SOL Leiden bestaat vandaag 1 jaar!

Een jaar geleden gingen we de uitdaging aan: een volledig nieuwe organisatie optuigen in een voor SOL nieuwe stad, midden in coronatijd. Als welzijnspartner van de gemeente Leiden – samen met Incluzio en BuZz – mochten we per 1 juli 2020 aan de slag met de Sterke Sociale Basis voor jeugdigen en hun ouders in Leiden. Met als thema: Opgroeien en opvoeden.

SOL Leiden bestaat 1 jaar!Inmiddels kleuren we al een jaar binnen en buiten de lijntjes in Leiden. Wij brengen cultuur in de wijk, bewegen in de wijk, plezier in de wijk, natuur in de wijk en er staat een prachtige zomerprogrammering voor de deur. Door middel van al deze activiteiten hebben wij de wijken en haar inwoners al goed leren kennen en hebben we ons vernieuwende gezicht laten zien.

Een stevig netwerk

We bouwden een stevig netwerk op en maakten kennis met bewoners, vrijwilligersorganisaties, scholen, veiligheidsdiensten, samenwerkingspartners en vertegenwoordigers van mooie bestaande initiatieven en netwerken. We hebben zowel offline als online contact gelegd met jongeren, met onder andere livestreams en podcasts.

Met trots kunnen we zeggen dat het fundament voor Opgroeien en opvoeden er staat en dat we samen met Incluzio en Buzz mooie stappen hebben gezet!

In een notendop

Wat hebben we zoal gedaan tijdens ons eerste jaar Leiden? Teveel om op te noemen, maar een aantal projecten willen we graag uitlichten:

 • SOL Factor 20
  In de zomer van 2020 organiseerden we SOL Factor 20, een gevarieerde en originele zomerprogrammering met meer dan 128 activiteiten op het gebied van cultuur, educatie, sport, muziek en dans.
 • VRAC
  Uitgangspunt van het project VRAC (It Takes a Village to Raise a Child) is ‘Gelijke kansen voor iedereen in het onderwijs’. Minder risico op schooluitval en minder kans op vroegtijdig schoolverlaten. In samenwerking met onze partners, organiseren we activiteiten, van sport en bewegen, taalontwikkeling, wereldoriëntatie tot aan zelfontwikkeling. Een breed pakket om het welzijn van kinderen in Leiden-Noord te verbeteren.
 • Jong wijktalent
  Met het zakgeldproject Jong wijktalent bereiden we stagiaires en jongeren voor op het werkende leven. Want hoe doe je dat eigenlijk, werken? Voor dit project, gesubsidieerd door de woningcorporaties in Leiden, gingen we o.a. een samenwerking aan met de supermarkten in de wijk.
 • PR team
  Een aantal enthousiaste collega’s begon een PR team voor SOL Leiden. Met als resultaat veel online volgers, vlogs, een livestream en de enige echte SOLcast, een serie podcasts over uiteenlopende onderwerpen.

Toekomstplannen

Inmiddels is het tweede jaar SOL Leiden in volle gang. We hopen dit jaar zoveel mogelijk onder normale omstandigheden te kunnen werken en onze activiteiten te kunnen uitvoeren. We gaan in ieder geval enthousiast en in volle vaart verder met mooie bestaande én nieuwe projecten, waaronder:

 • SOL Factor 21
  Allereerst staat de zomervakantie voor de deur, met SOL Factor 21: hét vakantieprogramma voor de jeugd (4-18 jaar) van Leiden met voor elke leeftijdsgroep leuke en gevarieerde activiteiten. Wij kunnen niet wachten tot de zomervakantie begint!
 • Training Weerbaar Opvoeden
  In het najaar van 2021 starten we in verschillende wijken in Leiden met de training ‘Weerbaar Opvoeden’. Een training waarin we ouders leren hoe zij hun kinderen op zo’n manier kunnen ondersteunen, dat zij zich thuis voelen in Nederland en dat zij zich verbonden voelen met het land waarin ze wonen. Zodat zowel ouders als kinderen weerbaarder zijn tegen maatschappelijke en economische uitsluiting en discriminatie.
 • Leren in je wijk
  Volgend schooljaar starten we met een nieuw initiatief: Leren in je Wijk! Hiermee leren we basisschoolkinderen leren: hoe leer ik het beste voor een toets? Hoe maak ik een planning? Hoe kan ik mij beter concentreren? Een nieuwe stroming van leren, namelijk bewegend leren. Bij ons zitten kinderen niet 1,5 uur stil, maar blijven lichaam en geest actief, doordat wij het leren afwisselen met bewegen.
 • Leidse boontjes
  SOL Leiden gaat het mooie concept Leidse boontjes verder vormgeven. Een project dat een aantal jaar geleden is opgezet door de politie, met als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij hun re-integratie in de maatschappij.