uit van de restyling. ‘Vooraf had ik een uitgebreid gesprek met het SBS-team over wat de functie van een Huis van de Wijk is’, vertelt Johan. ‘Iedereen komt hier: van jong tot oud. En daar hebben ze de inrichting op aangepast, en in de buitenruimte planten neergezet. Het is voor iedereen een fijne plek om te zijn.’

Terugkijken: De Grote Tuinverbouwing

Ben je benieuwd naar de hele aflevering van de Grote Tuinverbouwing? Kijk het terug via degrotetuinverbouwing.nl.