Nieuw boekje: Taalpark – Een boek vol taal

Deze week is de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van de Alfabetisering). Een week waarin we landelijk extra aandacht vragen voor de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computer, tablet en smartphone. Én een week waarin we het nieuw ontwikkelde boekje Taalpark – Een boek vol taal presenteren!

Mensen die kunnen lezen en schrijven en de Nederlandse taal goed begrijpen en spreken, zijn beter in staat om werk te vinden, hun eigen financiën op orde te hebben, de kinderen op te voeden en gezond te blijven. In ons land hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder hier moeite mee. In Rotterdam geldt dat voor 90.000 inwoners. Voor hen ontwikkelden we het boekje Taalpark, in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en wmo radar.

WhatsApp lesjes

Onze taalvrijwilligers waren in coronatijd gedwongen om van fysieke taallessen over te stappen naar online taallessen. Om hen hierin te ondersteunen, ontwikkelden we WhatsApp lesjes: een laagdrempelige manier om de deelnemers – ondanks de coronamaatregelen – zo goed mogelijk les te kunnen geven en een taaldip te voorkomen. Een deel van deze lessen hebben we nu verwerkt in het boekje Taalpark.

Afgelopen maandag werd het boekje gepresenteerd tijdens het Taalcongres Week van Lezen en Schrijven van de Gemeente Rotterdam in Theater Zuidplein. Deze week verspreiden we het boekje in heel Rotterdam via de diverse welzijnsorganisaties in de verschillende gebieden. Zij kunnen de boekjes gebruiken in hun taallessen. Hiermee hopen we nog meer Rotterdammers enthousiast te maken voor taalles, zodat zij beter in staat zijn om problemen op het gebied van werk, geld, opvoeding en gezondheid te voorkomen.

Meer informatie

Wil je ook een boekje ontvangen of wil je meer informatie? Neem contact op met Mieke Boer, Coach taal bij SOL, via mboer@solnetwerk.nl. Let op: de boekjes zijn verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt!

De ontwikkeling van het boekje Taalpark is mede gefinancierd door de Gemeente Rotterdam en is uitgebracht in het kader van het Rotterdamse Jaar van de Taal 2021.