SOL durf(t) te doen, ook in 2020!

In alle opzichten een ander jaar: 2020. Ook ons jaarverslag is anders dan anders, namelijk voor het eerst digitaal. Was vorig jaar het thema van ons jaarverslag Samen, voor 2020 kozen we voor Ondernemend. Want hoewel 2020 een jaar was als geen ander, het gaf ook alle mogelijkheden tot ondernemen!

Maar kun je ondernemend zijn in een jaar waarin de hele wereld op zijn kop staat, inclusief je eigen organisatie? Ja, dat kan! Een tijd waarin alles beweegt, vraagt juist om een ondernemende geest. Terugkijkend hebben we dat met z’n allen in volle vaart gedaan.

Lees met ons mee hoe we in 2020 (ondanks alles) toch veel moois voor elkaar hebben gekregen.

Even op adem komen

Ze vallen vaak niet op, hebben geen strafblad, gaan vaak nog steeds naar school, maar zijn toch heel kwetsbaar. Jongeren zonder vast woonadres, die vanwege de thuissituatie niet lekker in hun vel zitten en steeds van adres wisselen. En daardoor dreigen af te glijden. Het lijkt goed te gaan met ze, omdat ze in geen enkele database voorkomen, maar dat kan van de een op de andere dag zomaar veranderen. Want deze jongeren zwerven vaak tot laat op straat met als gevaar dat ze met mensen in aanraking komen die hen zouden kunnen verleiden tot fout gedrag en drugsgebruik.

Voor deze jongeren ontwikkelde SOL, in samenwerking met woningcorporatie Havensteder, de Even op Adem komen woningen.

Een (t)huis voor Packy

Op haar zeventiende verhuisde Packy noodgedwongen van Congo naar Nederland, nadat haar moeder op een dag verdween. Na een moeilijke tijd bij haar vader en stiefmoeder in huis, woonde zij een jaar in een Even op adem komen woning.

Marinus in de digitale wereld

De Ouderen Maatschappelijk Werkers van SOL werken in de verschillende wijkteams van de gemeente Rotterdam. Binnen de wijkteams zijn we in 2020 gestart met ruim 1100 trajecten, waarbij onze Ouderen Maatschappelijk Werkers een netwerk van formele en informele steunbronnen organiseren rondom de ouderen in de wijk die dit om diverse redenen nodig hebben.

Creativiteit binnen de wijkteams

Een belangrijk motto voor alle SOL-medewerkers is: ‘Durf(t) te doen’. De samenwerking met wijkorganisaties vanuit de wijkteams hebben we in het afgelopen coronajaar dan ook op creatieve wijze voortgezet.

Onze Ouderen Maatschappelijk Werkers zijn vaste ‘achterwacht’ voor de speciale diensten en activiteiten die welzijnsorganisaties dit jaar ontwikkelden in hun gebied. Zij informeerden zorg- en welzijnspartners telefonisch en schriftelijk over hun aanwezigheid en beschikbaarheid in de wijk. Daarnaast staken zij de handen uit de mouwen bij de ondersteuning aan oudere wijkbewoners bij specifieke, corona gerelateerde diensten, voorzieningen en attenties.

Ouderen Maatschappelijk Werker Hamid vertelt…

“Marinus is een 66-jarige alleenstaande man. Geboren in Den Haag, maar sinds zijn negende woonachtig in Rotterdam. Een vriendelijke man die bijna iedereen in de buurt kent en groet. Meer dan zevenenveertig jaar woont hij in Oud Feijenoord met een prachtig uitzicht op de Willemsbrug. En hoewel hij zich nog jong voelt, zegt zijn lichaam, na een zwaar motorongeluk 22 jaar geleden, iets anders…”