75+ Dialoogtafel

De 75+ Dialoogtafel is een tafel waarmee we op een makkelijke en laagdrempelige manier met ouderen in gesprek gaan over wat er bij hen speelt, waar zij behoefte aan hebben en hoe wij hen waar nodig hierin kunnen ondersteunen. Met de 75+ Dialoogtafel bieden we een aanvulling op de vragenlijsten, die we tijdens de 75+ huisbezoeken invullen.

Ouderen zijn vaak te bescheiden om te vertellen waar ze echt behoefte aan hebben. Of wat er echt speelt in hun dagelijks leven. SOL medewerkers die op 75+ huisbezoek gaan en met hen de vragenlijsten invullen bemerken dat keer op keer. Daarom ontwikkelde SOL de 75+ Dialoogtafel, een tafel waaraan we op een zeer laagdrempelige manier in gesprek gaan met ouderen om te ontdekken waar wij hen echt mee kunnen helpen.

Hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid Anja Machielse herkent dit bij ouderen.

“𝘈𝘭𝘴 𝘫𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘢𝘥𝘸𝘦𝘳𝘬𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘩𝘶𝘭𝘱 𝘸𝘪𝘭𝘵 𝘣𝘪𝘦𝘥𝘦𝘯, 𝘥𝘪𝘦 𝘢𝘢𝘯𝘴𝘭𝘶𝘪𝘵 𝘣𝘪𝘫 𝘩𝘶𝘯 𝘣𝘦𝘩𝘰𝘦𝘧𝘵𝘦, 𝘥𝘢𝘯 𝘮𝘰𝘦𝘵 𝘫𝘦 𝘮𝘦𝘵 𝘩𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬 𝘢𝘢𝘯𝘨𝘢𝘢𝘯, 𝘨𝘦𝘸𝘰𝘰𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘢𝘭𝘭𝘦𝘥𝘢𝘢𝘨𝘴𝘦 𝘥𝘪𝘯𝘨𝘦𝘯.”

Want pas dan kun je echt maatwerk leveren, zegt zij, en de tafel biedt de mogelijkheid om via het alledaagse tot de werkelijke behoeften te komen.

Zowel de Dialoogtafel als de huisbezoeken zijn instrumenten waarmee we sociaal isolement en eenzaamheid onder Rotterdamse ouderen effectief voorkomen en bestrijden. We ontwikkelden deze gesprekstafel in nauwe samenwerking met Stadstrainers.

 

Video: Aan tafel met… | De 75+ Dialoogtafel in beeld

In de video ‘Aan tafel met…’ laten we horen en zien wat de tafel doet en betekent voor ouderen.

Video: Aan tafel met... | De 75+ Dialoogtafel in beeld

 

Week tegen Eenzaamheid

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (30 sep. t/m 7 okt. 2021) gingen we met de 75+ Dialoogtafel ‘on tour’ naar het Eudokiaplein om in gesprek te gaan met ouderen. Er kwamen een aantal mooie gesprekken op gang aan tafel. Niet alleen met ouderen, maar ook met een hulpverlener, een muzikale buurtbewoner en twee wijkagenten.

“𝘞𝘢𝘵 𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘦𝘭𝘦 𝘮𝘢𝘯𝘪𝘦𝘳 𝘰𝘮 𝘪𝘯 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬 𝘵𝘦 𝘨𝘢𝘢𝘯.”
“𝘉𝘦𝘥𝘢𝘯𝘬𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘧𝘪𝘫𝘯𝘦 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬 𝘦𝘯 𝘥𝘦 𝘬𝘰𝘧𝘧𝘪𝘦!”
“𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘵𝘢𝘧𝘦𝘭 𝘬𝘶𝘯 𝘫𝘦 𝘰𝘰𝘬 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘨𝘦𝘣𝘳𝘶𝘪𝘬𝘦𝘯 𝘢𝘭𝘴 𝘫𝘦 𝘪𝘯 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘮𝘦𝘵 𝘬𝘪𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦𝘯.”

Video: 75+ Dialoogtafel 'on tour'