Het Geheugenpaleis

SOL startte in 2014 als eerste welzijnsorganisatie in Nederland met ‘Het Geheugenpaleis’. Een laagdrempelig centrum voor ouderen die last hebben van vergeetachtigheid of beginnende dementie. Inmiddels hebben we Geheugenpaleizen op diverse plekken in Rotterdam, Ridderkerk en Schiedam.

Lang leve(n) thuis

Bij het Geheugenpaleis kunt u in uw eigen wijk en vertrouwde omgeving samen met andere ouderen activiteiten ondernemen. Onder deskundige begeleiding van vakdocenten stimuleert Het Geheugenpaleis u om uw brein actief te houden en om – ondanks beginnende dementie – vooral samen met anderen mee te blijven doen in de samenleving.

We leren u omgaan met alle veranderingen en beperkingen die dementie met zich meebrengt, liefst nog voordat u professionele ondersteuning nodig hebt. Zo kunt u langer zelfstandig en zelfredzaam thuis wonen en de regie over uw eigen leven behouden. Voor mantelzorgers organiseren we gespreksgroepen, informatieve bijeenkomsten en een spreekuur.

De begeleiding van de Geheugenpaleizen is in handen van vrijwilligers, in samenwerking met een vakdocent/ professional.

Bewegen, muziek en zingen

Onderzoek heeft aangetoond dat activiteiten als bewegen, muziek en zingen het brein langer gezond houden. Wij helpen u daarbij. Tijdens het onderdeel bewegen en muziek wordt u begeleid door een professionele kracht. De groepsbegeleider van het Geheugenpaleis houdt nauw contact met uw naaste(n) en geeft bijvoorbeeld aan wanneer u baat kunt hebben bij een buddy of wanneer een sterkere inzet van het sociale netwerk gewenst is. Doel is steeds om u te helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.

“Het is prettig om te horen dat de ouderen het fijn vinden om oefeningen te doen en zich daardoor losser en vrijer voelen. Het effect van zich vrij voelen zet zich ook buiten het Geheugenpaleis voort en dat is veel winst.”

— Aukje Aardema, stemdocent

Indicatie nodig?

Het Geheugenpaleis wordt eens in de week georganiseerd voor 15-20 personen en op verschillende plekken in Rotterdam, Ridderkerk en Schiedam. Afhankelijk van de locatie heeft u hiervoor een indicatie nodig:

  • Komt u uit Rotterdam of Ridderkerk?
    Voor de locaties in Rotterdam en Ridderkerk heeft u geen indicatie nodig. Als deelnemer betaalt u slechts een kleine eigen bijdrage voor de lunch, koffie/thee, etc.
  • Komt u uit Schiedam of Vlaardingen?
    Voor het Geheugenpaleis in Schiedam heeft u een indicatie nodig voor ‘Meedoen in de Stad’. Om te weten of u hiervoor in aanmerking komt, kunt u een adviesgesprek aanvragen bij Rogplus. Een consulent van Rogplus bespreekt de hulpvraag samen met u en kijkt of u voor ‘Meedoen in de Stad’ in aanmerking komt.Rogplus is bereikbaar via:
    T 010 – 870 11 11 (maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 14.00 uur)
    E info@rogplus.nl (antwoord binnen 5 werkdagen).

Kom langs!

Heeft u interesse om een Geheugenpaleis te bezoeken? U bent altijd welkom om binnen te lopen tijdens een van onze Geheugenpaleizen! Of neem telefonisch contact op voor een afspraak via telefoonnummer 010 – 244 82 40 (u wordt dan teruggebeld door een medewerker van Het Geheugenpaleis).

Waar kunt u de Geheugenpaleizen van SOL vinden?

Contactpersonen Geheugenpaleis

Saskia van der Zijden

Projectleider dementie /
Geheugenpaleis Ridderkerk en Hilligersberg/Schiebroek

06 - 24 35 22 26 svanderzijden@solnetwerk.nl

Unknown

Elly Lindenberg

Begeleider Geheugenpaleis IJsselmonde

06 - 39 00 83 93 elindenberg@solnetwerk.nl

Unknown

Helene van Lieshout

Begeleider Geheugenpaleis Noord

06 - 28 78 78 93 hvanlieshout@solnetwerk.nl

Natasja Lafeber

Vitaliteitscoach / Geheugenpaleis Schiedam

06 - 34 38 21 91 nlafeber@solnetwerk.nl