Ambitieuze jongeren presenteren kersverse startups

Op vrijdag 20 augustus stonden de deelnemers van Startup071 (in spanning!) te trappelen om hun zelf opgerichte startups te lanceren. Startup071 is het startupprogramma voor jongeren – veelal met een bijstandsuitkering – die op een andere manier willen leren hun boterham te verdienen. De kersverse ondernemers presenteerden hun plannen tijdens een feestelijke afsluitingsbijeenkomst in AREA071.

Gedurende een intensief traject van 20 weken maakten de deelnemers van Startup071, onder leiding van trainers Mark Eckhart en Olaf Vos, kennis met de nieuwste inzichten uit startup-land. Stap voor stap werkten zij uit welke dienst of producten ze gaan aanbieden, wie hun doelgroep is en hoe die het best bereikt wordt, hoe de Startup zich onderscheidt van de concurrentie, tot en met een uitgewerkt verdienmodel met bijbehorende website, inschrijving KvK, e.d..

vlnr: Eline Hermsen (deelnemer), Darryl Lindenberg (Jongerenmakelaar SOL), Olaf Vos (trainer), Brian Berkhout (Jongerenmakelaar SOL), Ryan Osmani (deelnemer), Mark Eckhart (trainer), Stefan Ravensburger (deelnemer)

Diversiteit aan startups

De jonge ondernemers kwamen met een grote diversiteit aan ideeën, waaruit een aantal mooie startups zijn ontstaan:

 • Linodesigns
  Linodesigns.nl is een startup gericht op het maken van gepersonaliseerde foto-albums. Er zijn diverse grote spelers die de consument de mogelijkheid geven om zelf een album te maken, maar stel je voor dat je hier geen tijd voor hebt, de skills ontbeert of het door een professional wilt laten doen? Linodesigns biedt de oplossing.De deelnemer heeft een achtergrond in grafische vormgeving, maar wil hier niet 40 uur per week mee bezig zijn en onder een baas werken. Haar startup is wat dat betreft een tussenvorm, waarin ze Linodesigns combineert met een deeltijdbaan. Inmiddels is de website af en is de deelneemster haar eerste fotoboek aan het maken voor een klant.
 • Beauty by Bobbi
  Beauty by Bobbi is een beautysalon. De oprichter wil behandelingen aanbieden aan ouders met kinderen en personen die als gevolg van een ziekte huidproblemen hebben. De deelnemer heeft momenteel een bijstandsuitkering, maar wil via haar startup voorzien in haar levensbehoefte.De eerste mijlpalen zijn bereikt. Om kosten te besparen heeft de deelnemer een plekje kunnen huren in een bestaande schoonheidssalon. Ook is haar businessplan goedgekeurd door Project Ja, waardoor ze in aanmerking komt voor een vergoeding om de benodigde certificaten te halen.
 • Digimonshop.com
  Digimonshop.com is een webshop en blog voor de nieuwe gelijknamige tradingcard game. De Nederlandstalige website, biedt voor het eerst een portal voor de Nederlandse consument, waar je alle producten en informatie kan vinden over deze rage uit Japan. De deelnemer zit momenteel in de ziektewet, omdat hij teveel stress ervaart in zijn huidige beroep als kok.Deze startup verloopt zeer voortvarend. “Eindelijk iets wat mijn passie is en dat werkt motiverend”, aldus de deelnemer.  Niet alleen heeft de deelnemer alle benodigde businessdocumentatie op orde (zoals het businessplan en de pitch) en een volwerkende e-commerce website, maar ook is hij erachter gekomen, dat webdesign en online marketing specialismes zijn, waar hij in uitblinkt en waar bovendien zijn passie ligt.
 • R.O. Music
  R.O. Musiccoaching is een startup van een Perzische artiest en combineert een rijke Oosterse muziekgeschiedenis met een Westerse rockopleiding. De deelnemer heeft uitgesproken ideeën over muziek leren: het is niet alleen een technische aangelegenheid, maar het gaat ook om de totale beleving en performance.De deelnemer zit momenteel in de bijstand en probeert via zijn eigen muziekschool en -coaching een bestaan op te bouwen als artiest en muziekcoach/-leraar. Hij heeft tot nu toe zijn hele startup uitgedacht in een businessplan en heeft zijn werkwijze verder uitgewerkt. Nu is hij volop bezig om zijn eerste doelgroepen, de internationale Perzische gemeenschap en de Nederlandse jeugd, aan zich te binden via online lessen en lessen aan huis.

Ervaring van een deelnemer

“Door Startup071 heb ik alle mogelijkheden geleerd om met E-commerce te beginnen. De suggestie om mee te doen aan een startupprogramma voelde vooraf als een fictieve schoolopdracht, maar het was totaal niet schools en ik heb de afgelopen weken echt grote stappen gezet om mijn eigen business te beginnen. Het is niet bij een fictieve opdracht gebleven, integendeel! We worden wekelijks gestimuleerd om echt iets praktisch toe te voegen aan onze startup, zoals een website of een online marketingprogramma.”

Startup071

Startup071 is een gezamenlijk initiatief van SUS (StartUpScrum) en SOL Leiden. De deelnemers zijn geworven via het netwerk van de SOL Jeugd- en Jongerenmakelaars en via Project JA.