Vitaliteit en voetbalnostalgie bij ouderen met dementie
15 april 2025
Ruim 40 senioren en hun mantelzorgers genoten van de speciale ‘Feyenoord Forever’ beleefmiddag in De Kuip, stadion van Feyenoord. Een middag vol herinneringen, beweging en verbinding, georganiseerd door Feyenoord.
Vanuit de werkgroep dementievriendelijke wijk IJsselmonde begeleiden wij de deelnemers samen met zorgorganisatie Aafje naar deze nostalgische belevenis.
Bij aankomst bij De Kuip, wachtte een warm welkom door een traditionele suppoost, die zoals vroeger de kaartjes knipte. Een mooie binnenkomer, want het riep meteen veel herinneringen van weleer op. Als bijzonder aandenken kreeg iedereen een replica seizoenkaart uit het seizoen 1969-1970 – een gedenkwaardig jaar in de Feyenoord-geschiedenis – en een Feyenoord-sjaal.
Beweging en beleving hand in hand
Op de klanken van bekende Feyenoord-liederen zoals ‘Hand in Hand’ en ‘Wat gaan we doen vandaag?’ brachten de deelnemers hun zojuist ontvangen Feyenoord-sjaals in beweging. Een laagdrempelige en speelse activiteit waar iedereen op zijn manier aan mee kon doen.
Na beweging volgt beleving, in de vorm van een boeiend gesprek met drie oud-spelers: Jan van Deinsen, Wim Rijsbergen en Ben Wijnstekers. Zij werden geïnterviewd over hun tijd bij Feyenoord en over wat de club nu nog voor hen betekent. Daarna gingen zij persoonlijk in gesprek met de aanwezigen. “Het voelde onwerkelijk om zomaar een praatje te maken met Wim Rijsbergen, een voetballer uit mijn tijd waar ik zo naar opkeek”, aldus een van de deelnemers. Saskia van der Zijden, Projectleider Dementie IJsselmonde bij SOL, vult aan: “Het was bijzonder om te zien en horen hoe Feyenoord leeft onder de aanwezigen. Iedereen had zijn eigen persoonlijke herinneringen en verhaal hierbij.”
Voetbalhistorie van dichtbij
Een van de hoogtepunten van de dag was het moment waarop de deelnemers – onder toeziend oog van de beveiliging – de échte Europacup I van dichtbij mochten bewonderen. Daarnaast kregen zij diverse andere items uit het museum te zien, zoals singeltjes, kranten en een suppoosten-pet. Een deelnemer vertelde: “Ik ben 40 jaar werkzaam geweest bij Feyenoord als suppoost.” Deze middag mocht hij nog één keer dé pet opzetten en op de foto met de gelegenheidssuppoost – een ontroerend moment van herkenning en trots.
Sander de Kramer, journalist, schrijver en presentator, praatte de middag aan elkaar en sloot op feestelijke wijze af met een dankwoord. De deelnemers gingen op huis aan met een speciaal aandenken en een mix van oude herinneringen en nieuwe ervaringen. Maar niet voordat zij een kijkje mochten nemen bij het heilige gras van De Kuip. Alle deelnemers waren vol lof over de aandacht van de Feyenoord-medewerkers en de uitstekende organisatie. Grote dank aan Feyenoord voor deze prachtige middag!
Meer dan alleen een uitje
SOL ondersteunt mensen met dementie en hun mantelzorgers op diverse manieren, zoals met specifieke activiteiten als het Geheugenpaleis, begeleiding vanuit Sociale Benadering Dementie en mantelzorgondersteuning. Voor deze bijzondere middag nodigden wij twintig Feyenoord-liefhebbers uit om deze unieke ervaring mee te maken. Waaronder Ria: “Vroeger bezocht ik met mijn man alle wedstrijden en vlogen we daarvoor zelfs naar het buitenland.” Ze had een oude VIVA meegenomen waarin zij als jongedame samen met vriendinnen, gehuld in rood-witte jurkjes, te zien was in een artikel over vrouwelijke Feyenoord-supporters. Zoals Sander Kramer het mooi omschreef: “Een Feyenoorder ben je niet voor even, dat ben je voor het leven!”
Bij SOL werken we samen met onze Rotterdamse partners in de wijk aan dementievriendelijke wijken, waar mensen met dementie én hun naasten zich welkom, begrepen en ondersteund voelen. Deze middag laat zien hoe belangrijk het is om mensen met dementie de kans te geven actief herinneringen te herbeleven en sociaal betrokken te blijven. Het was een dag vol verbinding, beweging en emotie.
‘Feyenoord Forever’
Deze beleefmiddag is onderdeel van een breder initiatief van Feyenoord, ‘Feyenoord Forever’, dat zich richt op vitaliteit onder ouderen van 55 jaar en ouder. Vorig jaar heeft er al een pilot plaatsgevonden van de eerste beleefmiddag in De Kuip. Nu werd het project officieel afgetrapt. Het doel is tweeledig: de deelnemers de magische Feyenoordbeleving laten herbeleven én ouderen in beweging krijgen. Onderzoek toont aan dat beweging niet alleen het fysieke welzijn bevordert, maar ook het mentale welzijn, door de hersenen actief te houden.